Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Марияна Чавдарова: Бременните имат нужда от повече вода

3
Снимка: Радио ВИДИН Архив


Голяма част от човешкото тяло е съставена от вода, затова е необходимо да се обръща внимание на консумацията й от всяка възрастова група - деца, възрастни, хора в зряла възраст, като е желателно да се акцентира на периода на бременността. Това каза в предаването "Направление здраве" д-р Мариана Чавдарова, главен експерт в отдел "Обществено здраве" на Регионална здравна инспекция Видин. Тя обясни, че бъдещите майки ще се чувстват по-добре, ако увеличат количеството на жизненоважната течност:

"Желателно е по време на бременността жените да увеличат количеството приемана вода, като това стане постепенно. Особено през летния сезон е желателно приемът на вода да се увеличи с 1-2 чаши, имайки предвид, че е горещо, бременните са с напреднало тегло, нуждата от вода в техния организъм е по-голяма, освен това бебето, което расте, също се нуждае от допълнително количество вода. Приемът на тази вода не би трябвало да става по време на хранене. Ако това е хранителен навик, който майките са си изградили, желателно е да консумират вода на много малки глътки, тъй като големите количества е възможно да предизвикат гадене, повръщане. Когато се консумира вода в нужните количества, това подпомага хидратирането на организма и тези симптоми като гадене и повръщане постепенно намаляват и с времето дори изчезват. Също така добре хидратираните жени са по-жизнени, по-енергични. Хубав навик, който е добре да се придобие не само от жените по време на бременността, а от цялото население, е консумацията на чаша вода веднага след ставане от сън. Водата тонизира организма, така че това е един положителен навик, който може да си изгради всеки човек."


Д-р Чавдарова препоръча да се консумира чиста чешмяна вода. Когато жената предпочита минералните води, то те е необходимо периодично да се сменят:

"Ако хората нямат навика да консумират чиста вода, могат да сложат мента, малко лимонов сок. По този начин човек ще се освежи, ще си набави нужното количество вода, а пък и ще се тонизира и ще се чувства по-добре през деня. Желателно е хората да консумират чиста вода, не е желателно да се пие само минерална вода. Ако се консумира такава, е желателно тя да бъде сменяна, за да не се получава пренасищане с едни минерали за сметка на други. Желателно е да се пие трапезна вода, чешмяна вода. Тук е мястото да кажа, че Регионалната здравна инспекция контролира качеството на питейните води, има мониторинг за тази цел, съвместно с ВиК. Питейната вода в област Видин е с добри качества, така че пийте спокойно и чешмяна вода."


Желателно е на ден да се консумира поне литър и половина вода, като е важно с напредване на бременността приемът да се увеличи с 1-2 чаши. Водата се усвоява най-добре, когато е със стайна температура. Не е препоръчителна замяната й със сокове, които съдържат консерванти, както и с газирани напитки. Лекарят обърна внимание и на водата, която трябва да консумират малките деца.

"В първите месеци на детето е желателно водата да е преварена, за да се избегне евентуално микробиологично замърсяване. Всички съдове, които се ползват за хранене на детето, е желателно, да бъдат преварени, преди да бъдат дадени на детето. Ако не се дава кърма, а адаптирано мляко, тогава разреждането на млякото също трябва да става с преварена вода."

В предаването говорим и за първия национален кабинет по репродуктивно здраве, който отвори врати във Враца. Инициативата за него е на Фондация "Искам бебе", зад която застават общината и бизнеса от града. Двигателят на проекта е екипът на фондацията в Северозападна България, ръководен от Здравка Гергова:
Снимка: Фондация Искам бебе
"Ние ще спестим страшно много средства на хората от региона, за да не пътуват, защото наистина са без работа, без пари, без възможности. А ние ще направим така, че тия хора да се сдобият с деца. Наскоро бяхме поканени да участваме в една класация и преброихме с колко хора сме работили от август до 2017 година. В организирани прегледи са обхванати над 100 двойки и имаме над 30 бебета. Нашият труд не е безсмислен, защото по нашите стандарти това са две училищни паралелки."


За първи път се случва на територията на община да бъде създаден национален кабинет по репродуктивно здраве, каза основателят на фондация "Искам бебе" Радина Велчева:

"Мога да кажа, че Враца е първият град, който открива такъв национален кабинет по репродуктивно здраве. Това означава, че всеки петък ще може специалисти от всички 33 клиники, с които работи Центъра за асистирана репродукция, по график да бъдат в кабинета. Така че пациентите от Враца и цяла Северозападна България ще могат да получат абсолютно безплатно първите си консултации и прегледи с най-добрите специалисти по репродуктивно здраве в цялата страна."

Първият ден за прегледи е петък, 1 ноември, когато ще преглежда д-р Явор Малинов. Следващия петък, 8 ноември, ще приема д-р Николай Ковачев. За записване и информация се обръщайте към Здравка Гергова, координатор на фондация "Искам бебе" за Северозападна България", на телефон 0898866874 (от 9:00 до 17:00 часа в делничните дни), и email zdravka.gergova@iskambebe.bg.

Днес в "Направление здраве" говорим и за иновативно лазерно лечение на доброкачествени възли на щитовидната жлеза и доброкачествена хиперплазия на простата, провеждано в МБАЛ "Сити клиник - Св. Георги" в Монтана.  Досега само двама български лекари са сертифицирани за работа с модерната апаратура, затова в края на ноември специалист от Италия ще проведе лечението на пациенти от цяла България, обясни координаторът Влади Минчев:

"Ехолазерът е иновативна процедура не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. До миналата година само ние имахме такъв апарат, с който се третират доброкачествени възли на щитовидната жлеза, може и доброкачествена хиперплазия на простата. Това, което различава интервенцията с ехолазер от обикновена операция е, че тук няма разрез, няма анестезия, няма болничен престой... Ние имаме тази апаратура от 2 години, към момента са преминали 10-тина пациенти, от които трима с проблеми с простатата и останалите с възли на щитовидната жлеза..."

Повече за иновативното лечение може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00