Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петя Чавеева: Всяка жена има нужда от адекватна профилактика

Снимка: http://www.shterevhospital.com
Специалисти от Медицински комплекс "Д-р Щерев” София стартират редовни прегледи на пациенти от Видин. Всяка жена има нужда от адекватна профилактика, независимо от своята възраст, коментира по този повод извършилата първите вътреутробни операции в България д-р Петя Чавеева, ръководител на отделението по фетална медицина и сертифициран от Фондацията по майчино-фетална медицина в Лондон специалист:

"Смятам, че жените като цяло -  в репродуктивна възраст, извън репродуктивна възраст, бременните жени, във всяка част на Република България имат нужда от адекватна профилактика, била тя за предонкологични заболявания или за осъществяване на надлежна консултация по време на бременност, както и за специализирани прегледи, които са част от съвременното мислене на нас, акушер-гинеколозите как можем да подобрим било то изхода на бременността или да донесем спокойствие на една жена, че тя има нисък риск от развитие на рак на ендометриума, рак на маточната шийка или рак на гърдата." 

Три са прегледите, които специалистите по майчино-фетална медицина препоръчват на бъдещите майки. Те са гаранция, че бременността ще протече по правилния начин, обясни д-р Чавеева:


"На първо място, първи триместър е биохимичен скрининг - преглед, който се извършва между 11-та и 13-та гестационна седмица на бременността. Целта е да се провери индивидуалният риск за хромозомни заболявания, като например Синдром на Даун, да се установи как са се развили органите на плода и да направим една ясна прогноза дали бременната жена би имала някакъв риск за развитие на високо кръвно, диабет, и/или преждевременно раждане. Първият триместър за нас е ключов да дадем отговор на въпроса каква стратегия ще изградим при всяка една бременна, от една страна, от друга страна, да я уверим, че всичко е наред в протичащата за нея бременност. Следващият преглед, на който ще наблегнем, е между 19-та и 23-та гестационна седмица, т. нар. рутинна фетална морфология, или оценка анатомията на плода, който преглед има за цел отново да установи развитието на органите на плода, на бебенцето, да покаже на родителите също с помощта на висококачествена апаратура как изглежда тяхното бебе. И третият триместър - между 30-та и 34-та гестационна седмица, когато даваме оценка за състоянието на бебето. Спектърът от тези три прегледа са ясна гаранция, че бременността ще протече по правилния начин, че най-големите рискове за сериозни усложнения могат да бъдат заподозрени, могат да бъдат профилактирани, могат да бъдат лекувани, или, когато е необходимо, да имаме колаборация с други специалисти."


Специалисти по майчино-фетална медицина извършват прегледи предимно в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Д-р Иван Димитров, д-р Петя Чавеева, д-р Стоян Певтичев и д-р Росен Билчев ще преглеждат по график в Медико-дентален център "Омега" във Видин. Трябва да се даде възможност за добра медицинска практика и в малките градове, както и за включване на тези прегледи в пакета, платен от Здравната каса, коментира лекарят:


"Аз смятам, че в един момент бременните жени ще бъдат моторът, който ще изиска от правителството и Здравната каса да включат тези прегледи. Винаги има този двоен елемент - ако не може социалността или насочеността на здравна превенция да бъде осъществена от една държава, то нейните граждани ще насочат това да се случи. Именно ние специалистите трябва да промотираме, да обясняваме защо това е полезно, защо това трябва да бъде извършено при всяка една бременна жена и смятам, че за редица неправителствени организации на бъдещи майки това ще бъде основен ключов елемент - да се преборят за правото си да бъдат прегледани от специалист по майчино-фетална медицина с конкретно образование, с конкретна апаратура, за да получат сигурност в своята бременност."


В звуковия файл може да чуете в какъв процент от случаите се установяват проблеми и кои от тях се решават с помощта на вътреутробната фетална хирургия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13