Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца е първият свободен град на Северозапада

враца паметник вестителя
Снимка: Жоро Александров


Символичната е датата 9 ноември за Враца - всяка година градът празнува годишнина от Освобождението от османска власт. Символът на паметния ден е конникът на Хижата - т.нар "Вестител на свободата", който се издига на хълма "Калето" над града. 

По стар стил Враца е освободена на 28 октомври 1877 година след престрелка между руски и турски части. Победоносното руско войнство влязло във Враца начело с ген. Леонов. Преданията гласят, че след като руските войски освобождават града, един конник се изкачва на близкия хълм и с тръбен зов оповестява, че врачани вече са свободни. 

Националната свобода има много лица и сакралният характер на това събитие придава очарователност и силно емоционално въздействие, припомня Красимир Григоров, завеждащият отдел "Възраждане" към местния РИМ.

"Войната главоломно променя съдбата на цели фамилии, сред които тази на генералите Леонови. През военната кампания ген. Николай Леонов е командир на Втора кавалерийска дивизия, която влиза в състава на т.нар Източен отряд на руската армия. Този тактически маньовър се оказва неговия последен боен подвиг. На 21 ноември той внезапно умира. По заръка на неговата майка е изработена руска икона "Матър Божия", която тя подарява на града. Поставена е над средната врата на олтара на Възнесенската черква. Иконата покровителства града. На 27 октомври 1877 година започва настъплението към Враца - от село Мраморен и по протежение на село Върбешница. Генералите Леонов и Клод, които командват двата полка, присъстват на първия молебен за освобождението на града. В щаба на русите преводач е българинът Чопов, който дава сведения за тези дни. Вторият, правещ бележки, е Христо Даскалов - даскал в местното училище. По неговите данни възстановяваме историческата истина".

Тогавашният кмет на Враца унищожава всичките стари книжа на общината. По този начин военно-историческите събития са "изтрити". Подписът на Иванчо Николакиев - един от първите, избран за редник на града, както и първият печат на града, са сред останалите запазени веществени доказателства за дните на освобождение на Враца.

След Освобождението Временното руско управление трябва да изгради основата на българската държавно-правна организация, да възстанови нормалния живот. В свободните градове започва създването на градски управителни съвети, административни учреждения, съдебни и полицейски органи. Поради ширещата се неграмотност по това време, първият кмет е избран от мъжкото население чрез гласуване, в което вместо бюлетини, се използвали бели и черни бобови зърна.


"За първи комендант на Враца е избран полковник Кетхудов, наследник през следващата година от Лукашов. На членовете на състава са възложени различни организационни длъжности. Ангел Йоцев става полицейски началник. Лукашов заварва пълна анархия в стопанския и обществен живот. Заема се бързо с основната задача: да се справи с произволите. За няколко седмици се въдворява ред. Врачанският затвор е препълнен със спекуланти. Управлението на Лукашов е подчинено на ВРУ на княз Черкаски. Лукашов прибягва до обществения контрол и дава право на драстични действия срещу спекулантите, които са големия проблем в онези дни. На първото градско събрание основната задача е избирането на градски шеф. По заповед на Лукашов гражданите излизат пред часовника, цялото мъжко население - от 20 години нагоре. Двама са кандидатите: Николчо Хаджиантонов и Захари Печеняков. За всеки се поставя кутия и избирателят трябва да пусне в нея бяло или черно бобово зърно. Белите зърна означавали, че се желае избирането на това лице, а черните, че не се желае неговият избор. Ако белите зърна превишават черните, то лицето е провъзгласено за избрано. Мнозинството изразява предпочитанията си в полза на по-стария от двамата - Николчо Хаджиантонов, който става първият кмет на града след Освобождението. Той е типичен род на известния Хаджиантонов род. Избран е Общински съвет, назначен е секретар. Започват строежите на нови училищни сгради".

Врачани посрещат първи в Северозападна България своето Освобождение. След като през първите два месеца от дейността си градският съвет разрешава най-спешните и неотложни въпроси, възникващи поради масовото бягство на мохамеданското население от града, то се обръща към необходимостта да удостои с подобаващо място в историята на града подвига на освободителите си - признателност, подобаваща на населението и до днес.

"Бедното население получава жито от изоставеното избягало население. Лукашов се съсредоточава върху физическото възпитание на младежите. Хаджиантонов е заменен от Павел Бошняков, който е бил фаворит на врачани, искащи единствено справедливост. Той е лют, особняк, строг. Борбата по това време започва да влиза в познатата фаза: фили и фоби. Една дълга дилема, която вълнува и нашия град. Врачани и днес тачат този ден, горди са. Не пропускаме датите. Поднасят се цветя. Врачани не забравят и останалите паметници, които са не по-малко от осем". 


Настъпването на първите кръгли юбилейни годишнини от Освобождението са посрещнати подобаващо във Враца. 25-годишнината е отбелязана през 1903 година. На специално заседание на градския съвет се обсъжда въпросът за организирането на “особно тържество в гр. Враца, както за това се приготовляват и другите градове”. 30-годишнината от Освобождението и сключването на Сан-Стефанския договор през 1908 г. е отбелязано също подобаващо. Кметството решава да се поднесат венци на издигнатия вече паметник на Царя Освободител в София като демонстрация на признателността на Врачанската градска община към блаженопочившия Цар Освободител. 50-годишнината на Освобождението е най-внушителната и пищна демонстрация на признателността, която познава Враца. Честването продължава цели две години - от 28 октомври 1927 г., когато е отбелязана годишнината като местен празник за освобождението на града, през 3 март 1928 г., когато е същинският юбилей за България, до самата кулминация през 11 - 15 май 1929 г., когато са грандиозните общонационални тържества, посветени едновременно на 50-годишнината и на 1000-годишнината от Симеоновото царство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44