Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият войнишки император на Римската империя е от Монтана

Снимка: Личен архив

През 45 година сл. Хр. независимото тракийско царство окончателно е ликвидирано. Впоследствие е обявено за римска провинция, носеща името Тракия. Централните, източните и югоизточни области на Балканския полуостров се включили в системата на Римската империя, давайки начало на нов етап в развитието на тези земи, с важни икономически, социални и културни последици.  В системата на римската империя областите в административно отношение били разделени на четири провинции - Тракия, Долна Мизия, Горна Мизия и Македония. Земите на днешна Северна България били включени първоначално в провинциите Мизия и Тракия, а след делението на Мизия през 86 г. са разпределени между провинциите Горна и Долна Мизия.  Провинция Горна Мизия обхваща западната част от днешна Северна България.

В днешна Северна/Северозападна България градовете се оформили главно във връзка с военната организация на пограничните провинции. Възниквали край лагери на военни части, винаги в близост до стари тракийски селища, които съществували край устията на вливащите се в Дунав реки: Рациария (Арчар, Видински окръг), Алмус (Лом), Бонония (Видин) били такива. Имало и градове във вътрешността на удобни в икономическо и стратегическо значение места - такъв бил Монтана.

Епохата на Принципата - държавното управление в Древен Рим, установено от Октавиан Август през 27 година пр. н. е., е последвана от смутни времена. През 235 година последният от династията на Северите - Александър - умира, с което започва и управлението на Максимин

Началото на кариерата му и първата войска, в която е служил, се намирали на територията на Северозападна България, в западната част на древната провинция Долна Мизия, сочи монографията "Providencia Imperatoris. Биография на император Максимин Тракиеца" на д-р Калин Стоев от Института по балканистика с център по тракология към БАН: 

"Император Гай Юлий Вер Максимин е първият от т. нар войнишки императори - онези, управлявали в спорно и тежко време - III век. Те са издигани от самите легиони, от войниците, кръвта им обикновено не е аристократична, което ги различава от знатните императори до онзи момент. В изследванията си открих, че самият император Максимин Тракиеца е роден най-вероятно в тези части. Неговото управление поставя началото на тези бурни времена, той е предвестник на кризата, затова и заглавието на книгата е такова. Providencia е специфично качество на римския император - способност да предвижда бъдещето, да взима правилните решения за Империята. Самото възкачване на императора и някои характеристики на неговата политика са едно предвиждане на бъдещето на държавата".

Войнишки император
 е условно наименование в историографията, което представлява поредицата от римски императори властвали през III век - периода между династията на Северите и възкачването на Диоклециан. Времето на тяхното управление съвпада с епохата на криза и е преходно време между Принципат и Доминат. Отличават се с военен автократизъм, като стремеж за преодоляване на анархията. 


По време на цялото си управление, което продължава от 235 до 238 година, Максимин Тракиеца така и не стъпил в Рим. Вътрешната му политика е насочена към увеличение на данъците и конфискация на земите на богатите.

"Той е един от последните големи завоеватели. Археологическите проучвания сочат, че кампанията му в Германия имала дори цел да превземе цялата тамошна територия. Бил е амбициозен. Първият след Август, който постига успехи в Германия. Неговият откровен милитаризъм не е посрещнат радушно от аристократичните класи. Срещу него се провежда вътрешна революция в Африка - макар и отблъсната, все пак и центърът на Империята въстава. Принуден е да се завърне, спирайки военните си походи. Обсажда италианския град Аквилея, но е убит от собствениците си войници".

Долна МизияИмператорът често е изобразяван с извънредно голямо чело, нос и челюст, а повечето източници споделят мнението, че той е имал плашещ външен вид и колосални размери. Максимин е най-високият император в историята на Рим, но варират мненията за точната височина - от 204 сантиметра, та чак до 259. Режимът му засегнал и на широките маси от населението, а към това се добавял и факта че никога не организирал зрелища и раздавания за народа. Подкрепяла го само армията.

Убедителни са доказателствата, че Максимин е започнал кариерата си в Монтана, а впоследствие също я продължава там, разказва още Калин Стоев, който е и преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

"Аз започнах кариерата си с изследване на епиграфски паметници - латински надписи от Северна България. Монтанският регион е с богато наследство. Направих и нови четения. Открих една нередовна опълченска единица от региона, която е съкратена по надписи - на български се превежда като отряд на регионалните съгледвачи/охранители. Мога да заключа, че е свързано с охраната на търговията. В един от надписите е добавен и епитетът Максимианус - т.е Максиминов. Нетрадиционно за римската епиграфика. Най-вероятно военната единица е била свързана с Максимин. Такива епитети се дават единствено на легиони. Стигам до заключение, че това е първата единица, в която императорът е служил. Това отговаря и на изворите, които са мъгляви. Знаем, че в младостта си е бил пастир, който "преследвал разбойниците". В Монтана има не малко надписи за злосторници. Максимин е бил много млад, когато е служил в Монтана. 20 години по-късно той се завръща тук, назначен от император Макрин".

Недоволството от управлението на императора нараснало дотолкова, че през 238 гoдина Римският Сенат провъзгласил за императори управителя на провинция Африка Гордиан I и неговия син Гордиан II. Максимин бил обявен извън закона.

"Изворите показват сложни отношения между Макрин и Максимин. Изворите казват, че бъдещият император се завръща в Тракия, където се занимавал с търговия с готите. Тогава готи все още няма. Смятам, че всъщност отново се прибира в Монтана. Област Монтана е оградена от митнически станции - такава е имало в Алмус, в Рациария. Тази област е важен износен център. Сведенията за търговия са за охрана и надзор. Основанията за тази теза са два открити надписа. Единият е до самата Монтана, а другият в Румъния, но споменава града. И двата споменават името Опелий Макрин. В един от изворите Макрин е наречен предводител на трибалите - тяхната земя е българският северозапад. Убедителни са доказателствата, че Максимин е започнал кариерата си тук, продължил я е също тук и най-вероятно е роден в тези земи".

През 270 г. император Аврелиан евакуира римските легиони от Дакия, като на територията на Горна Мизия се образуват две нови римски провинции – Вътрешна и Крайбрежна Дакия. Долна Мизия съществува като провинция до 314 г., когато попада в териториите на бъдещата Източна римска империя. През 395 година Римската империя е разделена на две части от император Теодосий - Западна римска империя с център Рим и Източна римска империя, наречена още Византия, с център Константинопол. На 4 септември 476 година Ромул Августул е свален от престола - събитие, което бележи края на Западната римска империя... и началото на Средновековието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00