Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилно приложение следи за фалшиви касови бележки


Приложение, пуснато от НАП, дава възможност за осъществяване на граждански контрол. Чрез апликацията можем да проверяваме дали касовите бележки, които се издават, са истински или опит за фалшификация. Софтуерът дава възможност за подаване на директни сигнали към приходната агенция, разказа Милена Борисова, ескперт в офиса на агенцията във Видин.

"Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори чрез проверка на касовите бележки, които търговците им издават, използвайки приложението. То сканира QR кода върху бележката. Повечето касови апарати вече печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат задължителен реквизит за всеки касов бон. Проверката е в 2 фази - първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка. Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП".

Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен  статус, данъчен календар и  справка за регистрация по ДДС. Мобилното приложение на НАП е безплатно и се предлага за iOS и Android устройства. 

За по-малко от година чрез приложението са инспектирани над 300 000 бележки, като нито една от тях не е била фалшива. 

Вижте още

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15

Домашен театър стартира експериментално в интернет

Домашен театър, в който актьорите могат да бъдат членовете на всяко едно българско семейство, а публиката - всички потребители на интернет, стартира експериментално по инициатива на режисьора Малин Маринов. "Приказки за добър вечер" ще се реализира като рубрика за малки и големи и ще бъде излъчвана на фейсбук страницата "Културни срещи", разказа..

публикувано на 02.04.20 в 13:38

В "Музикална зона" на 02 април 2020 слушаме Симеон Щерев и Кшищоф Пендерецки

В разстояние само на седмица ни напуснаха две големи имена в музиката – българският флейтист, композитор и педагог Симеон Щерев и полският композитор и диригент Кшищоф Пендерецки. И двамата са автори на филмова музика. Симеон Щерев е сред емблемите на българския джаз, световно признат музикант, носител на редица родни и международни отличия...

публикувано на 02.04.20 в 09:00

Ники Станоев усмихва феновете си с ново шоу в интернет

Ново шоу пуска в интернет майсторът на усмивката и стендъп комедията Ники Станоев . За какво ще говори в него, актьорът, родом от Видин, засега не казва. Миналата събота той зарадва феновете си с шоуто "Ники говори за музика", което представи на живо в интернет: "Това, което пуснахме, което направих - "Ники говори за музика", беше нещо, което е..

публикувано на 01.04.20 в 18:38

Поетесата Венера Невелинова: Човек не може да изживее смеха насила

Хумористични стихотворения за живота на българина по време на извънредното положение забавляват потребителите на социалните мрежи в дните на изолация у дома. Хит сред тях е "Карантина с Гина" на родената във Враца поетеса и вокален педагог по народно пеене Венера Невелинова. Тя има 4 хумористични стихотворения, написани на северозападен диалект,..

публикувано на 01.04.20 в 16:35

Психологът Велислава Цанкова: Смехът е полезна реакция на случващото се

За петдесета поредна година, на 1 април светът отбелязва Международния ден на хумора и шегата. За първи път това се случва в условията на световна пандемия от коронавирус и безпрецедентни мерки срещу неговото разпространение. Страхът от пандемията често прераства в паника. Въпреки това социалните мрежи изобилстват от вицове, мемета и други..

обновено на 01.04.20 в 16:26

Над 4 500 потърсиха подкрепа на горещия телефон в социалното министерство

Колцентърът на социалното министерство предоставя психологическа подкрепа на най-нуждаещите се хора в страната. Първоначално бе обявено, че телефон 0800 88 001 ще помага на възрастни и хора с увреждания. Психологическа подкрепа обаче търсят и хора от други възрастови групи, обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана..

публикувано на 01.04.20 в 15:09