Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на малкия Юли от Видин

6-годишният Юли от Видин е едно от децата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Момчето е с церебрална парализа, фонова ретинопатия и бронхиална астма. Посещава рехабилитатори, логопеди и психолози в специализирана болница. По съвет на специалистите бащата на детето - Юри Лилов, подготвя документи за "Българската Коледа". Радостта е голяма, когато самотният родител разбира, че детето му ще получи 1 000 лева за рехабилитация.


"Много съм им благодарен. Разплаках се, още щом получих писмото. Тази година не успяхме да усвоим парите, защото първо аз се разболях, после детето се разболя и даже изгубих няколко клинични пътеки. От 1 януари ще започнем по 10 дни от Здравната каса и 10 дни от "Българската Коледа", докато изразходваме сумата. След това отново ще подадем молба. Правим рехабилитация, но с него работи и психолог, и логопед, много добри специалисти са", разказа Юри Лилов.



След всяка среща със специалистите, напредъкът на Юли е все по-голям. Това обнадеждава неговия баща и той вярва, че детето му ще се оправи:



"Има една висока пързалка тук, на която не се качи да се пусне. Там отидохме и започна да се пуска. По стълбите започна да се качва сам, два етажа си ги качва, слиза си по стълбите. Много неща са, не е само едно. От тези дребните неща стават големите."



6-годишният Юли посещава дневен център и по препоръка на специалисти се подготвя за детска градина. Неговият баща има и друга идея за бъдещото му развитие:



"Аз съм решил да го запиша на източни бойни изкуства.Отначало само ще гледа. Мисля след Нова година постепенно да започне, защото източните бойни изкуства са му доживотна рехабилитация, на него това му трябва. Аз съм сигурен, че той ще се оправи."

Самотният баща мечтае само за едно:

"Да е здрав човек, да се оправи."










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00