Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сцената се чувствам истински жива - споделя хореографът Цветелина Димитрова

Снимка: Радио Видин
Цветелина Димитрова е главният герой в това издание на "Калейдоскоп". Тя е родена в Бяла Слатина, отраснала е в  село Селановци. Днес работи като начален учител в ОУ "Свети Свети Кирил и Методий" в Козлодуй, успоредно с това ръководи  групи по народни танци, зумба и канго джъмпс към Дома на енергетика.

Основното си образование получава в училище "Никола Йонков Вапцаров" в Селановци. Обича да танцува, да рецитира, да забавлява приятелите си и това определя избора ѝ след 7 клас - профил "Хореография" във врачанското училище "Отец Паисий".  И отново е наясно с избора си след 12 клас, убедена е, че трябва да учи в Академията в Пловдив и да танцува в Ансамбъл "Тракия". Приета е в  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив и завършва с отличен успех специалност "Българска народна хореография", бакалавър. Продължава да надгражда - следва магистратурата "Арт мениджмънт". Дипломната ѝ работа е оценена с отличен за танца ѝ "Легенда за Калиакра". Започва да преподава в детските градини модерни и народни танци. Работата ѝ с децата е успешна и приятна.  Педагогическият ѝ подход е забелязан, специалисти ѝ препоръчват да следва педагогика и да се развива в тази област. Така записва "Начална и предучилищна педагогика" в Пловдивския университет. В Пловдив живее 12 години, но идва време, когато местенето от квартира на квартира ѝ омръзва, а голямото разстояние до Селановци дотежава и тя решава да се прибере у дома. 


Когато работи, работи с чувство и с емоция и  се обръща към момичетата си:  "Всичко трябва да бъде с чувство!". За себе си казва, че е енергична, харизматична и борбена личност. Преследва неотлъчно целите си, не стои на едно място, действа като една истински лъвица. Преди четири години започва работа на морето като аниматор и там се научава на много и различни дейности, развива в себе си талантите, които носи в себе си от малка.  Това, което прави и което ѝ доставя удоволствие е да забавлява хората и да се раздава. Тя е творческа личност и казва :"Винаги когато творя и трябва да измисля един танц, той трябва да мине през мен, за да се получат нещата."


Мечтата
"Като завърших 12 клас, трябваше да кандидатстваме, дойдоха на място от Варна да ни направят изпита и естествено, всички бяхме приети с отличен. Но не беше държавна поръчка и беше платено, беше много скъпо за моя баща, и аз реших да изчакам една година. Дойдох тук, в град Козлодуй и се подготвях за кандидатстване при Румен Велковски, с когото сега сме колеги в този дом. Започнах със зумба, това са движения под звуците на латино музика. Могат да се направят различни хореографии. И няма определени точни движения като в народните танци, можеш да се движиш, където си пожелаеш и няма значение крак, ръка, танцува се поотделно. Сега танцувам зумба-фитнес. Лятото на 2016 година бях пуснала обява за аниматор, обадиха ми се и аз отидох и започнах работа на морето. На втората година като аниматор получих приза "Служител на сезона", което за мен беше голяма чест. Първата година отидох като детски аниматор с хореография. През деня правех зумба фитнес, туристите чуваха емоцията и идваха така по бански, мокри на площадката, боси и започваха да танцуват, забавляваха се,


Детството
"Моето детство беше много цветно. Израстнах в Селановци и учих до 8 клас там. Ваканциите прекарвахме при другата баба в Хърлец.
Тогава с бабите ходехме по два пъти на Вършец и с  родителите също, но беше по-хубаво с бабите, защото аз бях единственото момиче в рода... Дядо ми разказваше как като малка съм се качвала на стълбата над коша за царевица и съм рецитирала. Рецитирах "Моторните песни" на Никола Вапцаров, И така аз постоянно се качвах на някое дърво, трябваше да рецитирам, да ми се чува гласа. Много обичах да пея, изтърках касетките на баща ми със записи и се записах себе си как пея на английски. Не знам какво му е било на баща ми... Много обичах да танцувам, още от малка в детската градина в пиесите танцувах..."


Творчеството
"Аз обичам свободата, да творя, когато ме поставят в рамка, ми изчезва музата, изпадам в творчески застой. Така и моите момичета, харесват някаква песен и ми казват: "Цвети, тази песен е много хубава, не можеш ли да я направиш?", "Да, така е, но трябва да ме докосне отвътре, момичета, трябва да мине през мен" Така миналата година излиза песента на Миро "Печат от моята душа". Аз я слушам и започвам да плача. Защо? Не знам, тя просто мина през мен. И аз си казах, трябва да направя танц на тази песен. Направих го. Този танц цяла година се игра на благотворителния концерт, на Спортист на годината, в техникума. И всеки път този танц се развиваше до такава степен, уникален танц и това беше печат от моята душа."


Сцената
"Чувствам се най-добре на сцената. Готвиш се, трудиш се, блъскаш се седмици, месеци за три минути слава
. Ето в Сливен бях поканена като зумба -инструктор да покажа своя хореография. Аз се качих на сцената, свалих очилата и просто бях себе си, това е. Това, което ти дава публиката, обратната връзка да те зареди, положителната енергия, усмивките, аплодисментите и стискането на ръката... Това е, което ме поддържа и ме държи, тогава се чувствам истински жива. Животът не е нито само бял, нито само черен. Зависи как гледаш на живота дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Винаги трябва да гледаш положително на случващото се в живота..."



Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00