Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове по родоучение за учениците

| обновено на 06.01.20 в 11:42
4
Снимка: Архив


За първи път в българските училища ще се провежда "Час по Родоучение". Инициативата за комбинация от вероучение и родолюбие е на "Незабравимата България" и ще бъде представена съвместно с откъси от филми. Първата половина на 2020 година ще бъде отделена на часовете, които целят да засилят чувството за самосъзнание и принадлежност, разказва режисьорът, актьор и преподавател Искрен Красимиров.

"Новият ни урок-спектакъл ще започне от Ботевград. В тамошното училище "Стамен Панчев" беше последната изява преди Коледа. Учителката записа в програмата "час по интерактивно обучение". Аз и казах, че е родоучение - това е, което правим. Уроците по родолюбие ще продължат в нов формат. Обединяваме вероучението и родолюбието. Идеите при нас се раждат една от друга. От първия филм за Ботев се роди този за Софроний, след това за Паисий. Наричам го естествено продължение. Надграждаме, вървейки единствено напред. Затова часовете по родоучението са следващата стъпка в развитие. Обхващаме не просто революционерите, но наблягаме над просветителите - онези българи, които са вярвали не просто в Бог, но в бъдещето на България. Най-важната е вярата в три неща: в героите, в миналото и в бъдещето, а децата ще са нашата промяна. Имаме покани за чужбина. През февруари ще сме в Москва. Из цяла България ще бъдем през втората половина на учебната година. От септември нататък се фокусираме върху нов спектакъл".

"Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история.
За да разбират героите и дела им, децата трябва да се асоциират с техните личности. Родоучението съдържа в себе си силата на вярата, защото тя съпътства нашата национална еволюция в онези тежки времена, продължава Красимиров

"Непосредствено след Нова година започнаха да ме търсят учители и директори от цялата страна. От Северозапада традиционно интерес проявиха от Бяла Слатина, Белоградчик и Чипровци. Учителите ми споделят, че подобен вид урок липсва в учебната програма. Режисьор, актьор, творец - никой не посещава децата, за да им отдели време. Съчетавам филми, театър, дискусия, защото това е начинът да възпламениш интерес, който да бъде постоянен. С предните уроци по родолюбие аз се опитвах да предам традиционните, изконните български ценности. Сега ще разширя известните понятия, за да дам нова гледна точка към героите. Филмово-театралното шоу е с образователен характер. Отново ще се фокусираме върху нашите филми, но с акцент върху религиозната страна. Затова започваме от Паисий, за да стигнем до Освобождението. Да разбираш означава да осъзнаеш. За да осъзнаеш, трябва да вникнеш. Това е моят пример".

Уважение, равноправие и обич пожелава Искрен Красимиров на слушателите на РАДИО ВИДИН.

"Нека през 2020 година да се обърнем към вярата - не толкова в Църквата, а към истинските ценности. Към героите, историята, уважението, към родолюбието, към вероучението, завещано ни от предците. Обичайте се, уважавайте се. Обединявайте се. Боли ме, защото българинът е индивидуалист. Ние страдаме от разединение, от комплекси. Ако надраснем себе си, ще вървим напред и ще градим мечната България. Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани - такова ще остане статуквото, ако не го променим ние".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30