Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нели Драгинова: Профилактиката е най-доброто средство за красива усмивка

Снимка: Радио Видин


Въглехидратните храни, като бисквити и вафли, са най-вредни за зъбите, както и газираните напитки. Това са храни, повишаващи киселинността в устата, която е причина за образуване на кариеси, обясни в "Направление здраве" председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Нели Драгинова. Тя обърна внимание на факта, че има деца, които изобщо не пият вода, а само безалкохолни напитки, които поддържат висока киселинност в устата им:

"По тази причина аз и всички зъболекари съветваме измиването на зъбите да не става веднага, а след поне 30 минути. Защото точно след хранене киселинността е най-голяма, търкайки с четката, ние втриваме тези киселини в зъбите. Говоря предимно за вечерното миене...Най-доброто средство е профилактиката. Пациентите не обръщат достатъчно внимание, много ми се иска тази здравна култура в областта на денталното здраве да бъде по-сериозна. Нищо не коства на един пациент да се обади по телефона, да си запише час и да си получи полагащия му се по Здравна каса профилактичен преглед. Отнема малко време и спестява много проблеми в бъдеще. Честно казано само за преглед никой не е идвал. Идват да се прегледат, но вече с проблем..."

Д-р Драгинова припомни денталните дейности, финансирани от Здравната каса, и акцентира върху отпадането на възрастта за протезиране:

"Възрастните пациенти имат право на един обстоен профилактичен преглед и три лечебни дейности, сред които вадене на зъб или обтурация. Има минимално доплащане по този пакет от страна на възрастните хора. Останалите лечебни мероприятия не влизат в този пакет. За децата до 18 години пакетът е по-разширен. Те имат право на един безплатен профилактичен преглед годишно и четири лечебни дейности. В тези лечебни дейности влизат обтурациите, екстракциите на млечен и на постоянен зъб, лечението на пулпит и периодонтит. Четири са дейностите за  деца за година, но те могат да ги комбинират по начина, по който имат нужда. Имаме един нов, много важен момент, който трябва да разясним. Новият момент е включването на тоталните плакови протези в пакета от дейности, без никакво ограничение във възрастта. Ако в предишния договор, действащ от септември 2018 и през 2019 година право на този вид протезиране имаха само хората от възрастовата група от 64 до 69-годишна възраст, сега нямаме никакво ограничение във възрастта. Всеки пациент, който е тотално обеззъбен, има възможност да си направи протези, които  влизат в пакета за здравни дейности за 2020 година. Това е голяма крача напред, в рамките на една година БЗС успя да се пребори за падане на възрастовото ограничение. Пациентите трябва да знаят, че Здравната каса поема разходите по труда на зъболекаря, а зъботехническият труд се заплаща изцяло от пациента. Нека всички, които имат нужда, да се възползват, защото засяга наистина най-уязвимата група от населението и представлява една малка победа за Зъболекарския съюз."



Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45