Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Нели Драгинова: Профилактиката е най-доброто средство за красива усмивка

Снимка: Радио Видин


Въглехидратните храни, като бисквити и вафли, са най-вредни за зъбите, както и газираните напитки. Това са храни, повишаващи киселинността в устата, която е причина за образуване на кариеси, обясни в "Направление здраве" председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Нели Драгинова. Тя обърна внимание на факта, че има деца, които изобщо не пият вода, а само безалкохолни напитки, които поддържат висока киселинност в устата им:

"По тази причина аз и всички зъболекари съветваме измиването на зъбите да не става веднага, а след поне 30 минути. Защото точно след хранене киселинността е най-голяма, търкайки с четката, ние втриваме тези киселини в зъбите. Говоря предимно за вечерното миене...Най-доброто средство е профилактиката. Пациентите не обръщат достатъчно внимание, много ми се иска тази здравна култура в областта на денталното здраве да бъде по-сериозна. Нищо не коства на един пациент да се обади по телефона, да си запише час и да си получи полагащия му се по Здравна каса профилактичен преглед. Отнема малко време и спестява много проблеми в бъдеще. Честно казано само за преглед никой не е идвал. Идват да се прегледат, но вече с проблем..."

Д-р Драгинова припомни денталните дейности, финансирани от Здравната каса, и акцентира върху отпадането на възрастта за протезиране:

"Възрастните пациенти имат право на един обстоен профилактичен преглед и три лечебни дейности, сред които вадене на зъб или обтурация. Има минимално доплащане по този пакет от страна на възрастните хора. Останалите лечебни мероприятия не влизат в този пакет. За децата до 18 години пакетът е по-разширен. Те имат право на един безплатен профилактичен преглед годишно и четири лечебни дейности. В тези лечебни дейности влизат обтурациите, екстракциите на млечен и на постоянен зъб, лечението на пулпит и периодонтит. Четири са дейностите за  деца за година, но те могат да ги комбинират по начина, по който имат нужда. Имаме един нов, много важен момент, който трябва да разясним. Новият момент е включването на тоталните плакови протези в пакета от дейности, без никакво ограничение във възрастта. Ако в предишния договор, действащ от септември 2018 и през 2019 година право на този вид протезиране имаха само хората от възрастовата група от 64 до 69-годишна възраст, сега нямаме никакво ограничение във възрастта. Всеки пациент, който е тотално обеззъбен, има възможност да си направи протези, които  влизат в пакета за здравни дейности за 2020 година. Това е голяма крача напред, в рамките на една година БЗС успя да се пребори за падане на възрастовото ограничение. Пациентите трябва да знаят, че Здравната каса поема разходите по труда на зъболекаря, а зъботехническият труд се заплаща изцяло от пациента. Нека всички, които имат нужда, да се възползват, защото засяга наистина най-уязвимата група от населението и представлява една малка победа за Зъболекарския съюз."Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10