Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С поглед към звездите

Снимка: Слав Сливенов
Още в древността хората са отправяли взор към звездите, Слънцето и Луната, за да се ориентират във времето и пространството. Сега, с развитието на науката и техниката, астрономите търсят и изследват много повече небесни тела и явления.


"Произход, движение на звездите- с това се занимава астрономията. Важно е и търсят, даже има съмнение, че някъде са открили живот на други планети... Човек ще расте и най-вероятно един ден ще тръгне натам- към звездите... С всички небесни тела се занимават. Ползата ни е, че човек трябва да си свери часовника. Казват, че това, което става на Земята, зависи от Луната... Това е важно за начина на живот на хората", споделиха видинчани.

Снимка: Слав СливеновМного е трудно да се каже кога е рождената дата на астрономията. Астрономическата дейност на хората може да се проследи назад във времето поне до 6-4 хилядолетие преди новата ера. Най- ранното споменаване на имена на небесни светила е в религиозен текст за пирамидите, датиран от 15-13 век, каза доц. д-р Люба Славчева- Михова, която е национален координатор на Международния астрономически съюз и преподавател в Институт по астрономия с НАО.



Астрономията е фундаментална наука и тя се опитва да обясни вселената, в която живеем. Благодарение на технологиите и на динамиката на съвременното общество откритията са невероятно много. 



"Има вече много обсерватории наземни и изнесени извън атмосферата на Земята, така че данните, с които разполагат астрономите, са повече от когато и да било и откритията са повече. Изминалата година се честваха 100 години от основаването на Международния астрономически съюз. Една от целите беше именно да се изложат откритията. Имаше много инициативи и събития. Една от тях беше една изложба "Нагоре и отвъд", в която накратко са проследени основните достижения на астрономията през изминалото столетие", допълни доц. д-р Люба Славчева- Михова.



Снимка: Слав СливеновХора от над 110 страни избраха имена на екзопланетни системи за 100 години от основаването на Международния астрономически съюз /МАС/. Глобалната кампания "Дайте име на екзосвят" протече в рамките на честванията на 100-годишнината на Международния астрономически съюз (МАС). Избраните имена на екзопланетни системи бяха обявени официално на 17 декември 2019 година в Париж.

На всяка страна се предостави възможност да даде име на специално подбрана планета извън Слънчевата система (екзопланета) и нейната звезда на конкурсен принцип. Вече са открити над 4000 екзопланети и броят на откритията продължава да се удвоява приблизително на всеки 2 години и половина. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята.  Кампанията у нас приключи успешно с избора на име за звездата – "Тангра" – върховно небесно божество-сила, което прабългарите са почитали за екзопланетата "Бендида" – великата богиня-майка на траките, почитана като покровителка на семейството и владетелка на живата природа. Имената са предложени независимо от Студентското астрономическо общество на Висшето Военноморско училище- Варна и от Юлиан Ковачев.

Снимка: Слав СливеновНеобятният Космос привлича не само астрономите, но и любителите астрофотографи. Видинчанинът Слав Сливенов например, наблюдава преди дни метеоритен дъжд в Крайдунавския парк на града. Запалил се по снимането на небесните тела преди 5 години, когато си купил дигитален фотоапарат и разбрал, че с него може да снима Млечния път.

"До момента вече съм с професионален телескоп и техника за снимане на звездите и на космическите мъглявини, съзвездия. Започнах да си купувам специализирана литература как да ги заснемам, в кой период да се наблюдават. Зимата е астрономическия сезон, тъй като нощта е най-дълга и предразполага за снимки и наблюдения", сподели Слав Сливенов.

На въпроса кога човек отправя поглед към звездите, видинчанинът отговори:

"Бих казал, че трябва по-често да се прави това нещо. Аз го правя почти всяка нощ, когато имам възможност. Тогава се чувствам малко вдъхновен. Ние сме една прашинка в цялото пространство."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00