Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Жоро Николов, кардиолог: Физическата активност укрепва имунитета

Снимка: Радио ВИДИН


Физическата активност качва тонуса на организма и подобрява имунитета. Това каза в предаването "Направление здраве" кардиологът от Белоградчик д-р Жоро Николов и препоръча всеки човек да отделя поне по половин час дневно за спортни занимания или ходене пеша:


"Всеки ден отделете поне 30 минути да ходите. Независимо колко е студено, облечете се хубаво. Краката трябва да са топли, а ръкавиците да са не само топли, но и водоустойчиви. Искрено ви съветвам като кардиолог, а пък и за сърцето е добре и зимата, и лятото да се разхождате поне по 30 минути. 30 минути са 1 000 крачки. Като се движите, вие тренирате сърцето, а не само да лежите и да гледате телевизия."


Кардиологът обърна внимание на рисковите за здравето фактори през студените месеци - ниски температури, мръсен въздух, стрес:


"Студеният въздух потиска имунната система. Човек, за да се пребори с около 100 вида респираторни вируса през зимата, трябва да запази имунната си система. Имунната система представлява система от органи и клетки, които пазят организма да не се разболее. Най-често боледуват сърдечно болните, онкологично болните, диабетно болните, защото те имат друго заболяване и като се наслояват токсичните прояви на респираторните вируси, тогава те преживяват по-трудно  и по-бавно се възстановяват...

При стрес се произвежда кортизол и адреналин - хормоните на агресията. Те пък пречат да се образуват достатъчно клетки, а клетките са носителите на имунната система. Така че хората, които имат душевен тормоз, се разболяват по-често. За да преодолеем това, хормонът на удоволствието е серотонинът. За да се произведе повече от организма - смейте се, пейте, танцувайте, молете се, даже и медитирайте."

 
Д-р Жоро Николов посочи, че никога не е излишно да посетим своя кардиолог. Това е абсолютно наложително, когато имаме някое от следните оплаквания:

"Първо, умората. Ако до трети етаж се качвате и вече чувствате умора, това е сърдечен вик за помощ да отидете при кардиолог. Второ, ако не ви достига въздух, това е сърдечен задух. Здравото сърце превръща петте литра кръв през цялото тяло за 1 минута, а когато вече е болно, то не може да свърши това и човек чувства недостиг на въздух. Трето, сърцебиене. Сърдечната честота трябва да е между 60 и 80. Ако е 90-100, непременно посетете кардиолог. Оттоци по краката, високо кръвно налягане. Изброих ви пет причини, които изискват веднага да се отиде на кардиолог."

Още от съветите на кардиолога чуйте повече в звуковия файл.


Вижте още

Английски език- най-предпочитана втора матура

Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет . В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език . Ето..

публикувано на 03.06.20 в 15:39
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20