Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни ваучери за театър и кино, субсидия за деца, които посещават редовно детска градина

Стабилизиращ бюджет за 2020 година предлагат от Община Видин

Запазва се размерът на местните данъци и такси, разчита се на по-голяма събираемост

3
Снимка: Радио Видин


Малко над 42 милиона  697 хиляди лева са средствата, с които Община Видин ще разполага през настоящата година. Проектобюджетът беше подложен на обществено обсъждане в залата на Общинския съвет. Предстои да бъде гласуван. При представянето на проекта кметът Цветан Ценков каза, че се надява бюджетът да е последният, който ще стабилизира Общината, независимо от наложените санкции по проектите и независимо от неизплатените заплати и суми, включително и към Министерството на финансите:


"Тази година се надявам да е последната и оттук натам да насочим усилията към решаване на всички проблеми на град Видин, като започнем от подходите на новостроящата се магистрала, която ще стартира може би до месец-два и свършим до решаването на отделните проблеми в кварталите и населените места. Защото това са общо взето усещанията на хората за по-добра градска и жизнена среда"- каза кметът Цветан Ценков.


Не се предвижда повишение на местните данъци и такси, а ще се разчита на по-голямата им събираемост, стана ясно при представянето на бюджета. За населените места извън общинския център средствата ще се разпределят според броя на жителите им.


Заради невърнат навреме дълг към Министерството на финансите от предишното ръководство, Община Видин ще получи с 830 000 лева по-малко от капиталови разходи. Това съобщи при обсъждането на проекта за бюджет за годината заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Светослав Скорчев:


"Организирали сме собствена строителна бригада като сме предвидили голяма част от текущите ремонти да се извършват за сметка на Общината, като основен акцент ще имат населените места от общината, общинските сгради и училищата. Предвиждаме подмяна на седалките и осветлението на спортната зала "Фестивална", ремонти на гробищните паркове и изграждане на алеи и асфалтиране на достъпа до тях, поетапно поставяне на охранителни камери в града и населените места с цел повишаване на сигурността на гражданите, закупуване на собствена техника за сметосъбиране и сметоизвозване, като очакваме реализирани икономии в размер от над 800 000 лева годишно."


Целевата субсидия за капиталови разходи ще е в размер на 1 275 300 лева.


"Община Видин страда от липсата на готови технически проекти и техническа документация, с която да кандидатства по национални и европейски програми", каза заместник-кметът по европейските политики и инвестиции Десислава Тодорова. За целта, както и за изготвяне на общ устройствен план, който да отрази промените в града и общината за последните 15 години, са предвидени 170 000 лева. Планът ще е съобразен с магистралния път, който ще минава през община Видин, като ще се предвидят новите входове към града. Настоящите планове са правени през 2005 година и са свързани с реализацията на Дунав мост 2, каза главният архитект на общината Ангел Недялков:


"За тези 15 години настъпиха доста съществени промени, които не са нанасяни като изменение в съществуващите планове. Както знаете път Е 79 вече е актуален и новото трасе налага и нова концепция за входа на град Видин. Става въпрос за транспортния вход. Този, който е сега покрай химическите заводи, ще отпадне като предназначение и вече новият вход ще бъде от село Новоселци, където е детелината и след това трябва да се реализира съответно и пробивът към жп-гарата."


Общият устройствен план на Видин трябва да реши и проблема с подходите към имотите, които ще са от двете на страни на  новото трасе  на пътя.  


Заложени са средства за извършване на енегрийно обследване на уличното осветление в цялата община, каза заместник-кметът Десислава Тодорова:


"След реализиране на проекти по различни програми, които предварително сме проучили, ще има отворени покани за набиране на проектни предложения, очакваме след изпълнението на проектите да има икономия за електричество в размер на около 200 000 лева годишно. Тези средства ще бъдат насочени за по-добри общински услуги, спортни и културни мероприятия."


Предвидено е също изготвяне на технически проекти,  обследване и паспортизация на спортни обекти. По европейски програми Общината ще кандидатства за благоустрояване на Кайдунавския парк.


Общината възлага на децата много за своето бъдеще, коментира при обсъждането на проекта за бюджет заместник-кметът по социалната политика Борислава Борисова. Допълнителна субсидия се предвижда за всяко дете, което посещава детска градина. Ще има и културни ваучери за театър и кино.


"Организираме допълнителна субсидия в размер на 75 лева за всяко видинско дете, което посещава детската градина. Стартираме експериментално и безплатните посещения на кино и културни мероприятия. Така наречените културни ваучери в предизборната кампания на г-н Ценков вече са реалност. Считам, че на този етап храненето на децата в детските градини, където едни храноден е 2,12 лева и това не е променяно от 2012 година, е абсолютно недостатъчно, да не говорим за здравословно хранене"- коментира заместник- кметът Борислава Борисова.  


За първи път Общината въвежда фондове за култура и младежки дейности. Граждани, читалища, клубове, кметства  ще могат да кандидатстват за подпомагане на различни инициативи. Разчита се на организирането на повече събития в културния календар.


На  общественото обсъждане представители на пенсионерски клуб "Белия Дунав" поискаха да бъде извършен ремонт на 120-годишната сграда, в която се помещават. В нея са настанени три организации, каза председателят на клуба Веселин Габерски и допълни, че на възрастните хора гостуват и клубове от страната. Прояви по повод Световния ден на възрастните хора, който се отбелязва на първи октомври, да бъдат включени в културния календар на Общината, предложи Малинка Башлийска, председател на Съюза на пенсионерите във Видин.


Кметът на село Капитановци Десислава Иванова попита дали ще бъде заложено в бюджета на Общината изпълнение на програмата за малките инвестиционни проекти, по която са финансирани инициативи на местни общности. Програмата вече не е ефективна, финансиране ще има от следващата година, но то ще е по друг начин, каза заместник-кметът Десислава Тодорова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28