Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вършец приеха програмата за развитие на туризма

Във Вършец заседава Консултативният съвет по въпросите на туризма. Разгледани бяха програмата за развитие на туризма за 2020 година и участието на Община Вършец в туристическата борса "Ваканция и СПА Експо" от 13 до 15 февруари тази година.

"Членовете приеха единодушно нашата програма за развитие на туризма, която включваше поддържане на екопътеките, поставяне на нови табели за туристическите обекти, поправка на дървените мостчета, които са атракции в парка, разработване и публикуване на публикации в социалните мрежи, участието ни в националните туристически изложения, които са три, отпечатване на рекламни материали, пътеводители, сувенири, поставяне на билбордове на ключови места в София", обясни Даниела Лилова - специалист "туризъм" към Община Вършец.


В периода 13- 15 февруари Община Вършец за поредна година ще вземе участие в Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" в град София. Целта е да бъдат представени и рекламирани туристическите дадености на общината- природни забележителности, културно-историческо наследство, традиции, занаяти, местни продукти, да се привлекат гости в местата за настаняване през 2020 година. Общината е отправила искане към собствениците на категоризирани обекти (хотели, къщи за гости, стаи за гости, заведения) да предоставят рекламни материали до 7 февруари в сградата на Туристически информационен център (ТИЦ) – Вършец, бул. "Република" № 90А.

Бракиноерството- е втората тема в "Еко свят". Преди дни разбиха две групи на бракониери на риба на язовир "Огоста" в Монтана. За акцията съобщи Валери Спасов от местния отдел на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури:

"Откакто студът скова региона, малките водоеми замръзнаха, в останалите, в които се отглеждат аквакултури- по Никулден рибата от тях е извадена и бракониерите, които се изхранват от кражба на риба, поради липса на други обекти, се отправиха към язовир "Огоста". Последният един месец вълната от бракониерски набези нарасна."

Водоемът се наблюдава денонощно. В началото на седмицата, в една и съща вечер на две различни места са работили две различни групи.

"Ние ги наблюдавахме и двете. Установихме тези, които дойдоха първи на място. На другата група извадихме риболовните уреди от работно положение, намерихме скритата лодка в гората, която също иззехме",
допълни Валери Спасов.

Снимка: РИОСВ ВрацаИ още от "Еко Свят"-  РИОСВ в Монтана взе участие преброяване на водолюбивите птици на язовир "Огоста" и река Дунав от село Връв, община Брегово, област Видин до с. Долно Линево, община Лом, област Монтана. В периода 09 - 12 януари 2020 г. в цяла Европа се проведе 44-то Среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици, организирано от Wetland Intemational. 

"Обобщените данни показват, че по време на 44-тото ежегодно Среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици за територията на РИОСВ - Монтана са наблюдавани общо 4 647 броя птици от 24 вида, докато през 2019 г. по време на 43-то Среднозимно преброяване са установени общо 8 083 броя птици от 24 вида", каза  Алексиния Николова- гл.експерт РИОСВ Монтана пред Любо Андреев.


Видовият състав на зимуващите птици се запазва в сравнение с предишни години, но числеността на птиците е по- малко, което може да се отчете с нетипично топлата зима в средата на месец януари тази година.


Подробности по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50