Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на църквата в Живовци

Призрачните останки на подводното село напомнят за някогашния разцъфтяващ център

Снимка: И.Найденова


Когато са (били) необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва - умишлено потопяване на градове и села историята е виждала от Индия, през Португалия и Масачузетс, та чак до нашите земи...

Живовци е историческо село в област Монтана. Неговото изселване, заедно с това на село Калиманица, започва в края на 60-те години на XX век.. С изключение на църквата, е разрушено и залято от водите на открития през 1986 година язовир Огоста. Църквата и въженият мост са местните забележителности, разказва краеведът Димитър Церовски. Сегашното безводие и отдръпване на водите на язовира дават възможност желаещите да си припомнят миналото на историческото място.

" Това, което се вижда, когато нивото на язовира спадне, е историческа гледка - такава, която не всеки помни от времената, в които Живовци е било населявано място. Стичат се хора през годината постоянно. Гледката предлага руини, основи от къщи, стъпала. Въженият мост вече 30 години е под вода, но сега се вижда. Голямата забележителност е църквата, единствена по рода си. Архитектурата и днес е в ужасен вид. Каменната пластика впечатлява.  Георги Йованов, майстор от Пиротско, е строил тази църква през 1858 година. През 1972 година инвентарът е преместен в Лопушанския манастир. През 1975 година иконите пък отиват във Видин. Съдбата им не се знае. Няколко са запазените неща в момента- царските двери, камбаната и тронът".

Църквата "Свето Възнесение", строена през 1858 година, днес е със съборен покрив. Над южната врата има надпис "майстор Георги Йованов от Росомач".

В началото на 70-те години е църквата е обявена за паметник на културата от епохата на Късното Възраждане. Архитектурата ѝ носи характерните особености на Северозападната българска строителна школа. Релефите на арката, изобразяващи човешки фигури и лица, също са особено ценен извор за историята.

Една от легендите разказва, че десетина години преди Освобождението в Живовци дошъл старец, който се славел с пророчествата си. Селяните го приютили, грижели се за него, а той по цял ден стоял на мегдана и гледал Балкана. Часове преди да издъхне, странникът изрекъл "Помнете ми думата, това село няма да го бъде. Вода ще го носи пет пъти и петата ще го погуби".

Някога селото е било център на община. В него е имало пет духови музики, три вършачки, четири воденици, скотовъден обор, люпилня за пилета, консервна, читалище "Христо Ботев" , училище "Васил Левски", фурна за хляб, а на река Огоста в миналото е имало станция за промиване за злато, разказва Димитър Церовски.

Църквата в Живовци е пример, че "с времето гробищата се превръщат в следи на живота, не на смъртта".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28