Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към инфраструктурата, екологията и спорта е насочен рекордният бюджет на Община Враца

Повече средства за култура, здравеопазване, раждаемост и инвестиции в селата искат от ВМРО

Снимка: Радио ВИДИН


Възможност за балансирано и устойчиво развитие на Община Враца ще даде проектобюджет 2020 година. Със средства от над 75 милиона лева ще разполага общината, като са заложени балансирани бюджетни параметри. Голяма част от средствата ще са насочени към подобряване на инфраструктурата, екология и спорт, както и други сфери, с цел подобряване на условията на живот в града, без да бъде правен компромис с финансовата стабилност на общината.

Общинските съветници от ВМРО са внесли предложение до кмета Калин Каменов, с което искат повече средства за култура, здравеопазване, раждаемост и инвестиции в селата, каза областният лидер на партията Красимир Богданов.

"Основните наши предложения са свързани с културата: увеличаване на средствата за читалищна дейност и археологически разкопки. Важно е да бъде подкрепяно и насърчавано образованото родителство. Предложихме наредба, според която Общината стимулира даден тип родителство с еднократна помощ при раждането на детето. Образованите семейства заслужават по-големи ставки. Искаме увеличение на средствата за фонд "Ин Витро", за да продължи активната подкрепа и подпомагането на лица с репродуктивни проблеми. Инфраструктурата в селата се нуждае от повече инвестиции. Във Враца се възроди футболът, особено във формата на мини футбол. Практикуването на спорт успява да заддържа младите хора на едно място".

Според проектобюджета за текущи ремонти на улици, тротоари и алеи в града ще бъдат отделени около 357 000 лв. С  близо 176 000 лв. ще се реконструират пътни отсечки в селата. Основен ремонт на уличното осветление ще бъде направен със 140 000 лв. Предвидено е 40 000 лв. да бъдат за ремонтиране паметника на Вестителя на "Хижата". С 200 000 лв. ще се изградят нови паркинги, а със 100 000 лв. ще се финансира изграждането на нови и удобни спирки на градския транспорт. Средствата за новородените деца на младите семейства  са в размер на 120 000 лв. от бюджета. Фондът за Асистирана репродукция ще разполага с 45 000 лв.

Патриотите настояват за завишаване на продажната цена на общински жилища.

"Обикновено приходната част се изразява в предложения, но без идеи как да дойдат тези пари. Продажната цена трябва да се увеличи, защото е по-ниска от пазарната. Общинските съветници на ВМРО проведоха среща с Калин Каменов. Получихме потвърждения за голяма част от предложенията. Корекциите са в археологията - от Общината искат конкретен план за изразходването на тези средства. По отношение на Зъботехническата лаборатория поискахме средства за обновление. Общината ще извърши одит, а след това ще търси възможности и средства за финансиране. Имаме уверение, че нашите предложения ще бъдат приети".

С 25 000 лв. ще бъдат стимулирани творческите заложби на децата. В бюджета са предвидени 90 000 лв. за намалението на цената за пътуване. Предвидено е и благоустрояването на парк "Руски". В проектобюджета са включени още средства за инвестиции в спортните бази и реконструкция на съществуващите спортни игрища. За монтирането на подземни контейнери са отделени 126 000 лв.

Общественото обсъждане на бюджет 2020 година ще се проведе днес от 17 часа в Конферентната зала на Общината. Всички жители могат да вземат участие в обществената консултация.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден

Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". Целта е в навечерието на Великден да бъдат подкрепени 560 крайно нуждаещи се хора основно от Северозападна България, каза Мая Методиева , която е сред доброволците в сдружението: "Продуктите, които събираме са обичайните, както във всяка една друга наша..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26

Финалният етап на националния конкурс "Малкият принц" ще се състои в Селановци

Вторият, заключителен етап на Националния конкурс за малките философи "Малкият принц" ще се проведе на 30 март, събота, в Селановци . Врачанското село организира проявата за 11 поредна година. Участниците във втория етап на съревнованието са ученици от цялата страна, които се включиха в първата част на конкурса и писаха на тема "Пустинята е хубава,..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Снимката е илюстративна.

Близо 130 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2

Почти 130 000 къса цигари , скрити между хранителни стоки, откриха митническите служители  при проверка на товарен автомобила в района на Дунав мост при Видин . Митническите инспектори са извършили проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин. По документи в камиона са били превозвани хранителни стоки за Германия, Нидерландия..

публикувано на 29.03.24 в 10:32

Психично болен мъж нанесе побой на майка си във Видин

На 28 март на тел.112 постъпил сигнал за нанесен побой на жена от 38-годишния ѝ син в апартамента им в областния град, съобщават от полицията във Видин . Полицейски екип незабавно посетил адреса. Мъжът бил задържан и отведен в районното управление, след което незабавно е настанен в психиатричното отделение на МБАЛ-Видин. Пострадалата жена – с..

публикувано на 29.03.24 в 10:03
Николай Евгениев, ученик в 11 клас на ППМГ

Ученик от Видин се класира за националния кръг на олимпиадата по математика

Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" се класира за националния кръг на олимпиадата по математика. Той е единственият представител на Северозападна България, достигнал до националния етап, а в групата на единайсетокласниците от 20 допуснати математици е с шести резултат. Николай Евгениев е възпитаник на..

публикувано на 29.03.24 в 10:03

Със собствен бюджет ще разполага Клубът на инвалида в Белоградчик

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Белоградчик проведе своето годишно отчетно-изборно събрание. Румяна Асенова от организацията запозна всички присъстващи с дневния ред, който включваше изпълнение на бюджета и отчет за дейността на Клуба на инвалида през отминалата 2023 година, определяне на бюджета за 2024 година и..

публикувано на 29.03.24 в 09:55