Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Снимка: Колаж на Анжела Каменова

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването на фонда.  

Според ръководството на единствената за цялата област болница, проблемите са кадрови. Заради напуснали лекари преди две седмици, до назначаването на други, за дни спря приемът на пациенти в неврологията на видинската болница. Тогава от БСП инициираха извънредното заседание. Обсъждането по единствената точка в дневния ред продължи няколко часа. 


В началото председателят на областната организация на БСП Димитър Велков в декларация на партийната група настоя за незабавна ревизия на здравната политика за региона:

"Безразличието към тежките проблеми на здравеопазването във видинска област, което демонстрират управляващите на местно и национално ниво - кмет, председател на Общински съвет, областен управител, народни представители, премиер и министри, буди тревога и недоумение.

 Неглижирането на проблемите и нежеланието за реално справяне с недостига на медицински кадри, с несправедливото заплащане на труда им и разглеждането на пациентите като касички, от които се печели, превръща кризата във видинското здравеопазване в истинска катастрофа. Цената за нея плащат пациентите със здравето и живота си"-се посочва в декларацията.

Димитър Велков призова общинските съветници да се разграничат от партийни пристрастия:

"Искането ни за запазване на здравеопазването в областта не носи цвета на политическа партия. То е надпартийно и сме убедени, че политическите групи ще забравят за програмните си различия и ще се обединят около каузата МБАЛ "Света Петка" да остане основен стълб на здравеопазването в региона."

За създаването на фонд "Здраве" и 200 хиляди лева от бюджета на общината за него настояха от БСП. Такова решение, но за по-малка сума, имаше и на предишния състав на Общинския съвет, но след обжалване от областния управител, бе върнато от Административния съд като незаконосъобразно.

Това  припомни предишният кмет Огнян Ценков, който сега е общински съветник от ГЕРБ. Според него Общината вече е финансово стабилна и могат да се отделят средства за фонда:


"Категорично подкрепям създаването на фонд, дали ще бъде наречен Фонд "Здраве", или ако на някой не му харесва това наименование, можем да го наречем фонд за подпомагане на многопрофилна болница "Св. Петка"- Видин. Моята позиция беше, че следващата година след като приключи финансово-оздравителния план, Община Видин ще има финансовия ресурс от 300 000 хиляди лева да го създаде след като се изготви наредба или правилник с ясни правила за подкрепа на студенти медицина, които в последствие с обвързващ договор да работят в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" в град Видин."


"Няма нормативна база за изграждане на фонда", коментира адвокатът Цецо Иванов, заместник- председател на Общинския съвет от групата на Месната коалиция СДС. Предложи решение:


"Аз смятам, че трябва да гласуваме днес спешно и експресно създаване на тази временна комисия, която в едномесечен срок да подготви нормативната база- наредба, по силата на която законосъобарзно да можем да подпомагаме и с финансови средства държавната болница, в която сме съакционери. Освен това във философията на нашето предложение е нашите средства да отиват главно за фонд работна заплата на медиците в "Света Петка.""


След три часа и половина дебати, общинските съветници стигнаха до общо решение- за сформиране на 7- членна временна общинска комисия, която да изготви нормативната уредба за Общински фонд за подпомагане на болницата. Комисията трябва да направи своето предложение до края на този месец, за да се гласува наредбата, а след това с приемането на бюджета да се определят и парите за фонда.


На заседанието вчера бяха от ръководството на болницата, както и медицински специалисти. Проблемите в лечебното заведение са кадрови, но болницата е финансово стабилна, каза д-р Борислав Милчев, член на Борда на директорите на МБАЛ "Св. Петка":


"Видинската болница е финансово стабилна. Плаща всичките си задължения. Да, има кредити. Кредитите, които са взети, са от предишното ръководство. Новият борд само ги е рефинансирал. Покрил е всички задължения, за да не трупаме лихви. Плащаме ниски заплати, но редовно….Имаме вече същите проблеми, както и Бургас, както и големите клиники, т.е кадрови проблем. До известна степен този проблем наистина е системен по причина, че изискванията за поддържане на дейности в отделенията са твърде завишени, т.е ако искаме да имаме неврология второ ниво, трябва да отговорим на неврологията второ ниво, която е в Александровска болница- същия брой лекари, същия брой сестри, същия брой санитари. Това да известна степен натоварва организацията и създава проблемите."


"Нас ни интересува бъдещето на болницата и нашето пребиваване в нея като работещи и като потенциални пациенти. Но, ако вие не подпомогнете с каквото можете, министерството не помогне от своя страна със своя ресурс, ръководството не направи необходимото, видинската болница затъва и е по пътя на кулската болница… Не бива  хората да умират или да страдат по един или друг начин от това, че не могат да ходят на лечение"– каза председателят на дружеството на професионалистите по здравни в МБАЛ "Св. Петка" Диана Богомилова.


Създаването на общински фонд, който да подпомага видинската болница е важен и за болните, и за персонала, коментира прокуристът д-р Ивета Найденова:


"Това според мен е важно и за персонала, който е на ръба на възможностите си за оцеляване и тертип на работа, и за нашето гражданство."


В пълнен състав е вече екипът в неврологията. "Опитваме се да минем в нормален режим на работа", каза д-р Найденова. Проблем с назначаването на специалист е решен и в хемодиализата. Заради случай на починало новородено детенце в края на миналата година, четирима лекари от акушеро-гинекологията са подали  предизвестия за напускане. До оттеглянето им според д-р Найденова не трябва да се стига. Допълни, че отделението е възлово за всяка болница. 


Проблемите в здравеопазването коментира и кметът Цветан Ценков, който също е лекар:


"Единственото нещо, за което трябва да апелираме към правителството (което, бъдете убедени, го правя всеки ден), е наистина да се вземат мъдри политически решения, които касаят всичките 30 окръжни болници. Те са гръбнакът на българското здравеопазване и са от особен приоритет за националната сигурност на държавата. Не знам в тази зала да има някой от моите колеги или от вносителите, който да има въобще съмнение, че болницата е нужна на нашия прекрасен град."


Според Ценков е необходимо да се стимулира специализацията на млади лекари, а видинската болница, поради стратегическото ѝ разположение, може да стане първата със специален статут. Допълни, че решението за това трябва да е на държавата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40