Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът и делото на Кръстьо Българията ще бъдат увековечени с паметник

5
Снимка: КБ


Във Враца е роден един от най-изтъкнатите дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) - Кръстьо Българията. Доката кара обучението си в Българската армия, попада под влиянието на военните привърженици на македонското освободително движение. У него се възпламенява жар, а с това и решението да се включи рамо до рамо до хилядите свои сънародници, изоставили живота си, за да се включат в борбите за освобождение.

Българията не е типичният романтичен образ на идеалиста-революционер. Бидейки военен, а впоследствие и комита, той прилага сурови мерки в процеса на изграждането и укрепването на комитетите. Неговата философия отрича компромиса като решение. Войводата залага на практическата реализация на оперативните задачи, затова и четите му са ефективни, разказва Красимир Богданов, историк от Враца.

"Кръстьо Николов Катранкев е роден в близост до сградата на Първата мъжка гимназия - днешното СУ "Христо Ботев". Постъпва в армията, като служи в Белоградчик. Там се запознава с Борис Сарафов - деятел и председател на Върховния македоно-одрински комитет. Привлечен от революционното дело, Българията напуска армията през 1895 година, за да се включи в четничеството. Участва в сраженията в Мелнишко. По-късно е привлечен като деятел на Вътрешната организация по предложение на Сарафов и по препоръка на Гоце Делчев. Първоначално е в четата на Михаил Апостолов- Попето, а впоследствие става тиквешки войвода. Дандана, както е наричан още, участва в аферата "Мис Стоун" - част е от четите, отвличащи американската мисионерка. Получава съответно откупа, с който въоръжават четите. Не говорим за терористичен акт, защото Мис Стоун оставя спомени, в които възвеличава делото на революционерите, опитващи се да освободят териториите от турско робство. Българията продължава дейността си в Одринския революционен окръг, извикан лично от Михаил Герджиков. Известен е със своята строгост - бил е дори жесток, но е залагал на дисциплината. На карта са били заложени съдби, не е имало място за грешки. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, като е част и от конгресът на Петрова нива. Българията извоюва името си на един от големите мъже по време на освободителното дело. Включва се като подофицер в Балканските войни. През 1913 година намира смъртта си на фронта, покосен от холера".

По време на Кръстьо Българията Малкотърновският район се изпълва с дисциплинирани смъртни дружини, за които авторитетът на Организацията е над всичко.

На името на дееца има кръстена улица във Враца. Всеки ден стотици врачани минават по булевард "Кръстьо Българията". С какво този човек е заслужил да нарекат на негово име една от централните улици в града, вероятно се питат някои от тях. И днес комитата не е забравен, но не е толкова познат, продължи Богданов. Въпреки безспорните заслуги към българската национална кауза, в родния му град все още няма нито един паметен знак в негова чест. Няколкогодишната инициатива на ВМРО е на финалната си права обаче - 107 години след гибелта на големия революционер паметна плоча ще напомня на врачани за живота и делото на Българията.

"Днес главната улица в нашия град носи неговото име. Преди няколко години от ВМРО започнахме инициатива за издигане на паметник. Вече имаме готов проект. Потърсихме средства от Министерството на отбраната, тъй като Българията е подофицер от нашата армия. Намерихме подкрепа, средствата са преведени на Община Враца. В зимните месеци ще бъде изработен паметника. Рано пролетта ще бъде поставен. Искахме във Враца да има място за поклонение пред един изтъкнат българин, посветил живота си в каузата за родината. Паметникът ще се намира в близост до родната му къща. Българията има живи наследници. Неговият правнук Емил Александров също се включи в инициативата. Преди няколко години той дари на музея във Враца пистолет на Българията".

Историческата памет във Враца ще бъде опреснена, а националната гордост засилена, защото радетелят на националното обединение на нашия народ ще бъде увековечен заради това, което е: борец за славата и величието на разпокъсаната ни родина.

Македонският въпрос е съставна част от българския национален въпрос. Македония, заедно с Одринско, по силата на Берлинския договор 1878 година, остават и след Освобождението на България под прякото владение на Османска Турция. Санстефанският договор дава началото на Княжество България, превръща се в символ на национално единение и основен национален идеал на българите за години напред. Oсвободителното дело на македонските и тракийските българи e неделима част от каузата за обединението на българския народ. Кауза, на която се посвещават хиляди българи, подобно на Кръстьо Българията, заплащайки дори с живота си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28