Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

"Шарампоя" заприлича на сметище.
Снимка: Радио ВИДИН

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов. 


"Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и оттам идват много строителни материали, които замърсяват поляната", разказа Петьо Божидаров.


Всеки, който има интерес да се включи, може да отиде на сборния пункт- парк Свети Дух в Монтана в 10:30 часа. Организаторите молят желаещите да носят необходимите им почистващи средства- ръкавици и чували за смет.


В "Еко Свят" засягаме и темата за риболова- в Монтана няма да има зони за нощен риболов, решиха на среща около 100-ина рибари от Монтана, Берковица и региона. 

"Пролетта масата рибари се възпротиви на забраната за нощния риболов. Сега съм радостен затова, че рибарите след като измина една година, премина под строг контрол за спазване на нормите за любителски риболов, рибарите видяха резултатите от това нещо и ме изненадаха приятно", коментира Валери Спасов от отдела на ИАРА в Монтана.

От присъстващите само трима са били "за" да бъде разрешен, останалите- против.

"През нощта се извършват нарушения. Рибарите разбраха това. Видяха резултата от строгия контрол, който прилагаме."


Ниското ниво на язовир "Огоста" не е опасно за рибите:

"Нивото е някъде около 150-155 милиона кубически метра вода, което е доста вода на фона на всеобщата сума в цялата страна. Да, значително се е понижило нивото. Нормално е при 350 милиона кубика вода сега е по- малко от половината, което е ниско ниво, но в никакъв случай няма опасност за рибите", заяви Валери Спасов.


Снимка: Архив на организаторитеИван Стоянов и Александър Александров са част от инициативата BG Events & Guiding и организират състезания по планинско бягане и колоездене. Двамата са от Враца, но организират събития в различни населени места от Северозапада. С Иван Стоянов разговаряме преди тренировката му по трасето на "Пъстрина рън"- едно събитие, което ще се проведе през февруари:

"От време на време и ние тичаме, постоянно спортуваме. Аз по-малко, Александър доста повече. За самото удоволствие. Всички трасета, по които пускаме хората да тичат, са много красиви."

Първото събитие, което организират през 2020 година е на 26 януари в село Крета, Мездра.

"Там кметицата Виолета Панова и наш приятел, който се включва много активно в организацията на място, ни посрещат много добре- домашни сладка, лютеници, награден фонд за състезателите, всичко надписано с етикети. Кметицата отваря читалището, чайове, пали печки и става много добре, празник", каза Иван Стоянов.

И още в "Еко свят"- Община Бойчиновци планира различни дейности за изследване на качеството на водите и почвите в следващите 18 месеца. Съвместно със сръбската община Бор планират почистване на замърсени зони, а след това с подвижна лаборатория ще изследват местата.

"Има замърсени места, на които е хубаво да се обърне внимание. Това е нашата идея. Планираме да идентифициране 6 района, да се закупи нужното оборудване, за град Бойчиновци ще бъдат закупени два автомобила, лабораторията, която ще бъде подвижна и ще може да се взимат проби на място. Ще обхванем незаконни сметища в нашия проект"
, обясни Емил Георгиев от Община Бойчиновци.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00