Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в село Арчар искат работа

6
Снимка: Радио Видин



Гостуваме в село Арчар. Село със забележителна древна история, с известни личности, с амбициозни хора, направили много за благоустрояването и развитието на селото. Село, за което се казва, че в неговото минало е неговото бъдеще.

Село Арчар е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено през II век като постоянна станция на римската дунавска флотилия. Оттук започвал важен път през Ниш за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария станала главен град на провинция крайбрежна Дакия. Рациария бил процъфтяващ град.

През 1981 - 1991 г. са проведени научни разкопки от българо-италиански екип съгласно договор между Археологическия институт и музей при БАН и катедрата по стара история на университета в Болоня. Финансирането им обаче приключва в началото на 1990-те години и проектът замира.

Промените, настъпили след 1989 г., се отразяват неблагоприятно на селото. Повече от 60% от населението емигрира в големите градове или извън страната. От село с почти 4 000 души, сега наброява 2 700. По-голямата част от хората остават без работа и се препитават предимно с иманярски набези, довели до унищожаването на историческото културно наследство на селото, древна Рациария.  

Новият кмет на село Арчар е Боряна Георгиева, тя е родена във Враца, но по-голяма част от живота си е свързала със село Арчар. Средното си образование получава в училището в Арчар, завършва Медицински университет във факултета по обществено здраве в София. Работи дълги години като медицинска сестра във видинската болница "Света Петка". Кандидатира се за кмет след дълго мислене, защото е отдадена на своята професия като медицинска сестра. Решава да се кандидатира за кмет, защото разбира нуждите на местните хора и иска да им бъде в помощ:

Боряна Георгиева, кмет

"Общото е, че работиш в името на хората, основното е, че работя с хора и като кмет и като медицинска сестра. Като предизвикателство и като отговорност, но отговорността преобладава. ...Кандидатирах се, защото искам да работя за тези хора и да направя нещо добро за тях...Хората не искат много, търсят работа, населението ни е безработно, безработицата е най-наболелият проблем в нашето село. Част от хората работят на мелницата, това е основно. Имаше овощна градина, вакуумна фабрика... Към момента ще се работи по програми, в бъдеще ще се борим..."
 


Безработицата е основен проблем в село Арчар. Боряна Георгиева ще работи най-вече за подобряване живота на хората с цел осигуряване на работа и заетост. Основно ще се работи по програми - за лични и социални асистенти,  предпенсионна програма, която да обхване хората, на които им остават месеци и малко години до пенсия - смята кметът:


"Ще водим разговори, трябва  да обединим хората, а не да ги разделяме, повечето са на помощи, социални...Трябва да мислим за бъдещето на тези хора и да им се осигури някаква работа... Най-големите проблеми са финансови и безработицата също... В момента програма "Личен асистент" завърши и сега през януари отново се приемат молби... Имаме си лекар, който обслужва населението, аптека имаме и това е едно от хубавите неща... Младите хора могат да бъдат задържани тук с работа, защото и те имат желание да работят, но в момента няма какво."


Днес село Арчар  наброява 2 700 души, които работят най-вече в мелницата край селото, в земеделието, в град Видин и по програми. Младите хора в село Арчар имат желание да работят. Навремето жителите са били включени в строителни бригади, бригади водопроводчици и бояджии, и са работили в цялата област. Сред тези хора има много добри строители. 


 



По време на демокрацията, промените се отразяват неблагоприятно на селото. По-голямата част от хората остават без работа и се препитават предимно с иманярски набези на Рациария, други напускат родното си място, за да намерят препитание в чужбина и в големите градове.  Кметът Боряна Георгиева споделя:


"Това към момента е овладяно, имаме пазачи и се работи съвместно с полицейския участък, има подсигурена  охрана..."
 
Безработицата в селото води до кражби, не случайно там денонощно работи полицейски участък. Въпреки това местните не са спокойни: 

"Положението е много тежко, за едно работно място се борят 100 човека, работа няма никаква, след известно време ще има масово кражби, като няма какво да ядат хората, на първо място - да има работа...Живее се некакво, мъчим го...Нема работа, нема къде да се работи...всичко граби, не смееш да замръкнеш, полицията къде чули къде не чули...Идват тук купуват стари къщи, разградат къщата ... С голема мъка, с голема нищета, трудно, баба, трудно ..."
 

Село Арчар се нарежда сред най-големите културни центрове в област Видин със своя фолклорен ансамбъл и самодейни дейци на културата. Тук е построено читалище - сред най-големите в страната. В миналото тук е имало и театрална група от самодейци, играли са се много театрални постановки, посрещали са гости от столични театри. Традициите и днес продължават. Има танцов състав "Арчарица" -  8 жени и един мъж, които подготвят репертоар от народни хора и  участват в много регионални и национални  конкурси - споделя Светослава Илиева:

  

"Съществува от осем години, имаме изяви от пролетта до есента, имаме много медали, в Копривщица взехме плакет, две грамоти, в Пещера взехме първо място, тази година се подготвяме за Копривщица, трябват финанси  ..народните носии са в читалището, най-старите са от 60 години.."
 

Бъдещите проекти, които предстоят в Арчар, са  подобряване на инфраструктурата - асфалтиране на улици, нови детски площадки, озеленяване и създаване на приятна околна среда.  


Здраве, мир и разбирателство
- това пожелава кметицата на село Арчар на своите съселяни, в селото има и много опитни възрастни хора, които споделят, че ще й помагат със съвети и с предложения, и най-важното - когато има желание за промяна и за работа - всичко се получава.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00