Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Борован помага за събиране на средства за изгорялата конна база

4
Снимка: Ива Антонова

Община Борован организира дарителска кампания за събиране на средства за изгорялата конна база в с. Сираково. При неизяснени все още обстоятелства в конюшната изгоряха 11 коня за езда. В конната база тренираха деца и се провеждаха и терапевтични занимания за деца с увреждания. 

"Казвам се Дияна Младенчева, собственик съм на един от изгорелите коне и на едно "бебенце", което чакахме. Всъщност аз казвам, че са две, защото чакаме ДНК пробите за произход на кончетата, които така и не дойдоха. За мен са две, защото сърцето ми пази две кончета и един възрастен кон вътре. Той беше най-скъпото животно, най-скъпото незаменимо животно, просто цяла България плаче за този кон в момента. Това конче, ако попитате всеки един, който се е докоснал до него и го познава по един или друг начин, ще ви каже, че това е един умен кон. Кон, който ти чете мислите, кон, който те пази първо теб преди себе си. Кон, който е оставил много специален отпечатък в сърцето на всеки, докоснал се до него. Да, аз обичам коне и цял живот съм обичала и съм искала да работя с коне и да съм до тях, обичам всеки един кон, но този кон...., дори  не мога да опиша какво всъщност чувствам."

Мерзух е един от 11-те коня - 7 възрастни и 4 новородени, които изгоряха в неделя сутринта в Борованското село Сираково. По данни на полицията пожарът е възникнал от късо съединение, поради нестандартно изпълнена електрическа инсталация. 

"По мое искане, тъй като животните се държат неадекватно в една такава ситуация, в случая пожар, аз изисках да бъде направена аутопсия по законен начин от три животни се взе проба, за да се установи причината за смъртта им. Те че са изгорели, изгорели са, но дали са се задушили преди това и са умрели, защото не са помръднали или нещо друго се е случило, не можем да кажем, а аз за себе си искам да знам", допълни Дияна Младенчева."

За Дияна Младенчева изгорялата база в село Сираково е като втори дом. Дом не само за нея, а и за децата и:

"Моето дете е със симптоматика, това не е все още диагноза, защото не са ясни причините от къде идва и какви ще са последиците, понижен мускулен тонус, не говори все още и изостава в развитието си. Първия път, когато го качих на кончето беше като торба, а сега се друскаше и казваше "тръс, тръс". Детето ми тук се опита да започне да говори, тук стана социален, започна да забелязва, че около него има и други същества, освен него самия. Наистина много, много добре му се отрази идването тук, ходеше, хранеше конете, закачаше ги, той е зле- не може да кляка, да става, не може да кара колело и аз тази година се надявах и това да постигна благодарение на коня си. Като моята идея беше този кон да помага и на други деца, довеждали сме веднъж, два пъти и други деца, които са се качвали и това им влияе много добре. Променя тяхното ежедневие поне. Не знам какво да ви кажа- пътят напред е неясен, защото не знаем какво се е случило, но искаме дейността тук да продължи, за да държим душите си и психиките си здрави, защото това място бе нашия отдушник след тежките дни и сивото ежедневие."

За да подпомогне възстановяването на конюшнята, община Борован предостави дарителската си сметка, която ползва при набиране на средства за пострадали при бедствия:

"Община Борован разполагаше с тази сметка, която предоставя на своите граждани, за да могат да се възстановят след някакво такова тежко събитие в животите си. И така я предостави и на нас, за да се събират средства да оправим конната база и евентуално да възстановим животните и дейността."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45