Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавдия Каменова от Видин: Следвам моето вътрешно усещане - да съм полезна и да помагам

Снимка: Радио Видин
В първото издание на "Калейдоскоп" за 2020 година избрах мой гост  да бъде млад човек, който да даде нова и позитивна  енергия на нашето предаване и да ни зареди с младежки оптимизъм, с увереност и много мечти. Срещам ви с Клавдия Каменова, която е родена във Видин през 1991 година, а днес живее и работи в град Бургас. В момента тя е преподавател по ментална аритметика за деца. Преди това цели три години работи като учител по програмата "Заедно в час", където има нелеката задача да работи с деца от уязвими групи. Това определено ѝ дава добра закалка в следващите професионални стъпки. 


Клавдия има голяма слабост към всякакъв вид изкуство - рисуване, танци, музика, пеене, писане. Не случайно е завършила средното си образование във видинското училище "Свети Свети Кирил и Методий", профил "Изобразително изкуство". Продължава образованието си в Югозападния университет, в специалност "Социални дейности". Кандидатства за участие като преподавател в проекта "Заедно в час", одобрена е и започва работа в 136-то училище в София. Успоредно с това завършва магистратура в Пловдивския университет специалност "Начална училищна педагогика".


ДЕТСТВОТО

"Какво си спомням. Винаги около мен имаше някакви животни, кученца най-вече. Едно време имахме бунгало в "Майски лес". Там имаше много бунгала и хората си имаха градини там, които обработваха. Това беше едно от най-любимите ми преживявания, тъй като там имаше кучета, толкова хубави зеленчуци, чийто вкусове и досега си спомням, плодове... Атмосферата беше съвсем различна, хората бяха отрудени, но психически спокойни и стабилни. Идилично беше. Наистина вълшебно преживяване. Дори само удоволствието да си наточиш от помпата прясна, чиста вода или да си откъснеш плодове и зеленчуци, за които ти самият си се грижил, няма такова удоволствие. Оставяха ми една свобода,  не ме наставляваха, по-скоро ме оставяха аз да опитам. Родителите ми бяха доста либерални към мен."


ИЗКУСТВОТО
"Като дете исках да стана художник, много обичах изкуството, всяко нещо, свързано с изкуството ми е голяма слабост. Като малка постоянно рисувах на едни големи тефтери с химикал. Нашите като видяха, че натам отиват нещата ме записаха в шестото, в паралелката по изобразително изкуство. Освен рисуването литературата и музиката ми бяха много голяма слабост. Нямах търпение да дойде ваканцията и да започна да чета книгите, които ни даваха за лятото да прочетем. След 12 клас не бях съвсем наясно накъде да се насоча, какво да следвам, в кой град, знаех само, че имам вътрешното усещане, че трябва да правя нещо, което да бъде свързано с това да помагам на хората, да бъда полезна по някакъв начин, това е нещото, което и до днес ме води. Разглеждайки списъка със специалности, видях "Социални дейности" и реших, че това ще е моето."


БЪЛГАРИЯ
"Аз много обичам да пътувам, но мястото, където искам да живея е България. Просто такова ми е вътрешното чувство и вътрешното усещане. Изключително много неща тук са трудни. Бих казала, че да остане човек да живее в държавата ни е по-скоро смел избор."


ЗАЕДНО В ЧАС

"Когато видях самата идея на "Заедно в час" си казах: "Това е моето нещо, и аз със сигурност трябва да бъда част от това". Това, което ми хареса тук е, че хората са много големи професионалисти и поддържат една много позитивна атмосфера на работа. Тук получих връзки с хора, които са едни истински личности, едни хора, с които можеш да откриваш решенията заедно. Учителската професия ми харесва. Но има тотална разминаване между това от какво учителите и децата имат нужда и какво действително се случва. В 136-то училище работех с деца от ромски произход, изключително предизвикателни за работа деца, защото средата, в която са израснали е била много тежка... Тези деца правеха всичко възможно, така че да предизвикат внимание. Случвало се е да се сбиват, да има конфликти, просто защото са имали крещяща нужда от внимание, което не са получили вкъщи. С тези деца и въобще с децата трябва да се подхожда много внимателно и да се опитваме да ги разбираме."

 
Клавдия Каменова знае, че трябва да следва вътрешното усещане, а то е, че трябва да прави нещо, което да бъде свързано с това да помага на хората. Усещане, което продължава и днес да я води в нейния житейски, духовен и професионален път, а на нас пожелава здраве и да можем да следваме гласа на сърцето си.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00