Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерт: Коронавирусът не може да оцелее в колет от Китай

Снимка: БГНЕС

Много хора отказват пратки от Китай, защото се страхуват от пренасянето на новия коронавирус. Това е градска легенда, която трябва да прекъснем с адекватна информация, каза експертът на Световната здравна организация /СЗО/ за България доц. Михаил Околийски:

"Държа да споделя добрата практика от СЗО, че няма никакъв риск при тези пратки, защото вирусът върху метал, върху картон, върху текстил, даже и да го има, той е витален и живее само няколко часа. Самото изпращане на такива пратки от Китай, даже от потенциално заразени хора, които са докосвали тези неща, вирусът умира, защото минават дни и месеци, докато стигне до България."

По отношение на решението на Световната здравна организация да обяви международна извънредна ситуация заради коронавируса експертът обясни:

"Това решение не означава някаква нова опасност или по-големи рискове за хората в Киатй и другите държави, означава по-голяма колаборация между страните по отношение на епидемиологичната информация, обмен на тази информация. В действие влизат т. нар. международни здравни правила, което е основополагащият документ на СЗО в областта на спешните извънредни ситуации. Това предполага всяка страна да вземе определени мерки, за да се предпазим от увеличаването на епидемията. Това включва съветване на населението за начините за предпазване, които е много важно винаги да се повтарят - хигиената, миенето на ръцете, начините за кашляне и кихане, термичната обработка на месото..."


По отношение на мерките, които България предприема, доц. Михаил Околийски посочи, че те са напълно достатъчни и адекватни на случващото се:

"Българското Министерство на здравеопазване, националният здравен инспектор и Центърът по заразни и паразитни болести вече сформираха един щаб за действие, в който сме включени и ние като СЗО, който много своевременно поръча диагностични материали, които могат да докажат наличието на коронавирус. Чрез Регионалните здравни инспекции работят и с населението по отношение както на страховете и най-вече на превенцията, изключително важна е тя. Много е евтино човек да си купи дезинфектант. По този начин не само ще се предпази от потенциалния коронавирус, който не е влязъл в България, но от сезонния грип, който е големият бич и убива доста хора годишно."

Предпазните маски са ефективни само ако се използват от хора, които са се заразили, за да не разпространяват вируса. Няма доказана полза здрав човек да носи такава маска, даже напротив, тя може да създаде у него илюзорно усещане за сигурност и да стане причина за подценяване на други много важни мерки, добави експертът.

Вижте още

Жители на Ботево: Дъждовни води заливят домовете ни

Жителка на видинското село Ботево сигнализира за проблем със събирането и отвеждането на дъждовните води, от които са засегнати частни къщи. Наследственият й имот се намира в най-ниската част на селото, където се събира дъждовната вода от 5-6 улици, от площада и най-вече от пътя Видин-София. Светлана Глазер пише: "Преминаващи с висока скорост..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

Английски език- най-предпочитана втора матура

Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет . В цялата страна до изпита бяха допуснати 37 116 зрелостници. Най-много от тях са избрали английски език - 11 000. На второ място е биологията, предпочитана от почти 9 000 младежи. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език . Ето..

публикувано на 03.06.20 в 15:39
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10