Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърлец - село за пример в "Златията"

Голямо, благоустроено и красиво e село Хърлец. Намира се в община Козлодуй и е на 3 км от АЕЦ Козлодуй.  Две реки минават край селото - река Дунав и река Огоста. Земята е плодородна и равна, не случайно носи името "Златия". Върху землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала.  

Хърлец има вековна история. Културна забележителност в селото е националният археологически резерват "Августа" в местността "Калето" на 5 км. северно от село Хърлец. Резерватът е обявен за паметник на културата през 1965 г.
Центърът на селото е чист и подреден, сградите са ремонтирани и боядисани. Хората са дружелюбни  и усмихнати, имат работа и живеят спокоен и осигурен живот. 


Първата ни среща е с кмета на село Хърлец- Огнемир Симов. Ветеринарният лекар е вече трети мандат на поста. Той е роден в село Хърлец, живее и работи в родното си село. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет, днес продължава да се интересува от новостите в неговата област, но няма възможност да упражнява професията си. Според него най-важното за всяко населено място е добрата инфраструктура:

"И като кмет съм в ежедневен контакт с много хора, липсва ми работата с животните, намаляха и животните... Запазена е кооперацията, която се занимава със зърнопроизводство... Най-важно е да има връзка с всеки един жител, личният контакт, всеки човек има нужда да бъде чут и разбран, да му се помогне..Важна е и връзката с институциите... Стремим се да бъде възстановен Социалния патронаж, който е работил преди и да има такава група, която не само да доставя храна, но да предоставя и друг вид помощ...Проектите за социален асистент функционират, но са по-ограничени."


Огнемир Симов е убеден, че за да има успешно развитие на всички области, е необходимо кметът ежедневно да бъде сред хората, да знае и да решава техните проблеми.


2 180 жители живеят по ЕСГРАОН в село Хърлец, близостта до АЕЦ Козлодуй дава възможност на хората да работят в централата и да продължават да живеят в родното си място. 


"Жителите на Хърлец живеят в селото, защото работят в най-голямото предприятие АЕЦ-Козлодуй и съпътстващите го фирми, младите хора се задържат...но много от тях работят и в чужбина, и в големите градове... Кооперацията осигурява 35-40 работни места."


Какви са приоритетните дейности, върху които ще се наблегне през следващите четири години?

"Този мандат започва със завършването на два големи проекта - единият е основен ремонт на улица "Георги Димитров" ... Вторият голям проект е рехабилитация на водопроводната мрежа, 16 км, започнаха през септември 2019, първият е към своя финал... Вторият е изпълнен към 2/3 ...Много важен е за нас този проект, с това ще се подобри качеството на водата и проблема с авариите.  За нас е важно да поддържаме инфраструктурата и улиците ни да са 100 % асфалтирани. Уличното осветление е в отлично състояние. В предния мандат подменихме 250 тела, сега предстои още 250 да подменим... Нямаме проблеми с кражби и нахлуване в частна собственост. Имаме ромско население, но нямаме проблеми, голяма част от тях работят в чужбина и инвестират в домовете си"


В село Хърлец има интерес към имотите, които се предлагат за продажба, и затова целта на кметството е да бъдат създадени прекрасни условия за живот на хората в населеното място.
Следващият проект, който кметът Огнемир Симов се надява да бъде одобрен и в скоро време да стартира, е за ремонт на НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1927".


На особена почит в селото са образователните и културни интституции - училището и читалището, където се събират хората и където се съхраняват местните обичаи и народните традиции - казва кметът Огнемир Симов:

"Функционират детската градина и училището "Васил Априлов". Има трудности във връзка с намаляването на учениците. Прави се всичко възможно децата да останат да учат тук до 7 клас, защото има тенденция децата след 4 клас да се местят да учат в града. ...Читалището ни е едно от най-дейните в страната."



Празникът на село Хърлец е на 28 август, малка Богородица. Тогава среща тук си дават малки и големи, идват много роднини, приятели и хора, напуснали отдавна този край. Поставя се началото на т.нар. "Калушарска среща"

Най-важното в работата си на кмет на село Хърлец, Огнемир Симов смята, че е отговорното отношение към хората, ежедневната среща с тях и разрешаване на техните проблеми. 


Попаднах и на ВИП зоната в село Хърлец- площада пред читалището. Там се бяха събрали много мъже, които обсъждаха политиката, както и наболели проблеми в селото и в страната: 


"Много добре се живее в селото, кметът е широкоскроен човек, това е входната врата за АЕЦ-Козлодуй...Добре сме, но пенсията ми е много малка стига ми за седмица...Всички сме пенсионери и тук живеем добре...Нямаме миграция, защото атомната е тука...За три месеца направихме такива неща, които в целия регион не е правено...Както сега направиха ремонтите е добре, всичко си идва на място...Не може всичко наведнъж...Това сме ВИП зоната на Хърлец, наблюдаваме, виждаме нередности и правим забележки и много обичаме да разсъждаваме, кой мине това-онова, за да се знае.."


 
В селото има читалище, което се казва "Никола Йонков Вапцаров - 1927". Основната цел на читалищните дейци е да се запазят местните традиции и автентични обичаи, а съставът за автентичен фолклор "Калушари" е едно от петте живи човешки съкровища на България - каза секретарят Галя Гавазка: 


"Съставът за автентичен фолклор "Калушари" има  специфични хора, сега отново започваме да работим с начинаещи 2,3,4 клас... Отбелязохме Богоявление, сега се готвим за Трифон Зарезан, искаме да запазим всичко за поколенията."
 
Още за живота в село Хърлец чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30