Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите правят Организация на производителите, земеделците очакват дъжд

Снимка: Радио ВИДИН


Началото на февруари е, а валежи със стопанско значение в Северозападна България няма твърде дълго - още от края на миналото лято. Няма и сняг, затова стопаните вече се тревожат за посевите си. Все още никой не се наема да прогнозира какво ще се случи, а надеждите са, че прогнозите на синоптиците за скорошен дъжд и снежна покривка ще се сбъднат. На това се надява и Зарко Иванов, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана:

"Силно се надяваме да има дъждец, защото където са по-песъкливите почви засушаването започва да се отразява и им влияе накултурите. Дано да има дъжд, защото едва ил ще оживее пшеницата. В сравнение с миналата година на този етап са по-добри посевите, но трябва дъжд. Проблем има и при рапиците- не са добре вкоренени, много е неясно, не се наемам да прогнозирам дали ще презимуват, но според мен от това, което е засято, по-голямата част няма да остане до напролет."

Според Зарко Иванов, както и навсякъде, в зърнопроизводството има проблем с кадрите, а обучението в селскостопанските гимназии не е адаптирано към навлизането на технологиите и цифровизацията в сектора. 

Поглеждаме към едно предстоящо събитие- Международно изложение - договаряне "ПЧЕЛАРСТВО - ПЛЕВЕН 2020". Изложението се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните, в сътрудничество с Областен пчеларски съюз - Плевен. Румен Балински повдига завесата:
"В Плевен 4 години правихме национално изложение и базари- такива се правят в доста от градовете в България за реклама на меда. Този форум, който правим, е за пчелари- сега е момента, в началото на годината, всичко, каквото му е нужно, да договори... 
Другото- за кошерите, за центрофугите, е свързано с едно международно жури, което правим за иновация на годината- "Най-проспериращ млад пчелар", "Най-добра опаковка", "Най-добър етикет". Самите пчелари идват и се конкурират, както и фирмите. Сега има фирми от 20 държави...
Ще има и международни лектори, ще се дискутират злободневните теми на пчеларите. Първия ден е много важната тема за новата тригодишна програма, ще има и блок за биологичното пчеларство. Оказва се, че България е на първо място в Европа по биологични пчелни семейства. В регистрираните у нас животновъдни обекти-пчелини, 25 на 100 са биологични. Втория ден е една от на-важните теми- за създаване на Организация на производителите- такава организация, която се грижи за реализацията на пчелните продукти на самите пчелари, както е в Европа. В България от 5 години се говори и стартира мярка за това, но пчеларите са разединени и продължават да бъдат разединени не само като неправителствена организация, а и като производители. Това е бъдещето, според мен, защото така ще има организация, която се грижи за пазара, а пчеларите ще си гледат пчелните семейства и ще знаят, че имат сигурен пазар. На този етап при нас всичко работи "на сляпо". Хубавото е, че има решение- до края на 2020 година всички сдружения, които нямат никаква дейност, автоматично ще се закриват. Това все пак е една стъпка към изсветляване дейността на легитимните организации..." 

В програмата на изложението има и съпътстващи прояви- Фестивал на меда, изложба на детски рисунки "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие".

"Ще покажем творчеството на децата, ще им раздадем 90 награди- грамота и мед. Децата, които рисуват, идват с родителите си, това е и една реклама за меда и за ниската консумация за съжаление. Чрез конкурса се надяваме в бъдеще да започнем като в една Германия да ядем по 2,5 кг. мед годишно, а не 400 грама в България средно на човек, както е в момента. Според статистиката изнасяме 11 хиляди тона мед, а произвеждаме 13 хиляди тона. Разделете разликата, като остава и за пчелите- за подхранване пролетно време, колко сме население и колко мед на дребно се употребява от съгражданите" - каза още Румен Балински.

Традиционният форум ще се проведе от 6 до 9 февруари в Плевен и ще посрещне стопани и представители на 135 фирми от 20 страни. Лектори ще има от България, Италия и Сърбия, а представители на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" ще помагат в превода, каза още Румен Балински. По време на изложението ще се проведе и фотоконкурс на пчеларска тематика. 

Динамично, с много резки промени, ще е времето до края на февруари. Ще има ли условия за работа на открито, какви изненади ще ни поднесе Малък Сечко и ще се отразят ли на културите- агропрогнозата за месеца е от Леночка Ангелова- директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана- чуйте в звуковия файл. 

В края на "Земята, която ни храни" ще се опитам да ви пресъздам атмосферата на един празник, който се проведе в село Делейна. Там с общоселско тържество и много настроение отбелязаха Деня на лозаря и винаря... Както си му е реда- по стар български обичай, имаше и зарязване, имаше и наричания за здраве и берекет,  имаше и конкурс за най-добро домашно вино, имаше и състезание за най-бързо пиене на вино от стъклено шише със сламка, естествено, имаше и много веселие. Празникът бе на Бялата чешма, а основни действащи лица в звуковия репортаж са Румен Яков, в ролята на Трифон Зарезан, Любо Еремиев, който трескаво е събирал винените мостри, Николай Николов- председател на компетентното жури, определило победителите, самият победител- Явор Методиев и естествено, организаторът- кметският наместник Огнян Тончев. Приятно слушане!  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45