Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Можем ли да станем успешни с работа?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Хората в световен мащаб не вярват, че усилената работа ще ги изведе към успеха- това сочи изследването "2020 Edelman Trust Barometer". Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем?

"В България е трудно да се преборим с наслоените през годините стереотипи за трудовата реализация", коментира психологът Росен Йорданов.


"...Новаторството и любознателността все още остават на заден план в българската  действителност...Трябва да се гледаме напред и да търсим себе си...Мотивацията може бързо да се срине. Факторите са много и един тях е ниските доходи...Трябва да ходим на работа с идеята да научим нещо ново... Парите дават сигурност, но трябва да ги заработим... Личните проблеми  и отношенията с колегите и работодател също въздействат върху работата и успеха... Най- важното е човек да изпитва наслада от това, което работи... Живеем в ново време, което не би било пречка да успеем с работа..."- добави Росен Йорданов.


Бойко Манев е успял млад човек. Автор е на книгата "Щом аз мога, и ти можеш". "Всеки има нужда от увереност, която да му помага в живота", коментира той.

"Ние всички се стремим да открием "съвършенството" и "скритата тайна", която ни носи успех, но не всеки може да открие пътя, по който да тръгне... Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем? Заключението е ясно: всичко зависи само и единствено от теб! Аз съм бил в чужбина и знам как стоят нещата там, но всичко е приложимо и в България... Не можем да имаме всичко. Трябва да си направим преценка- дали и доколко това, което имаме, е това, което искаме, и доколко то ни прави да сме тези, които сме. Бъдете себе си и никой друг  и ще успеете в работата..." смята Бойко Манев.


Казват, че мотивацията за работа понякога е в малките неща. При всеки човек идва моментът, в който трябва да вземе живота си в свои ръце и смело да се впусне в някаква работа. Амбицията и мечтите са прекрасно нещо, те ни карат да не спираме да се борим, да вървим, даже и когато ни е твърде трудно дори да си го представим.


"Трябва да правим това, което обичаме и ще можем да успеем с работа", смята психологът от Враца Цвети Иванова:


"Времената се промениха и аз не бих казала, че българинът е мързелив. По-скоро се губи мотивация от всичко, което се случва в държавата ни... Човек трябва да работи това, което иска и може...Трябва да преследваме мечтите си..."- коментира Цвети Иванова.


Добрите заплати, давани навреме, могат да накарат повечето хора да работят повече и да успеят, показа анкета сред видинчани.

Всички ние търсим перфектната работа, на която да ходим с удоволствие. Но независимо дали обичаме работата си, или не, на нас ни се плаща, за да я вършим.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37

Кметове от Северозапада: "Обстановката е спокойна, спазват се изискванията за предпазване от COVID-19"

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се заповедите на общинските кметове, има ли изключения, какви са най-честите нарушения и какви проблеми създават те? Има ли вече наказани жители и нужни ли са и по-радикални..

публикувано на 20.03.20 в 17:25