Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валя Берчева, кмет на Мизия: Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол


Тази сутрин в "Добро утро, кмете", се отправяме към Мизия, за да ви срещнем с местните хора, с новия кмет - младата и амбициозна дама Валя Берчева, с представителите на културните институции, с миналото и с днешното съвремие на града.

Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г. Тракийските племена, обитавали онези земи, са оставили богато културно наследство. Намереното през 1925 г. прочуто Букьовско съкровище от сребърни тракийски накити днес се съхранява в Националния исторически музей, София. В края на VI и началото на VII в. славяните основат свое селище в североизточната част на днешна Мизия.

На 13 февруари 1970 г. с Указ № 344 на Държавния съвет е образуван град  Мизия от сливането на селище от градски тип Букьовци и село Гложене. През 1978 година Гложене е обособено като самостоятелно селище и се намира днес в Община Козлодуй, но Букьовци продължава да се казва Мизия и остава със статут на град.

Кмет на община Мизия днес е Валя Берчева, избрана за кмет първи мандат. Според нея изборът на хората, подкрепили я за кметското място, е тяхното желание за промяна. Каква е визията й за град Мизия? Идеята й е да се подобри средата като инфраструктура  и да се създадат възможности за работа, сподели пред Генади Вельов: 


"Всички искаха промяна във всяко отношение, не им харесваше, че нямаше чуваемост, не им харесваше средата, в която живеят, и че липсваше живота в нашите населени места. Основното, върху което ще наблягам в моя управленски мандат, е да чувам хората и да се вслушвам в техните идеи и препоръки. Основния проблем е липсата на работата, нещо, за което трябва да се отдели повече време... Идеята на моя екип е да подобрим средата, в която живеем, инфраструктурата и да действаме в посока -  работни места.... Ангажираността ми към младежите,към децата, към образованието и културата ще бъдат мои приоритети. Защото културата крепи, обединява, дава идеи за сплотеност и по-добро бъдеще."
 

Младите хора и дейностите с тях -  това ще бъде приоритет в работата на кмета на община Мизия, предстои проект за изграждане на зони за обществен достъп за паркови зони и детски площадки в четири населени места. Проектът е в процедура за изпълнител, до няколко месеца ще започне изграждането, обясни Валя Берчева:

"Има млади хора, които искат да се връщат. От страна на младежите имаме много добра подкрепа...По тяхна инициатива почистихме градския парк, ще продължим да облагородяваме  местата..В момента има изградени детски площадки, но няма за младежите. През следващия мандат това ще стане.. В момента има проект да се изградят зони с детски площадки и паркови зони - в град Мизия, в селата Крушовица, Липница и Софрониево...Това е проект, който сме наследили и който ще изпълним."



Наводнението в Мизия през 2014 година  все още не  е забравено от хората. Материални и психически са щетите, останали в наследство от страшното наводнение.  Как  е възможно те да бъдат преодолени коментира кметът Валя Берчева

"Психиката на хората е увредена и трябва много време, за да се работи върху това нещо...Наводнението остави дълбока следа..ще работим в тази насока..загубите бяха както психически така и материални. Имаме изграждане на водопроводи в селата Крушовица и Софрониево


Наводнението оказва своя негативен ефект върху хората на Мизия. Много хора след наводнението напускат града. Някои все още не са се възстановили материално и психически, шокът от преживяното трудно се заличава и се забравя, това разбрахме от анкетата:

"Животът за мен е чиста мъка, от наводнението насам ние останахме пребити психически, икономически, всячески ..Аз съм изнесъл всичко от дома си, дали са ми 3 000 лв и аз се чудя какво да направя..Предимно безработицата е най-големият проблем, няма къде да се работи...Няма млади хора, пусто е, много народ избега и много народ измре...Тук превозът е лош, в Козлодуй като идеш, трябва  да чакаш с часове да се върнеш...Горе-долу добре, имам си градинка...Преди навсякъде цъфтеха дворовете, хората засмени и спокойни....Наводнението ни захвана и като се върнахме от притеснение ми падна косата като видях, всичко отвътре изхвърлихме ..Ако тогава казаха, че има скъсан язовир, много неща хората щяха да изнесат много вещи от домовете си, четири къщи паднаха..Дадоха дребни пари, но това е нищо, аз очаквах да им помогнат да си изградят къщите ..."



Предстои изпълнението на проекти, в полза на благоустрояването на града, защото инфраструктурата е едно от важните неща. Децата учат в три основни училища, има и Техникум по готварство.

 "Другите проекти - това е изграждане на улица "Петко Банков", която пострада през 2017, основната ни цел е - да възстановим улици, които са пострадали през 2017 ...Образованието в основните ни училища е изключително добро и подготовката на учениците е добра, проблемът е малкото деца и ограничения ресурс, с който разполагат училищата. ..Хората искат да се връщат в родните места, надявам се да не загубят това свое желание."


Насоченост към младите хора и към създаване на възможности те да останат в родния град - такава е идеята на новия екип
На преден план са и социалните дейност, имайки предвид, че има голям брой възрастни хора, които се нуждаят от подобна услуга.

"Имаме домашен социален патронаж, продължаваме проекта с топлия обяд. Имаме намерение да я развием тази услуга по-добре  и да обхванем повече жители. Мизийци са добри хора и оказват помощ на нуждаещи се хора.. Аз съм човек мечтател, виждам бъдещето светло, имаме идеята и цялостната визия за общината,  но се фокусираме върху малките неща, които можем да направим в момента и да действаме към по-големи мащаби. Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол."


Цялостно видеонаблюдение - това е бъдещ проект, който смятат да осъществи от общината. Юбилейна е тази година за град Мизия:


"Цялата година,всички събития,  които ще организираме ще бъде под надслов  "Мизия - 50 години град" ,една от идеите е Букьовското съкровище да дойде на място. Това съкровище е важно за Мизия. Промишленост, за съжаление, няма...
Все още не е решен проблема с боклука, КЦХ - комбинат целулоза и хартия, складирани бали с боклук, октомври 2019 , имахме разговори с РИОСВ, очакваме комисия,  назначена от областния управител. Искам хората на Мизия да са спокойнои и да няма заплаха за тяхното здраве."


На 13 февруари град Мизия отбеляза своята 50-годишнина, по случай празника общинското ръководство е решило Букьовското съкровище, което е намерено тук, да гостува на хората от Мизия.

Идеята за основаването на читалището в село Букьовци я дава учителят от Берковица Никола Герасимов, който тогава преподава в местното училище,  а целта е да се провежда културнопросветна дейност сред населението - каза Мариана Ангелова, секретар-библиотекар в читалище "Просвета  1915" град Мизия


"Тази сграда е построена през 1970 година, с голям салон, ритуални зали, с библиотека. Основните дейности са библиотечната и художествената. Към читалището  работят коледарска група и лазарска група, танцови групи,  дамска вокална група за народно пеене, за градски песни и група "Северно сияние", работим с децата от училището. На Петропавловския събор 2019 станахме лауреат, наблягаме на песни не толкова популярни и се подготвяме усилено."


50 години от обединяването на  Букьовци и Гложене и обявяването им за град Мизия е празнично събитие. Празникът ще се проведе на 24 април. В тържествата ще се включат деца от училища, детски градини и читалищни групи, ще бъдат поканени и много гости.  Ще бъде отворена  капсула, в която ще се постави послание за бъдещите поколения.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30