Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинчани: България не е бедна, но много се краде. Дано прокуратурата си свърши работата

Надяват се активността на прокуратурата да продължи и да не действа избирателно

Снимка: Радио ВИДИН

Под ударите на прокуратурата в последните седмици попаднаха едни от най-влиятелните хора в държавата. Действия, очаквани от българското общество от години, бленувайки за българския образ на румънската прокурорка Лаура Кьовеши.
"Това е само началото, очаквайте продължение!", категоричен бе главният прокурор Иван Гешев и добави пред БНР: "Прокуратурата има много голям потенциал, който не е използвала в пълен обем. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българските граждани това, което очакват- повече справедливост и това, което наричат "криминален преход" най-сетне да свърши."

Въпреки че най-после видяхме действащ министър в ареста и милиардер, разследван по редица обвинения, се чуват редица скептични гласове, които не вярват, че силовите държавни структури са безпристрастни и че "мерят с еднакъв аршин" при решенията кого да разследват и обвинят в престъпления.

Дългоочаквано от обществото възмездие или намеса в политическите процеси са акциите на държавното обвинение? Ще бъде ли преборена престъпността или ще се действа "избирателно"? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника".

"Има някакъв напредък, но не е достатъчно. Има още какво да се прави- и с битовата престъпност, и кражбите, и т.н. Дано акциите на прокуратурата продължат, но да продължат за всички, не само за една част... След тези акции кой ще посмее да вложи пари в България? Имате ли сигурност да говорите по телефона? Притеснява ме отношението към хората, към бизнеса, към начина на живот. Не може министър-председателят да си назначи личен главен прокурор... Това е малко прекалено- всеки ден новините да започват с главния прокурор. За мен не е много удачно. Не виждам така да се увеличава доверието на хората в правораздавателната система. Тези демонстративни арести и приказки преди да е доказана вина, не отговарят на една демокрация. Хубаво е, че се занимават с делата на тия хора, които използваха националните богатства, за да забогатеят, но трябва много други освен Божков да минат по тоя ред, за да повярват хората, че има държава, съд и прокуратура. И да върнат това, което са откраднали, защото България не е толкова бедна държава, просто много се краде в тая държава... Аз тоя човек бих го поздравила, той за две седмици направи толкова неща, дето никой не си мръдна пръста 30 години, обаче хората все са недоволни...", казаха видинчани.

Български юристи изразиха опасения спрямо някои действия на прокуратурата. В стремежа да се въздаде справедливост бързо и на всяка цена, не бива да се пренебрегват основните човешки права и да се потъпкват демократичните ценности, предупредиха те.

"Не е лошо прокуратурата да си върши работата и да дава публичност на това, което прави. Това идва като отговор на дълго очакваното от страна на обществото- институциите да си вършат работата и да се следи по-добре за реда и законността. От друга страна обаче това не трябва да става за сметка на основните права на гражданите, нито пък  трябва да се позволява на тази институция, която разполага с огромна власт, да се заиграва политически. Така че, от една страна трябва да дадем кредит, да подходим позитивно към това прокуратурата да си върши работата, но от друга страна категорично трябва да заявим, че тя може и трябва да действа единствено в рамките на закона, без да накърнява правата на гражданите. На трето място, категорично не трябва да участва в борби и битки между институциите", коментира Александър Кашъмов, изтъкнат юрист, ръководител на правния отдел на Програма Достъп до информация.

Сред най-коментираните и неочаквани заради обекта на наказателно преследване бе акцията срещу бизнесмена Васил Божков, смятан за един от най-влиятелните и богати българи. Всъщност атаката срещу него дойде не само от страна на правоохранителните органи, но и от законодателите. Народното събрание прие промени в Закона за хазарта, предложени от НФСБ, с които хазартният бизнес на Божков на практика бе ликвидиран.

"Ние не само приветстваме действията на прокурорите, но и по всякакъв начин се опитваме да ги предизвикаме да действат, защото не е нормално Прокуратурата да не може да се самосезира, не е нормално институциите да не си вършат работата. През годините създадохме достатъчно силови органи, които имат надзорни функции- достатъчно мощен репресивен, в добрия смисъл на думата, апарат. Така че имат всички възможности, дадени им и от закона, за да могат да се справят със ситуацията. Най-болното е, че нещата в България се случват, но стават с едно закъснение от 20 и повече години. Тези неща в други европейски държави станаха много по-бързо и там се даде възможност на хората да работят спокойно. На обикновения човек само това му е необходимо- да има сигурност в утрешния ден, за работата си, за децата, за семейството, за колата, за дома си. Спокойствие да работи и да твори, и да създава блага. При нас нещата стават много бавно. Това е заради мудност и нежелание на институциите да работят качествено. Да се надяваме, че ще се ускорят процесите най-вече под външен натиск от нашите партньори", обясни народният представител от НФСБ от Видин Росен Живков.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37