Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска област продължава да изостава икономически

Снимка: Радио Видин

За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи "Регионални профили: показатели за развитие" - анализ на регионалното развитие в България. Изследването се основава на 62 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. Голяма част от индикаторите за икономическото развитие на област Видин изостават значително от средните стойности за страната, сочи анализът. Пазарът на труда продължава да изпитва затруднения, което е видимо както от неизменно високата безработица (близо 20%), така и от ниското ниво на средногодишната брутна заплата (8233 лв.), която е най-ниската в страната. Ще тръгнем ли скоро в правилната посока? Като цяло икономическият подем в България остава осезаем, въпреки анемичния растеж в Европа. В периода 2017-2019 г. реалният ръст на брутния вътрешен продукт у нас се запазва над 3% на годишна база, икономическата активност на населението се повишава значително, а коефициентът на безработица спада до 3,7% през третото тримесечие на 2019 г. Продължаващата трансформация на българската икономика, включваща ориентирането на промишлеността към производства с по-висока добавена стойност и сериозната динамика в информационните технологии, оформя и регионалната карта, като ясно разграничава типологичните характеристики на икономическите центрове в страната. Големите икономически центрове, като София, Пловдив и Варна, все повече се ориентират към по-високотехнологични производства и максимално използване на потенциала на своите периферии. Информационните технологии, макар и концентрирани в столицата, също постепенно намират път към другите големи центрове- основно Варна и Пловдив, но с потенциал и за някои от вторични центрове. Трудоемките производства, чийто модел се основава на ниската цена на труда, се ориентират към региони със съответното предлагане на работна сила - например около Хасково и Кърджали или Плевен- Враца. Високата заетост и растящата цена на труда ще стават все по- определящи фактори за инвестиционните решения на компаниите в промишлеността. Индикаторите за икономическото развитие на област Видин, обаче изостават значително от средните стойности за страната. Неблагоприятното демографско състояние е в основата на изоставането, както в икономическото, така и в социалното развитие на областта. Това каза за радио Видин икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика:

"Това е картина, която не е нова. Последните данни за регионалната карта и профилите, които представихме за изминалата 2019 година, отново потвърждават, че в Северозапада се наблюдават някои не само слабости, но и негативни тенденции. Въпреки това, най- бедната област не е в Северозапада, а това е област Силистра."

Надеждите за икономическо раздвижване в района, след пускането в експлоатация на ГКПП "Дунав мост 2 Видин- Калафат" също засега не се оправдават. Продължава да е лошо и качеството на съпътстващата инфраструктура, това обясни още икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"По- добрата свързаност на юг даде своя резултат. Сега голяма част от инфраструктурните проекти на правителството са на север и таза по- добра свързаност ще даде своето отражение, но отново нищо не е гарантирано. Въпросът е тази свързаност, в крайна сметка да даде наистина резултати от гледна точка на повече икономически възможности. Не всичко решава тази свързаност."- поясни Петър Ганев.

Сред малкото позитивни развития на областта, в сферата на образованието може да се посочи отварянето на местния филиал на Русенския университет във Видин. Добрата обезпеченост на населението с общопрактикуващи лекари не може да компенсира трудния достъп до лекари специалисти, показва още анализът на ИПИ. Престъпността е по-висока от средната за страната, но разкриваемостта на регистрираните престъпления достига рекордни стойности през 2018 година. От началото на тази година минималната работна заплата в страната бе повишена, което стана обект на доста дебати и коментари от страната на работещи и работодатели. Как се справят работодателите в област Видин в началото на годината- разговаряхме с Красимир Кирилов, председател на видинската търговско промишлена палата:

"Работодателите казват, че нищо не се е променило. Ние най- вероятно и занапред ще си останем на последното място с последните наши братя по бедност Силистра и Смолян. Хората са ни основния проблем. Всичко да е прекрасно- мостове, летището да го направят, магистралата да стане факт- никой няма да дойде да инвестирам там, където не може да намери пет човека инженери ... За радост мога да кажа, че засега няма работодатели, които ще съкращават персонал или ще затварят врати в началото на годината, заради повишаването на минималната работна заплата."- увери Красимир Кирилов, председател на видинската търговско промишлена палата.

Видинчани не са особено притеснени от направения анализ и според тях това са нормални процеси, вследствие на случващото се в региона години наред. Това показа анкета по темата:

"Получава се един омагьосан кръг, като едновременно няма кадри, които да имат идеи и готовност за работа, като тесни специалисти, а също така и хора, които нямат образование. Няма къде да се намери работа и за ниско квалифицирани работници ... По принцип младите избягаха и отидоха на запад, а хората в този регион са злобни. Хората в Северозападния край са лоши."- коментираха видинчани.

За разлика, обаче от повечето други области в сходно социално- икономическо състояние Видин се характеризира със сравнително висока интензивност на културния живот. Най-висока е посещаемостта на музеите в региона, показва още анализът на ИПИ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00