Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чистят отново шахти и канали в квартал "Нов път" във Видин (видео)


Отпадни води заливат улици във видинския квартал "Нов път". Проблемът не от сега, но валежите през последните дни повишиха нивото на водата и съответно на недоволството в квартала. Жители разказаха, че от години шахтите са запушени и вместо да отводняват, връщат мръсна вода от канализацията на улиците. Засегнати са 5-6 улици, сред които - "Стара планина" и успоредната на нея - "Байкал":


"Шахтата е запушена ето там, където се събира вода. Дъждовната вода няма къде да се изтича. Ето и голямата шахта, и малката. Никой не чисти нищо. Така е от юни миналата година. Сега вали дъжд, а ако напече малко слънце - мирише, не може да се диша, може да се хванат разни болести. Водата не се отича, няма къде. От тоалетните и шахтите излиза навън...

Казват, че хората не плащат водата. Днес всички си платиха. Аз не съм успял, ето сега отивам във ВиК да си платя водата...
Шахти има, но всичко е затиснато, това не е от сега, от 10 години не се чисти...

Това направо е река там. А децата минават по тази улица, за да отидат на училище. Канализацията е запушена. Долу има помпа, която трябва да се оправи..."


Проблемът бе обсъден на последното заседание на Общинския съвет във Видин. Людмил Димитров от групата на БСП изнесе информация за състоянието на ВиК системата в квартала и настоя за цялостно решение:

"На 13 януари посетихме улиците "Стара планина" и "Димчо Дебелянов" в квартал "Нов път", където установихме, че улиците са наводнени, водата от тях не се оттича в шахтите. Във връзка с многократните запитвания и жалби до нас относно състоянието на ВиК мрежата в квартал "Нов път", ние проведохме редица срещи. На тези срещи се установи следното: налягането във водопроводната мрежа е недостатъчно и не позволява цялостно задоволяване на нуждите на жителите на квартала; канализационните тръби и шахти на много улици са запушени, с недостатъчни наклони, не се почистват или изцяло липсват. Отвеждащият колектор е в неработещо състояние... Ние предлагаме да бъде изготвена стратегия - пътна карта за цялостно решаване на проблема..."


Канализацията ще бъде отпушена в най-кратък срок, обясни кметът Цветан Ценков и призова местното население също да подпомогне активно процеса:

"В съвсем краткосрочен план съм извикал фирми от София и се надявам още този месец да отпушим канализацията, тя е около 2 000 метра. Вече съм говорил с местните хора да извадят всички безработни, които имат възможност да помогнат на фирмата, и когато започнем почистването, те да участват във ваденето на всички тия материали, които са набутали в канала...Този проблем го знам и наистина като човек и лекар го гледам много сериозно, защото това е недопустимо в 21 век. Още повече, че тези хора пътуват сега из цяла Европа и виждат едно друго отношение на техните общества, но имат и други отговорности, и ги спазват. И аз това им казах: Този процес е двустранен."



Около 20 000 лева ще плати Общината за отпушването на канализацията в квартала. Това е краткосрочното решение, което предстои, каза кметът. По думите му, в дългосрочен план е необходимо разработването на проект за воден цикъл, който да обхване квартал "Нов път", град Дунавци и по-големите села около Видин.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49