Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделеното пътуване- все по-популярно

Споделеното пътуване става все по-популярно, особено сред младите българи. Идеята на този вид придвижване е, че хора (познати, близки, приятели или дори непознати), водени от една и съща цел- да стигнат от една точка до друга, споделят разходите за път на автомобила. Повечето хора, които пътуват по този начин, използват социалните мрежи- там става и уговорката между шофьор и пътник. Лъчезар Стефчев е млад мъж от Видин, който предпочита да пътува споделено, заради удобството да избира по-късен час на тръгване.


"Хората си търсят компания, не всеки обича да пътува сам, от друга гледна точка е доста удобно, защото ако някой работи до късно и няма линия автобусна до даден град, това е алтернатива. Свързваме се в групи в социалните мрежи, там има различни групи примерно Видин-София, София-Пловдив и мн. др. Пишат хората кой кога иска да тръгне. По-бързо се стига до дестинацията, може да спреш, тоалетна, кафе, цигара. Попадам предимно на млади хора, имаме за какво да си говорим. Не всеки път ми искат пари, иначе парите са символични при споделеното пътуване. По този начин може да се пътува из цяла България."


Водачи на леки автомобили казват, че споделят пътуванията си за икономия, както и заради това да не са сами по време на по-дълги маршрути:


"Пътувам споделено, основно в социалните мрежи се намират хора. Публикувам в социалните мрежи кога и до къде отивам и който иска да стигне до същото място, се присъединява. От една страна споделяме разходите, другото е- пътуваш повече време, да не си сам, всичко може да стане по пътя... Няма нищо лошо в цялата история. Това е прекрасна инициатива, всеки, който го прави, пести средства, по този начин се защитава и природата. Приветствам тази идея и го правя в интерес на истината. Аз съм от хората, които обичат компанията по време на път. В интерес на истината, когато хората са познати или приятни, няма никакъв проблем... Аз не пътувам по този начин. Работата ми е свързана само със служебно пътуване, не ми трябва никой. Не ми се е налагало, ако се тръгне за море- да, но не съм пътувал споделено."


Факт е, че споделеното пътуване носи икономии и удобства на хората, които избират този начин на придвижване. Но да не забравяме, че все пак това да качиш непознат в колата си има и своите рискове, затова трябва да бъдем внимателни. Друг, проблем е, че граница между нелегалния обществен превоз на пътници и споделеното пътуване е тънка. Припомняме, че въпреки скорошните предложения на депутатите за криминализиране на нелегалния обществен превоз, в мотивите на законопроекта изрично е посочено, че споделеното пътуване остава извън обхвата на промените. Причина за това е, че при него не са налице предпоставките за осъществяване на дейността "обществен превоз на пътници".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00