Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разнообразие в световния ден на Радиото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието".


За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ призовават да се обърне внимание на многообразието във всичките му форми. По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Генералната Асамблея на ООН през 2012 година, за Световен ден на радиото е обявен 13 февруари - рождената дата /през 1946 г./ на радиото на самата Организация на обединените нации. И днес, радиото е най-широкодостъпната медия с най-многообразната аудитория - платформа на демократичния дискурс, оказваща влияние за формиране на общественото мнение, отразяваща различните гледни точки и представяща многообразните гласове на всички общности не само на съдържателно, но и на организационно ниво.

Екип на Радио ВИДИН гостува в уютният дом на семейство Ванчо и Цветана Тодорови във видинското село Жеглица. Там  непрекъснато се слуша радио Видин. За първото радиото в селото ни разказа Ванчо Тодоров- бивш учител по физкултура:

"Първото радио в селото е донесено 1939-40 година. Купено е от Видин и бе на батерии, защото нямаше ток...Всички се събирахме на площада да слушаме...От него хората са се информирали и за събитията от фронта...По късно към 1952 година прекараха кабел и пуснаха високоговорител на центъра...След електрификацията на селото вече всички започнаха да си купуват радиа...Слушаме радио Видин от години. От самото начало...Вие сте прекрасно радио с невероятна музика и теми...Радиото ни дава много..."
- коментира Ванчо Тодоров.

"Слушаме радиото, защото ни информира за всичко...Наскоро бях във Враца и там също ви слушат...Навсякъде ви слушат..."
- това каза пък неговата съпруга Цветана Тодорова.

Темата на днешният празник е за многообразието. Световната културна организация иска да изпрати няколко послания - плурализъм в медийния пейзаж, редакционни екипи, съставени от различни социални и малцинствени групи и хора в неравностойно положение. И разбира се - създаването и излъчването на разнообразно съдържание и специализирани предавания, които да отразяват еднакво и безпристрастно многообразието на радио аудиторията. 

В звуковия файл можете да чуете една китка от пожелания към радиото на различни езици и диалекти- български,  турлашки и новоселски диелект, турски, ромски, влашки, иврит, дори и на китайски.

Началникът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева добавя  и три интересни истории за това как се е слушало радио в село Медовница през 1940 година, как се е правил абонамент за вестник "Радио преглед" и историята на радиовъзел "Видин".

Честит празник.
Вижте още

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37

Кметове от Северозапада: "Обстановката е спокойна, спазват се изискванията за предпазване от COVID-19"

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се заповедите на общинските кметове, има ли изключения, какви са най-честите нарушения и какви проблеми създават те? Има ли вече наказани жители и нужни ли са и по-радикални..

публикувано на 20.03.20 в 17:25