Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнообразие в световния ден на Радиото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието".


За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ призовават да се обърне внимание на многообразието във всичките му форми. По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Генералната Асамблея на ООН през 2012 година, за Световен ден на радиото е обявен 13 февруари - рождената дата /през 1946 г./ на радиото на самата Организация на обединените нации. И днес, радиото е най-широкодостъпната медия с най-многообразната аудитория - платформа на демократичния дискурс, оказваща влияние за формиране на общественото мнение, отразяваща различните гледни точки и представяща многообразните гласове на всички общности не само на съдържателно, но и на организационно ниво.

Екип на Радио ВИДИН гостува в уютният дом на семейство Ванчо и Цветана Тодорови във видинското село Жеглица. Там  непрекъснато се слуша радио Видин. За първото радиото в селото ни разказа Ванчо Тодоров- бивш учител по физкултура:

"Първото радио в селото е донесено 1939-40 година. Купено е от Видин и бе на батерии, защото нямаше ток...Всички се събирахме на площада да слушаме...От него хората са се информирали и за събитията от фронта...По късно към 1952 година прекараха кабел и пуснаха високоговорител на центъра...След електрификацията на селото вече всички започнаха да си купуват радиа...Слушаме радио Видин от години. От самото начало...Вие сте прекрасно радио с невероятна музика и теми...Радиото ни дава много..."
- коментира Ванчо Тодоров.

"Слушаме радиото, защото ни информира за всичко...Наскоро бях във Враца и там също ви слушат...Навсякъде ви слушат..."
- това каза пък неговата съпруга Цветана Тодорова.

Темата на днешният празник е за многообразието. Световната културна организация иска да изпрати няколко послания - плурализъм в медийния пейзаж, редакционни екипи, съставени от различни социални и малцинствени групи и хора в неравностойно положение. И разбира се - създаването и излъчването на разнообразно съдържание и специализирани предавания, които да отразяват еднакво и безпристрастно многообразието на радио аудиторията. 

В звуковия файл можете да чуете една китка от пожелания към радиото на различни езици и диалекти- български,  турлашки и новоселски диелект, турски, ромски, влашки, иврит, дори и на китайски.

Началникът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева добавя  и три интересни истории за това как се е слушало радио в село Медовница през 1940 година, как се е правил абонамент за вестник "Радио преглед" и историята на радиовъзел "Видин".

Честит празник.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход . Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити"  с участието на всички партньори.  "Два са стратегическите..

публикувано на 08.04.24 в 14:32