Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Снимка: Радио ВИДИН
Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика. Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик. През миналата година има и 9 нови места на настаняване, които са категоризирани. Най-посещавани са крепостта и скалите.


"Историческият музей, Природонаучният музей и художествената галерия имат изключително голям потенциал. Там, знаете, открихме нов 2019 година салон на наивистичното изкуство. Няма такъв подобен в България. И там има засилен интерес. В крайна сметка това ще допринесе за оставането на туристите поне още 24 часа на територията на Белоградчик. Което означава, че те ще се хранят, ще нощуват и парички ще оставят в местния бизнес, който се занимава в сферата на туризма. Това е важно за местните хора", каза Росен Младенов- заместник кмет на общината.


През 2019 година, посетителите на всички туристически обекти на територията на община Белоградчик са 134 743 души, от тях 40 650 чужденци. Отчетено бе, че потокът от туристи е по- голям, спрямо 2018 година. Общината участва традиционно и в туристическото изложение в София "Ваканция и Спа експо", което започна днес в столицата:"Стана традиция няколко общини от област Видин да участваме взаимно на щанд на това изложение. Ние сме готови, както с новата програма на летния фестивал за лятото на 2020 година, така и с актуализираните брошури, с актуална информация за местата за настаняване, местата за хранене, атракциите."В началото на следващата седмица ще има ново заседание на Консултативния съвет за обсъждане и въвеждане на комбиниран билет за посещение на всички туристически обекти на територията на общината със съответната отстъпка.


Отправяме се и към Кула- неразработена туристическа дестинация. Там инспектор от Министерството на културата направи проверка на състоянието на крепостта "Кастра Мартис" и на намиращите се в близост Валцова мелница и Турска баня. Причината за проверката е писмо на местното гражданско движение "Северозапазване". 

"Пристигна главен инспектор, който отговаря за Северозападна България от Министерството на културата. Огледа цялата крепост, направи снимков материал, видя точно по сигнала, както сме описали, че не се стопанисва добре. Продължението на "Кастра Мартис" е изцяло запуснато, всичко е в бунище. В присъствието на двама представители на Община Кула заснеха и старата валцова мелница. След това влязоха и видяха, че съществува и турска баня, въпреки отричането на община Кула, че не съществува в града", каза Наско Цанов от движение "Северозапазване".

Потърсихме и кмета на Община Кула Владимир Владимиров за коментар по повод проверката:

"Беше изпратен експерт от Министерството на културата, който погледна визираните обекти, който трябва да излезе с доклад по този въпрос. Когато стане готов ще ви се обадя, за да може да стане публично достояние. След като стана известно това искане, разпитах стари хора имало ли е такава баня, каква е била тази баня. Оказа се, че наистина е имало такава баня на това място. Сега, дали е турска като строеж, не знам. Експертите ще се произнесат."

В "Еко свят" говорим и за предстоящата възстановка на боевете по време на Руско-турската Освободителна война. Темата е "Видин и Калафат в периода 1877-1878", възстановката ще се проведе в рамките на 3 дни - 1, 2 и 3 март 2020 година. Събитието е по проект "Спомнете си войната, за да оцените свободата си", който АРРБЦ-Видин изпълнява съвместно с румънския партньор PLIMM Calafat.

"Три дни ще бъде голямата възстановка, която организираме по проекта във Видин със 180 участници.  Освен тях ще изразят желание още хора от България и Румъния да се включат, така че общо ще сме над 200 със сигурност. Основните събития ще се проведат зад "Баба Вида" в парка, където ще разположим лагери на войските. Румънските ще са най-многобройни, 90 различни видове войски, които ще бъдат румънци, защото ще дойдат от Крайова, един военен колеж ще участва с 70 участника. Очаква се да направим едно грандиозно събитие", каза Евтим Стефанов- директор на Агенцията за регионално развитие и "Бизнес център"- Видин.

Във възстановката ще се включат 180 ученици, от които 90 ще са ученици от гр. Крайова и гр. Калафат, Румъния, а останалите 90 ще са ученици от видински училища, които са участвали в обученията по проекта. Ще бъдат облечени с военни униформи, закупени са и реплики на оръжия от 1878 година, с които видинските деца ще се превъплатят в ролята на руски, опълченски и турски войници. Ръководител на събитията на 1, 2 и 3 март ще бъде полк. Георги Маринов, председател на НС "Единение" - София и Димчо Георгиев, председател на ПК "Бдинци" от град Видин.

На 1 март всички участници ще заемат позиции зад "Баба Вида" и ще направят репетиция за възстановката. Пресъздаването на събитията ще бъде на 2 март, от 10.00 -10.30 часа. На 3 март с НС "Единение" ще участват във възстановката на централния площад на Видин. Тя ще се проведе за девета поредна година. За програмата на празника говорим с Иво Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци", кой е и член на УС на Националния съюз.

"Ще бъде интересно. Сега, какво ще се случи? Ще го оставя, за да събуди желанието на хората от Видин, да посетят тази възстановка и да видят за какво става дума."


Във Видин ще пристигнат съмишленици и патриотични клубове от цялата страна. Преди възстановката литийно шествие с всички участници ще тръгне от музей "Конака" до централния площад "Бдинци".

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Един пациент с коронавирус се лекува в ломската болница

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение: "Имаме един болен, който е носител на коронавирус, който се намира в отделението. Да,..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите,..

публикувано на 30.03.20 в 14:10

Освобождават от наем обектите за периода, за който не са функционирали

Продължавам да плащам наем , въпреки че видинският пазар е затворен - с този сигнал към Радио ВИДИН се обърна местен търговец . Челните места, сподели гражданинът, се притесняват да не изгубят мястото си на тържището. От Общината им казали, че другите маси също дължат наем, но не е задължително да платят сега. Задължението се плаща месец напред -..

публикувано на 30.03.20 в 14:05

Останете вкъщи и четете (книги)

Стоенето вкъщи по-леко, приятно и ползотворно прави сайта " Аз чета ". От най-големия сайт за четене и книги призовават всички да спазват официално обявените мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус с кампанията #ВкъщиСъмИЧета . В първото издание на инициативата "Аз чета" се обедини с Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца, за да..

публикувано на 30.03.20 в 13:58

Правата ни като пътници във връзка с COVID-19

Кризата с коронавируса несъмнено е променила много планове за пътувания. В момента голям брой страни от ЕС са въвели ограничителни мерки за борба с епидемията от Covid-19, включващи ограничения за пътувания, налагане на карантинни зони и пълно затваряне на региони. Европейската комисия представи подробно напътствия, които целят да гарантират, че..

публикувано на 30.03.20 в 13:26

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08