Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Снимка: Радио ВИДИН
Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика. Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик. През миналата година има и 9 нови места на настаняване, които са категоризирани. Най-посещавани са крепостта и скалите.


"Историческият музей, Природонаучният музей и художествената галерия имат изключително голям потенциал. Там, знаете, открихме нов 2019 година салон на наивистичното изкуство. Няма такъв подобен в България. И там има засилен интерес. В крайна сметка това ще допринесе за оставането на туристите поне още 24 часа на територията на Белоградчик. Което означава, че те ще се хранят, ще нощуват и парички ще оставят в местния бизнес, който се занимава в сферата на туризма. Това е важно за местните хора", каза Росен Младенов- заместник кмет на общината.


През 2019 година, посетителите на всички туристически обекти на територията на община Белоградчик са 134 743 души, от тях 40 650 чужденци. Отчетено бе, че потокът от туристи е по- голям, спрямо 2018 година. Общината участва традиционно и в туристическото изложение в София "Ваканция и Спа експо", което започна днес в столицата:



"Стана традиция няколко общини от област Видин да участваме взаимно на щанд на това изложение. Ние сме готови, както с новата програма на летния фестивал за лятото на 2020 година, така и с актуализираните брошури, с актуална информация за местата за настаняване, местата за хранене, атракциите."



В началото на следващата седмица ще има ново заседание на Консултативния съвет за обсъждане и въвеждане на комбиниран билет за посещение на всички туристически обекти на територията на общината със съответната отстъпка.


Отправяме се и към Кула- неразработена туристическа дестинация. Там инспектор от Министерството на културата направи проверка на състоянието на крепостта "Кастра Мартис" и на намиращите се в близост Валцова мелница и Турска баня. Причината за проверката е писмо на местното гражданско движение "Северозапазване". 

"Пристигна главен инспектор, който отговаря за Северозападна България от Министерството на културата. Огледа цялата крепост, направи снимков материал, видя точно по сигнала, както сме описали, че не се стопанисва добре. Продължението на "Кастра Мартис" е изцяло запуснато, всичко е в бунище. В присъствието на двама представители на Община Кула заснеха и старата валцова мелница. След това влязоха и видяха, че съществува и турска баня, въпреки отричането на община Кула, че не съществува в града", каза Наско Цанов от движение "Северозапазване".

Потърсихме и кмета на Община Кула Владимир Владимиров за коментар по повод проверката:

"Беше изпратен експерт от Министерството на културата, който погледна визираните обекти, който трябва да излезе с доклад по този въпрос. Когато стане готов ще ви се обадя, за да може да стане публично достояние. След като стана известно това искане, разпитах стари хора имало ли е такава баня, каква е била тази баня. Оказа се, че наистина е имало такава баня на това място. Сега, дали е турска като строеж, не знам. Експертите ще се произнесат."

В "Еко свят" говорим и за предстоящата възстановка на боевете по време на Руско-турската Освободителна война. Темата е "Видин и Калафат в периода 1877-1878", възстановката ще се проведе в рамките на 3 дни - 1, 2 и 3 март 2020 година. Събитието е по проект "Спомнете си войната, за да оцените свободата си", който АРРБЦ-Видин изпълнява съвместно с румънския партньор PLIMM Calafat.

"Три дни ще бъде голямата възстановка, която организираме по проекта във Видин със 180 участници.  Освен тях ще изразят желание още хора от България и Румъния да се включат, така че общо ще сме над 200 със сигурност. Основните събития ще се проведат зад "Баба Вида" в парка, където ще разположим лагери на войските. Румънските ще са най-многобройни, 90 различни видове войски, които ще бъдат румънци, защото ще дойдат от Крайова, един военен колеж ще участва с 70 участника. Очаква се да направим едно грандиозно събитие", каза Евтим Стефанов- директор на Агенцията за регионално развитие и "Бизнес център"- Видин.

Във възстановката ще се включат 180 ученици, от които 90 ще са ученици от гр. Крайова и гр. Калафат, Румъния, а останалите 90 ще са ученици от видински училища, които са участвали в обученията по проекта. Ще бъдат облечени с военни униформи, закупени са и реплики на оръжия от 1878 година, с които видинските деца ще се превъплатят в ролята на руски, опълченски и турски войници. Ръководител на събитията на 1, 2 и 3 март ще бъде полк. Георги Маринов, председател на НС "Единение" - София и Димчо Георгиев, председател на ПК "Бдинци" от град Видин.

На 1 март всички участници ще заемат позиции зад "Баба Вида" и ще направят репетиция за възстановката. Пресъздаването на събитията ще бъде на 2 март, от 10.00 -10.30 часа. На 3 март с НС "Единение" ще участват във възстановката на централния площад на Видин. Тя ще се проведе за девета поредна година. За програмата на празника говорим с Иво Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци", кой е и член на УС на Националния съюз.

"Ще бъде интересно. Сега, какво ще се случи? Ще го оставя, за да събуди желанието на хората от Видин, да посетят тази възстановка и да видят за какво става дума."


Във Видин ще пристигнат съмишленици и патриотични клубове от цялата страна. Преди възстановката литийно шествие с всички участници ще тръгне от музей "Конака" до централния площад "Бдинци".

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41