Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По традиция на Трифон Зарезан бе изпълнен ритуалът по зарязване на лозята

В най-големия лозов масив във Видинско осветиха нови 170 декара

5
Снимка: Радио ВИДИН

В най-големия лозов масив във Видинско- между селата Гомотарци и Кошава, отбелязаха Трифон Зарезан. Празникът започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от архимандрит Исаак. Той пожела здраве, благоденствие, спорна и богата година.

Първите 1000 декара в лозовия масив на "Боноия Естейт"са засадени през 2013-та година, в момента са 1330. Днес бяха осветени новите насаждения- 170 декара. Отглеждат се различни сортове, сред които и традиционният гъмза, каза Аглика Йотова, от семейството на собствениците, която отговаря за продажбите:

"Най-много насаждения имаме от шардоне и совиньон блан- около 500 декара. Като цяло 80 % от сортовете са бели, но пък сме много силни и в червените вина. Миналата година през ноември пуснахме нова серия гъмза, от по-висок клас. Гъмзата по принцип се приема много добре, не само тук, а и извън България." 

Повече от 100 души работят в лозовия масив в Гомотарци, в кампаниите бройката достига и до 150. Работната ръка е проблем, на се справяме, призна собственикът на масива Ивайло Йотов:

"Трудно се намират кадри и специалисти, но полека-лека си ги приучваме- курсове, помощници...Вече имаме и сериозно завишена производителност на труда. Не е лесен процес, труден е, но стъпка по стъпка вървим напред. Агрономите помагат, бригадирите помагат, всички хора помагат и мисля, че вече сглобихме един доста добър състав." 

Ивайло Йотов сподели, че за да се намали ръчния труд, се набавя и нова техника. Последната придобивка за фирмата е пръскачка от най-ново поколение. На служителите си той пожела: 

"Здраве, семейно щастие и любов, много удовлетворение от това, което вършат и много да се радват на всимки добити плодове и произведеното вино. Да са удовлетворени от всички постигнати успехи."

Гостите бяха поздравени от зам.областния управител Лъчезар Попиванов, от зам.кмета на община Видин Светослав Скорчев и от депутата Росен Живков, след което бе извършен ритуалът зарязване на лозята. Празникът продължи с изпълнения на самодеци от съседните села. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30