Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Традициите на Трифон Зарезан възродиха във видинското село Кутово

9
Снимка: Красимир Каменов

Във видинското село Кутово отбелязаха празника на лозарите и винарите в присъствието на гости от Румъния. Тържеството, което беше вчера, ден след самия празник, е организирано от кметството в селото, местното читалище "Просвета – 1937 г."  и танцов състав "Веселие". На празника заедно с кмета на Видин Цветан Ценков и председателя на Общинския съвет Генади Велков бяха кметът на Калафат Лучиан Чобану и на община Четате в Румъния - Марин Дуца. 

В двора на един от стопаните в селото беше отслужен празничен водосвет и извършен ритуалът "зарязване" на лозята.

За възраждането на традициите разказаха Албена Борисова, от танцова формация Веселие и Татяна Любенова, библиотекар в читалище "Просвета".

"Събрали сме се да възродим една позабравена традиция в село Кутово, един обичан празник и с надежда за плодородието. 14 февруари съвпада с три празника. Всеки българин решава какво да празнува. Единият е църковният празник успението на свети Кирил Славянобългарски, вторият е Трифон Зарезан по стар стил и третия е Денят на влюбените. Някои предпочитат да празнуват Трифон Зарезан, а не Деня на влюбените, защото любовта идва и си отива, а хубавото вино остава и ни кара да създаваме хубави истории. И двата празника са с "код червено"- празник на емоциите, на хубавото настроение…

Добре сте дошли на нашите празници! Радваме се, че се получи такава добра организация. Ще ви очакваме и на следващия празник, който ще е пак на площада."

В конкурса за най-добро вино и най-добро мезе, освен хората от селото, участваха и гости от Румъния. Първото място спечели Герасим Цветков от Кутово, а второто беше присъдено на  Мадалина от румънското село Деса. Третото място журито отреди на кмета на Кутово Живко Недялков.

В програмата на празника участваха самодейни състави от селата Кутово, Антимово, Кошава, Каленик, Флорентин и румънския град Калафат. 


Галерия

Вижте още

34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в Монтанско

34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в област Монтана. Най-много сняг тази нощ е валял над Чипровци, Говежда, Вършец и Берковица. В равнината част е най-малка покривката, като в Лехчево не се е задържал снегът, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО - Монтана: "В Чипровци падналият сняг е 24 л/кв.м и натрупана снежна покривка..

публикувано на 02.04.20 в 15:10

Мъж с положителна проба за коронавирус е настанен в болницата в Монтана

Пациентът е на 64 години от Лом. Постъпил е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана във вторник, като са взети всички необходими мерки. Късно снощи резултатът от пробата е доказал наличието на коронавирус. “С ъстоянието му е стабилно”, съобщи  д-р Тони Тодоров, изпълнителен директор на болницата в Монтана . "Пациентът е в добро..

публикувано на 02.04.20 в 14:20

Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни

До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци.  До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец № 6 с..

публикувано на 02.04.20 в 14:15

Драматичен театър – Монтана продължава да излъчва спектаклите си онлайн

И във времето на извънредно положение Драматичен театър – Монтана ще продължи да "вдига завеса" за своите зрители,   Всяка седмица чрез интернет и местната телевизия ТВ "Монт 7" ще бъде излъчван по един спектакъл от репертоара на театъра,  съобщават от културната институция. Публикуваните спектакли през миналата седмица са гледани от почти..

публикувано на 02.04.20 в 14:00

Предлагат нови варианти за получаването на пенсиите през април

Изплащането на пенсиите за месец април ще започне на 7 април и този месец, ще бъде удължено, включително и в дните след Великден до 23 април, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В пощенските станции ще бъдат създадени съответните условия хората да могат да си взимат пенсиите по график и същевременно да бъде спазена..

публикувано на 02.04.20 в 13:46

Община Мездра подпомогна финансово Фондация за доставката на топла храна за възрастни хора

Финансова помощ от 2000 лева предостави Община Мездра на Фондация "Проект Северозапад",  която доставя топла храна на  възрастни хора в 11 населени места, необхванати от Домашния социален патронаж. Помощта е в отг овор на молба, отправена от Фондацията.  От месец ноември 2019 г., благодарение на създадената със съдействието на Общината..

публикувано на 02.04.20 в 13:39

Отменя се фестивалът "Лачени обувки" в Берковица

Тазгодишният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" няма да се проведе. Решението бе взето от Община Берковица.   За отмяната на фестивала има две причини- недовършените ремонтни дейности и невъзможността да се оборудва големия читалищен салон, както и карантинната ситуация. Фестивалът е един от най-старите детски..

публикувано на 02.04.20 в 12:31