Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо ръководството на "Бдин" Видин подаде оставка

Д-р Мушанов: Песимист съм за бъдещето на спорта във Видин

Снимка: Радио Видин

Тежка е ситуацията във футболен клуб "Бдин" Видин. Касата на клуба е празна, треньори и футболисти не са получавали заплати от месеци, а Община Видин драстично намали субсидията за подпомагане на спортните клубове. На свое събрание тази седмица Управителният съвет на футболен клуб "Бдин" Видин колективно подаде оставка. Насрочено е общо събрание на клуба на 11 март, когато се очаква да бъде избран нов Управителен съвет.

"Основните причини за колективната оставка на ръководството са две: бюджета за спорта, гласуван от Община Видин, който е изключително малък- не виждаме как би могъл да се издържа отборът с около 20 000 лева годишно, както е гласувано за "Бдин"; втората причина е непрекъсната атака в последните месеци към основния спонсор на отбора- адвокат Цецо Иванов, и към останалата част на Управителния съвет на отбора", обясни д-р Емил Мушанов, член на Управителния съвет на "Бдин" Видин.

През миналата година "Бдин" разполагаше със 120 000 лева от бюджета на Община Видин за подпомагане на спортните клубове.

"Основният спонсор на клуба даваше още около 50 000 лева годишно. Плюс това медицинският център, който аз представлявам, вече около 10 години безвъзмездно осигурява медицинското обслужване на футболния клуб, като това включва всички медицински прегледи за всички отбори на "Бдин"- деца, юноши, мъже и пр. От други спонсори, които сме намирали с лични контакти, също постъпваха средства. Трябва да е ясно на всички, че за да го има "Бдин" във "В" група, са необходими около 200 000 лева на сезон, за да влезе "Бдин" в професионалния футбол, са необходими около 600 000 лева, за да се задържи в професионалния футбол, сумата отива към 1 000 000, а момента Общината е заделила не повече от 25 000. По какъв начин оттук нататък ще се се управлява клуба и как ще се погасяват големите разходи, съдийски наряди, пътувания, заплати, екипировки, медицинско обезпечаване? Лично аз се чувствам засегнат от атаките към ръководството на отбора", обясни д-р Мушанов и добави, че е песимист за бъдещето на видинския спорт:

"Лично аз при така създалата се ситуация с този начин на финансиране на видинския спорт не виждам по какъв начин тези отбори- футбол, баскетбол и пр., ще могат да просъществуват. Дано ме опровергаят, но каква е визията на Общината не знам. За себе си не мога да си отговоря как би могъл да съществува един футболен клуб с толкова малка субсидия. Не е тайна, че спортът тук разчита основно на Община Видин, защото спонсорите във Видин не са много и дори ги няма."

Вижте още

Върхови места за атлетите от Мездра

Водещите мездренски атлети - Милица Мирчева, Митко Ценов, Иво Балабанов и Йоло Николов, оглавяват българските ранглисти за 2019 г. в 14 дисциплини в зала и на открито. Топ 10 на най-добрите национални и световни постижения за миналата година са публикувани в новия брой на списание „Атлетика“, който вече е на пазара. Спортист №1 на община..

публикувано на 01.04.20 в 10:45

Ботев /Враца/ дари маски и ръкавици на болницата в града

Ръководството на Ботев (Враца) направи дарение на медиците в интензивното отделение на болницата в града в борбата с коронавируса. Председателят на Управителния съвет на футболния клуб Христо Илиев предостави на лечебното заведение 500 чифта ръкавици и 150 предпазни маски за лице за многократна употреба. Инфектираните с COVID-19 в страната..

публикувано на 31.03.20 в 17:30

Българската федерация по волейбол прекрати първенствата в България

Управителният съвет на Българската федерация по волейбол реши да прекрати първенствата в България заради пандемията на коронавируса у нас. Така Нефтохимик 2010 /Бургас/ става шампион при мъжете, а Марица /Пловдив/ при жените. За Нефтохимик това е четвърта поредна титла, а за Марица – девета. Хебър /Пазарджик/ е носител на Купата на България..

публикувано на 31.03.20 в 17:14

Футболистите на Ботев тренират у дома

Футболистите на Ботев /Враца/ поддържат формата си с физически упражнения в домашна обстановка , това съобщи старши-треньорът Антони Здравков . "Играчите имат индивидуална програма, която е съобразена с всеки един. Задължителното условие е да правят упражненията в домашна обстановка, без да излизат навън" , коментира наставникът на..

публикувано на 30.03.20 в 13:12

Принудителната ваканция за Кариана продължава

Отборът от село Ерден трябваше да поднови тренировки на 30 март, но заради удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 12 април, предварителния план пропадна.  Финансовият благодетел на ерданчани Милан Йосифов е категоричен за доиграване на първенството във Втора лига. Един от вариантите е временното класиране да стане..

публикувано на 30.03.20 в 09:12

Ръководството на Монтана иска прекратяване на женското първенство по баскетбол

Ръководството на Монтана е за прекратяване на женското първенство по баскетбол, съобщи кметът Златко Живков. В сегашната ситуация няма яснота, кога спорът в България ще тръгне отново. "В момента сме на 2ра позиция точно преди финалния плейоф, известно е че женската лига е състезание между два отбора на Монтана и Берое. Дали сме съгласието ако бъде..

публикувано на 27.03.20 в 15:54

Футболисти се отказаха от част от заплатите си

И футболистите на Ботев /Враца/ се отказаха от част от възнаграждения си за периода на карантината , подобно на други отбори от елита. Новината за нежеланието им да вземат заплати, докато не тренират заради извънредното положение и прекъсването на футболния шампионат, се появи на фейсбук страницата - единственото място за общуване с елитния клуб..

публикувано на 26.03.20 в 16:50