Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ръководството на "Бдин" Видин подаде оставка

Д-р Мушанов: Песимист съм за бъдещето на спорта във Видин

Снимка: Радио Видин

Тежка е ситуацията във футболен клуб "Бдин" Видин. Касата на клуба е празна, треньори и футболисти не са получавали заплати от месеци, а Община Видин драстично намали субсидията за подпомагане на спортните клубове. На свое събрание тази седмица Управителният съвет на футболен клуб "Бдин" Видин колективно подаде оставка. Насрочено е общо събрание на клуба на 11 март, когато се очаква да бъде избран нов Управителен съвет.

"Основните причини за колективната оставка на ръководството са две: бюджета за спорта, гласуван от Община Видин, който е изключително малък- не виждаме как би могъл да се издържа отборът с около 20 000 лева годишно, както е гласувано за "Бдин"; втората причина е непрекъсната атака в последните месеци към основния спонсор на отбора- адвокат Цецо Иванов, и към останалата част на Управителния съвет на отбора", обясни д-р Емил Мушанов, член на Управителния съвет на "Бдин" Видин.

През миналата година "Бдин" разполагаше със 120 000 лева от бюджета на Община Видин за подпомагане на спортните клубове.

"Основният спонсор на клуба даваше още около 50 000 лева годишно. Плюс това медицинският център, който аз представлявам, вече около 10 години безвъзмездно осигурява медицинското обслужване на футболния клуб, като това включва всички медицински прегледи за всички отбори на "Бдин"- деца, юноши, мъже и пр. От други спонсори, които сме намирали с лични контакти, също постъпваха средства. Трябва да е ясно на всички, че за да го има "Бдин" във "В" група, са необходими около 200 000 лева на сезон, за да влезе "Бдин" в професионалния футбол, са необходими около 600 000 лева, за да се задържи в професионалния футбол, сумата отива към 1 000 000, а момента Общината е заделила не повече от 25 000. По какъв начин оттук нататък ще се се управлява клуба и как ще се погасяват големите разходи, съдийски наряди, пътувания, заплати, екипировки, медицинско обезпечаване? Лично аз се чувствам засегнат от атаките към ръководството на отбора", обясни д-р Мушанов и добави, че е песимист за бъдещето на видинския спорт:

"Лично аз при така създалата се ситуация с този начин на финансиране на видинския спорт не виждам по какъв начин тези отбори- футбол, баскетбол и пр., ще могат да просъществуват. Дано ме опровергаят, но каква е визията на Общината не знам. За себе си не мога да си отговоря как би могъл да съществува един футболен клуб с толкова малка субсидия. Не е тайна, че спортът тук разчита основно на Община Видин, защото спонсорите във Видин не са много и дори ги няма."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шампионът по баскетбол при жените става ясен днес

"Берое" и "Монтана" излизат в пети решителен мач, за да определят новият носител на титлата по баскетбол при жените. Срещата е тази вечер, от 18.30 часа, в зала "Общинска" в Стара Загора. Наставникът на "Монтана" Преслав Пешев се надява на добра игра и успех: "Осем мача през сезона - 4:4, значи шансовете са 50 на 50. Ще дадем със сигурност..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13

Шахматен турнир за купата на Община Ружинци организират в Дреновец

Първи шахматен турнир за купата на Община Ружинци ще се проведе в село Дреновец. Организатор е сдружение "Достоен живот 22". Турнирът ще е утре от 14 часа в салона на читалище "Христо Ботев", каза председателят на сдружението Николай Вецов .  "Главен организатор е нашето сдружение "Достоен живот 22" с помощта на Община Ружинци...

публикувано на 23.04.24 в 16:52

"Златните момчета" от Козлодуй с две европейски купи и бронзов медал

Спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй с отлично представяне на европейската купа по кикбокс в Пловдив. В състезанието, което участваха над 2000 спортисти от над 20 държави младите състезатели на треньора Георги Вачев спечелиха две европейски купи и един бронзов медал. Мартин Атанасов се справи с конкуренцията при 52 кг. деца, до 15 г. Той победи в..

публикувано на 23.04.24 в 13:30

"Монтана" и "Берое" излизат отново за титлата по баскетбол при жените

"Монтана" и "Берое" ще определят новия носител на титлата по баскетбол при жените в пети мач. Той е утре, от 18.30, часа в Стара Загора. В зала „Младост" снощи монтанчанки постигнаха успех с 89:88 точки след продължение и така изравниха серията 2:2 победи. До почивката "Монтана" владееше инициативата. С 5 точки преднина се оттеглиха..

публикувано на 23.04.24 в 12:49

"Монтана" остана без треньор, наследникът на Митов ще бъде обявен утре

Николай Митов и Монтана се разделиха по взаимно съгласие. Информацията потвърдиха от ръководството на тима.  С Митов си тръгват и неговия екип - помощник треньорът Радослав Вардаров, на вратарите Емил Михайлов и кондиционният специалист Антонио Кантарев.  Най-вероятно за изненадваща раздяла е повлияла загубата с 1:3 от Беласица /Петрич/, в събота, за..

публикувано на 22.04.24 в 13:03

Врачанско училище стана зонален първенец

Волейболистите на СУ „Козма Тричков" от Враца спечелиха зоналното първенство в надпреварата „Ученически спортни игри 2024" и ще представят Северозападна България на финалите при юношите от 11 и 12 клас.  Разпределението на медалите ще е между 1 и 5 май в Разград. За последната фаза от надпреварата се класираха 10 отбора от цялата страна. Волейболната..

публикувано на 22.04.24 в 12:52