Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова детска градина отвори врати в село Бело поле

11
Снимка: Радио Видин

Нова детска градина откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изграждането на детското заведение като пример за доброто взаимодействие между изпълнителната и местната власт:

"Това е една прекрасна инвестиция, особено когато е за деца, особено когато е в тази област. И всъщност виждаме  действията между местната и изпълнителната власт, виждаме и инициативата на кмета на село Бело поле и кмета на Ружинци. Нека да са живи и здрави дечицата и техните родители! И нека винаги в тази детска градина да ехти детски смях!"

700 хиляди лева е инвестицията за новата детска градина в селото, които са отпуснати с две постановления на Министерски съвет. Тя е от най-модерните в страната, а строителството се наложило, защото старата, която е извън селото, не отговаря на изискванията, обясни общинският кмет Александър Александров:

"Старата градина беше в окаяно състояние. Тя се намира на мястото на стария стадион, бивши съблекални на футболните отбори през годините, после към тях прикрепение едно, второ, трето помещение. През годините започва пропадане, пропукване на стените. През последните години на два пъти се укрепва конструкцията със железобетон и с разни подпорни стени, но в крайна сметка не е комфортно градината да бъде извън селото... Това място, на което се намираме днес, е бивша сграда на пощи и на старото кметство в Бело поле, общинска собственост, около 200 кв. м. Наложи се да го преобразуваме. Това промени много конструктивните планове. Благодарим на проектантите ни от София, които спечелиха конкурса и представиха една уникална за региона ни съоръжение и сграда, която е многофункционална. Дворът не е с много големи размери, но е съвсем достатъчен  за децата с райграс, детски кътове, футболно игрище, пясъчници, беседки, занимателни игри."

В сградата има вътрешен асансьор за храната, медицински кабинет с необходимото оборудване, парна инсталация, перално отделение и сушилня. Новата сграда е със соларни панели и система за вентилация. 26 са децата, които сега посещават детска градина, каза директорът Людмила Здравкова:

"Има много желаещи деца. Има много малки деца, които са бъдещите възпитаници и се надяваме да ни е достатъчна. Условията са чудесни, оптимални за развитието на всяко едно дете, за неговото физическо и психическо развитие."

Около 700 са жителите на село Бело поле. А детската градина е нужна, за да останат жителите на селата, каза кметът на Ружинци Александър Александров:

"Идеята ни е всичките деца да останат в детската градина. След това всичките в училище да отидат, з ада може наистина да образоваме нашите деца. Да ги подготвим за живота, защото сега, когато хората нямат образование трудно намират работа и препитание."

Александър Александров сподели и своята гордост, че 84 години след като неговия прадядо като кмет на община е направил първото училище в съседното село Дреновец, той открива детска градина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29