Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виенският бал в София дарява апаратура на болниците във Видин и Лом

Снимка: Виенски клуб България


С пари от традиционния Виенски бал в София ще бъде закупена апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата във Видин и Лом. Идеята на организаторите е още през март новата апаратура да започне работа в болниците на двата града, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на "Виенски клуб България" Мария Нейкова.

"Това беше една идея на фирмата-вносител на апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата, тъй като в София вече успешно беше закупена и използвана. Идеята беше да направим достояние използването на тази иновативна техника и в градове, където финансовите възможности са по-скромни и не всеки би тръгнал да изпробва нещо, което не може в момента да си позволи. Затова решихме в болниците във Видин, Лом, Свищов, Силистра и Тутракан да подарим такава апаратура и по 100 безплатни теста, за да могат тези, които най-много се нуждаят или решат да използват, да си направят това изследване."

Освен иновативна, апаратурата за ранна диагностика на рак на гърдата е изключително щадяща, обясни Мария Нейкова:
"Първо, това изследване е безболезнено, второ -  не облъчва. Тази нова техника е разработка на полски учени. Информацията от изследванията се записва на един микрочип, който прилича на карта за телефон, и се разчита от изкуствен интелект. Това, което разчита апаратурата, се изпраща на лекари, които преглеждат резултатите, и ако се налага, консултират пациентите. Тази апаратура хваща и съвсем минимални образувания, тъй като принципът е на термокамерата. Разбира се, заедно с доставката на апаратурата, сме предвидили и обучение на персонала на място, защото това все пак трябва подготвени специалисти да го правят. Вече сме поръчали апаратурата. Полагаме всички усилия в месеца на жените март и около празника на жените апаратурата да бъде доставена като подарък за жените."

Мария Нейкова призова дамите от Българския Северозапад да бъдат по-активни и да се грижат за здравето си.

В предаването говорим и за обучението "Предизвикателства пред медицинските специалисти от училищно здравеопазване", което се проведе през почивните дни във Видин. Участваха 12 медицински сестри, фелдшери и акушерки от  учебни заведения в града. Лектор бе доц. д-р Даниела Константинова, преподавател в Русенския университет:

"Предизвикателствата пред специалистите от училищно образование са изключително много, защото те трябва да работят, на първо място, с децата, на второ място -  с родителите, след това да се съобразяват с наредбите и правилата за работа в училище или в детска градина. Така че правилата пред тях са много, трябва да се съобразяват с всички. Съответно законодателството е различно за училище, различно за здравеопазването и трябва някъде да успеят да намерят пресечната точка. Но това, което виждам днес, виждам, че те се справят много успешно с този проблем." 

Проблемите на медицинските специалисти от училищното здравеопазване във Видин са сходни с тези на колегите им цялата страна, обясни доц. Константинова:

"Свързани са основно с недостига на кадри, необходимостта да се грижат за много деца, понякога в две учебни заведения, което налага отсъствието им от едното учебното заведение за сметка на другото. Друг сериозен проблем е неясната и неадекватна медицинска информация, която получават от родителите и за съжаление понякога и от личните лекари. Наистина работата с родителите е  изключително трудна, но това пък не е и тяхно задължение. Вероятно тук трябва да се обединяват усилията на училищното ръководство, участието им в родителски срещи и съвместно с класните ръководители да работят с родителите по отношение рисковете за здравето на детето и как могат да бъдат избегнати."

Обучението на медицинските специалисти от училищното здравеопазване се проведе по инициатива на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с председател Красимир Урошев.

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Братя и сестри, когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той..

публикувано на 24.05.20 в 08:00

"Гласът на безгласните"–за ромите през погледа на самите тях

"Гласът на безгласните" е трибуна в интернет за живота и проблемите на хората от ромската общност, но през погледа на самите тях. Създател на подкаста е Русин Коцев. Самият той тръгва от видинския квартал "Нов път". Преминава през Великотърновския университет, където е главен асистент в катедра "Съвременен български език" и има докторска..

публикувано на 22.05.20 в 17:15
одз русалка детска градина видин

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които..

публикувано на 22.05.20 в 15:45

Ванеса и костенурките-неразделни приятели

 Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с три костенурки- Бесната, Мъжката и Женската . Преди две години те сменят своето местожителство- от гората в двора на тяхната собственичка Ина. От тогава стават неразделни приятели на малката й дъщеричка-  четиригодишната Ванеса. С въодушевление двете разказват за странното приятелство :  "В..

публикувано на 22.05.20 в 15:15

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

Представяме ви Натали и Пламен . Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на..

публикувано на 22.05.20 в 15:14

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село.  То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и   утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и..

публикувано на 22.05.20 в 13:48

Животът в Хърлец след извънредното положение

Село Хърлец се намира в Северозападна България, между Стара планина и река Дунав. Покрай селото минава и река Огоста. Землището и селото лежат върху плато, образувано от голям метеорит, прелетял от вселената преди хилядолетия. Но не това е най-интересното  за селото. Гордостта на хората е фактът, че върху землището на Хърлец е построена първата на..

публикувано на 22.05.20 в 12:30