Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенският бал в София дарява апаратура на болниците във Видин и Лом

Снимка: Виенски клуб България


С пари от традиционния Виенски бал в София ще бъде закупена апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата във Видин и Лом. Идеята на организаторите е още през март новата апаратура да започне работа в болниците на двата града, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на "Виенски клуб България" Мария Нейкова.

"Това беше една идея на фирмата-вносител на апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата, тъй като в София вече успешно беше закупена и използвана. Идеята беше да направим достояние използването на тази иновативна техника и в градове, където финансовите възможности са по-скромни и не всеки би тръгнал да изпробва нещо, което не може в момента да си позволи. Затова решихме в болниците във Видин, Лом, Свищов, Силистра и Тутракан да подарим такава апаратура и по 100 безплатни теста, за да могат тези, които най-много се нуждаят или решат да използват, да си направят това изследване."

Освен иновативна, апаратурата за ранна диагностика на рак на гърдата е изключително щадяща, обясни Мария Нейкова:
"Първо, това изследване е безболезнено, второ -  не облъчва. Тази нова техника е разработка на полски учени. Информацията от изследванията се записва на един микрочип, който прилича на карта за телефон, и се разчита от изкуствен интелект. Това, което разчита апаратурата, се изпраща на лекари, които преглеждат резултатите, и ако се налага, консултират пациентите. Тази апаратура хваща и съвсем минимални образувания, тъй като принципът е на термокамерата. Разбира се, заедно с доставката на апаратурата, сме предвидили и обучение на персонала на място, защото това все пак трябва подготвени специалисти да го правят. Вече сме поръчали апаратурата. Полагаме всички усилия в месеца на жените март и около празника на жените апаратурата да бъде доставена като подарък за жените."

Мария Нейкова призова дамите от Българския Северозапад да бъдат по-активни и да се грижат за здравето си.

В предаването говорим и за обучението "Предизвикателства пред медицинските специалисти от училищно здравеопазване", което се проведе през почивните дни във Видин. Участваха 12 медицински сестри, фелдшери и акушерки от  учебни заведения в града. Лектор бе доц. д-р Даниела Константинова, преподавател в Русенския университет:

"Предизвикателствата пред специалистите от училищно образование са изключително много, защото те трябва да работят, на първо място, с децата, на второ място -  с родителите, след това да се съобразяват с наредбите и правилата за работа в училище или в детска градина. Така че правилата пред тях са много, трябва да се съобразяват с всички. Съответно законодателството е различно за училище, различно за здравеопазването и трябва някъде да успеят да намерят пресечната точка. Но това, което виждам днес, виждам, че те се справят много успешно с този проблем." 

Проблемите на медицинските специалисти от училищното здравеопазване във Видин са сходни с тези на колегите им цялата страна, обясни доц. Константинова:

"Свързани са основно с недостига на кадри, необходимостта да се грижат за много деца, понякога в две учебни заведения, което налага отсъствието им от едното учебното заведение за сметка на другото. Друг сериозен проблем е неясната и неадекватна медицинска информация, която получават от родителите и за съжаление понякога и от личните лекари. Наистина работата с родителите е  изключително трудна, но това пък не е и тяхно задължение. Вероятно тук трябва да се обединяват усилията на училищното ръководство, участието им в родителски срещи и съвместно с класните ръководители да работят с родителите по отношение рисковете за здравето на детето и как могат да бъдат избегнати."

Обучението на медицинските специалисти от училищното здравеопазване се проведе по инициатива на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с председател Красимир Урошев.

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45