Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да дариш книга на дете

Снимка: Фондация "Подарете книга"


Почти 10 години вече Фондация "Подарете книга" развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време

Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да работят с децата, да са техни ментори и приятели. Доброволците на фондацията посещават над 20 дома в цялата страна към момента. Сред техните спирки са Лом, Враца, Мездра и Берковица
Много от децата, напускащи институциите, не са добре подготвени за живота извън дома, споделя София Иванова от фондацията. Детето има нужда от компания и от ментор, не само от книга.

"През лятото ще празнуваме 10-годишен юбилей. През това време се занимаваме пряко с деца, лишени от родителски грижи в цялата страна. Започнахме по познат начин: организирахме се приятели около идеята да подаряваме книги на деца. Оказа се, че книгите не са най-важното, защото преди тях е приятелството и отношението. Тези деца се нуждаят от това да разберат защо трябва да четат книгите, които им връчваме. Нашата кауза е да срещаме доброволци с деца, за да направим приятелство. Целим да дадем шанс на децата да намерят своя ментор - такъв, който не е свързан със самата институция или Дома. Сблъсквали сме се с недоверието, но пък вече 10 години сме извоювали името си. Липсващата семейна среда не може да бъде пълноценно заменена от държавната грижа. Всяко дете се нуждае от позитивен пример, идващ от родителите. Пътуваме до много дестинации, в някои градове посещаваме повече от един Дом. В Лом посещаваме два центъра за настаняване от семеен тип".

Освен да събират доброволци, които подаряват частица от своето време на децата в институциите, сред основните приоритети на неправителствената организация е и реализацията. Вярваме, че честите срещи с децата им помагат, за да могат един ден, когато попаднат в реалния живот, да бъдат подготвени, продължи Иванова. Чрез образование и обучение от фондацията целят да намират местни учители за извънкласни занимания. 

"Започнахме от далечни дестинации, но пък всичко се разви натурално. Деца се изместиха в други домове, а ние ги последвахме. На новите места намерихме още приятели. До съвсем скоро и този проект за обучението беше активен. Дълго време преподаватели помагаха на малките извънкласно. Успехи през годините има, но се подразбира, че самото определение за успех е различно за всяко дете. С момиче от Лом, с която работим от доста години, имаше слаб период в училище. Умно дете, но беше изоставила ученето. С доброволка осъществиха комуникация, а година по-късно момичето беше наградена за ученик на годината от кмета на града. Но това не е задължително да е най-големият успех. Учим деца да могат да четат". 

Около 500 са доброволците във фондацията. Винаги сме отворени към нови, допълни София Иванова. За момента не се очаква доброволческите акции или даренията да стигнат и до Видин. 

"Значението на това да подариш книга на дете означава да бъдеш до него, сядайки да почетете. Ако ли не, говорим за подарък, който е просто предмет. Да дариш книга означава да имаш лично отношение. Всяка майка чете на своето дете". 

Не събираме книги, а хора, които искат да дарят книги на деца, които живеят в институции, защото хората и книгите са важни и заедно те създават чудеса, казват доброволците от организацията. 

Да бъдем приятели на децата е занимание, осмислящо времето. Вярваме, че всеки доброволец има на какво да научи едно дете - под това мото ще продължат неспирните и неуморни инициативи на фондацията, променящи детските светове.

През 2017 година Фондацията стана носител на приза за цялостна политика на първите у нас награди посветени на доброволчеството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30