Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

4
Снимка: Радио Видин

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София. 


Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие пр. Хр до края на XIV век от н.е., обясни археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:


"Видинска област и Видинският музей участват с една изключително богата колекция, защото миналогодишният археологически сезон беше много плодотворен. Две витрини са с експонати от нашия край. Тъй като говорим за видинска област, въпреки че е на територията на Исторически музей Белоградчик, ще спомена и пещерата "Козарника". На практика най-ранните находки и най-късните - до XIV век, произхождат от нашата област. Така че покриваме всички епохи...Освен пещерата "Козарника", това е некрополът от късната бронзова епоха до село Балей. Той изненадва всеки сезон с нови впечатляващи находки и поради тази причина присъства всяка година в националната изложба. Освен съдовете, там има една много хубава и голяма антропоморфна фигура. Представен е и един обект от землището на Грамада, който обхваща един дълъг исторически период от VI-тото хилядолeтие преди н.е. до XIV век. Повече от 30 находки от този обект са включени в изложбата. Има много интересни антропоморфни фигури, съдове от римската епоха, накити от късното Средновековие. И последният обект, с който сме включени, това е един обект, от землището на Коста Перчово. Представени са накити и монети, които са намери през миналия археологически сезон." 


Снимка: Радио Видин
Експонатите ще останат в София до 26 април, а след това ще се върнат във Видин и ще бъдат включени в голяма изложба, посветена на Международния ден на музеите - 18 май, и 110 години от основаването на Видинския музей.

Сред най-впечатляващите експонати в националната изложба е златна фалера от античната крепост Алмус в Лом. На същото място са открити и интересни бронзови апликации, разказа археологът от местния музей Валери Стоичков.
Снимка:Радио Видин
"През тази година за първи път получихме възможност да навлезем в доста ранни периоди, във втората половина на I век датираме една казармена постройка, която даде особено интересни материали, с които ние се включихме в изложбата. Освен един от акцентите, който е златната фалера, там открихме интересни бронзови апликации, едната от тях с посребряване, с една специфична изработка от това време и една висулка от конска амуниция. Тези материали, освен с високата си художествена стойност, дават една много важна информация за присъствието на военни части тук през втората половина на I век..."


Още един интересен археологически обект е представен в националната изложба. Той се намира в района на град Вълчедръм и е проучен под ръководството на доц. Методи Даскалов от НАИМ при БАН. Находки от него са подредени в три витрини в експозицията.Галерия

Вижте още

Полицията във Враца почете паметта на загиналите за свободата и независимостта

Венец с цветя поставиха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца  представители на местната полиция по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България . С този жест полицейските служители от област Враца отдадоха своята признателност на борците за национално освобождение. Венецът..

обновено на 10.06.20 в 10:15
Синагогата във Видин очаква ремонт по проект на Общината.

10 фирми ще се борят за ремонта на Синагогата във Видин

Общо 10 фирми кандидатстват за ремонта на видинската Синагога , информират от общината. Със заповед на кмета на Общината д-р Цветан Ценков офертите на участниците по проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин" в туристически обект "Културен център Жул Паскин" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.,  бяха отворени днес..

публикувано на 02.06.20 в 15:17

Отварят Детският комплекс в Белоградчик

Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс в Белоградчик възобновява работа след почти три месечно прекъсване , информират от общината.  Директорът на центъра Таня Тодорова подчерта, че се надява скоро да се върнат към нормалния си ритъм на работа. С трого се спазват всички мерки за дезинфекция и редовено се инструктират групите...

публикувано на 02.06.20 в 14:54

Във Видин отбелязаха 2 юни

Във Видин отбелязаха 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията, при която нямаше масовост както в предишни години, се проведе по традиция пред паметника на Христо Ботев.  Венци и цветя поднесоха от община Видин, областна администрация, Видинската света Митрополия и от различни институции...

публикувано на 02.06.20 в 13:09

Над 7 километра опашка от камиони на Дунав мост 2

Опашка от над 7 километра се образува днес преди обяд към граничния пункт Дунав мост 2 на изход от България. Шофьори казаха, че чакат по 9-10 часа, за да преминат границата с Румъния. Негодуват и заради това, че няма условия за почивка и изчакване: "10 часа- много трафик и не работят. Опашките са от седмица... Понеделник беше така, щото има някои..

публикувано на 02.06.20 в 12:16
Снимката- победител във фотоконкурса на община Козлодуй

Обявиха победителите от фотоконкурса "Козлодуй - красив през четирите сезона”

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Козлодуй - красив през четирите сезона". Конкурсът бе обявен по повод 30 май, Деня на град Козлодуй. Всички предоставени снимки бяха качени в събитие на фейсбук страницата на Общината, като вотът се осъществяваше чрез харесване на снимката на съответния участник, каза  Виктория Майсторова от Общината...

публикувано на 02.06.20 в 09:19
МБАЛ

Втора лаборатория за PCR тестове във Враца

От днес в МБАЛ "Христо Ботев" започва да работи лаборатория за PCR тестове – това съобщи изпълнителният директор на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев. За нея са дарени 500 теста, което ще позволи изследването на всички съмнителни случаи. По думите на д-р Керемедчиев, най-голямото лечебно заведение в областта вече ще може да отговори на..

публикувано на 02.06.20 в 08:49