Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на село Гаврил Геново- за ползите и неудобствата да живееш на село

6
Снимка: Недка Лилкова

Тишина и спокойствие, хубава природа и липса на битова престъпност- това са предимствата на живота в монтанското село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Разположено е на десния бряг на река Огоста при сливането й с Дългоделска Огоста, която разделя селото на два квартала - Илица и Соточино. От 1958 г. те са обединени в едно селище, което носи името на Гаврил Генов, организатор на Септемврийското въстание и командир на въстаническата рота.

Както във всяко селище от миналото, и тук е имало ремонтна работилница, стопанство, машинно-тракторна станция със стотици трактори и комбайни, оранжерия, която е закрита през 2008 г.

Православният храм "Свети Георги" е съграден през 1873 година в тогавашното село Соточино. Църквате е каменна, еднокорабна. На входа на църковният двор е изградена и камбанария.

Днес ползите от селския живот са примесени с притеснения заради липсата на удобства, с които много от жителите му са свикнали от минали години:

"По селата знаете как е, хората са финансово притеснени. От магазина пазаруват само най-необходимото. Тетрадката с вересиите тук е неизбежна. Просто няма как... Като оставим финансовия въпрос встрани, животът тук не е лош, спокойно е. Аз съм в селото от 15 години... Живея си открай време в селото. Ходя и помагам на хората в домашната работа. Така се издържам. Други възможности няма. Това е и проблемът тук- няма работа... Лошото е, че народа избяга от селата и се заселиха в градовете. А би било добре младите да се върнат тук... Хората избягаха по чужбина. Животът на село не е от най-леките, ако нямаш работа. Имаме си градинка и животни, но това е е достатъчно за добър живот... Защо да не ми харесва живота тук? Селото е асфалтирано, магазини работят, към Общината работа се намира. Спокойно е, няма кражби и други проблеми... Какво трябва да се промени ли! Ами работа да има повече", коментират пред Недка Лилкова жители на Гаврил Геново.

"Имаме си певческа група, с която участваме във всички фолклорни фестивали в района", дава още един щрих от живота в селото секретарят на местното читалище "Цеко Тодоров 1899", Евгения Илиева:  

"Подготвяме и празниците в селото. На първи март ще отбележим Деня на самодейците, ще празнуваме също на 3 и 8 март. Ще бъдем в пенсионерския клуб, където ще има и специално подготвена програма, след която ще има и почерпка.

През март празнуваме и Деня на пролетта с карнавал. Излъчваме трима победители, за които има и награди. На Лазаровден ходим при децата от Центъра за настаняване от семеен тип и после обикаляме, пеем заедно песни из улиците, хората ни посрещат и даряват децата.

На Великден се събираме в пенсионерския клуб и правим конкурс за най-хубаво великденско яйце. Правим и конкурс за най-вкусно постно местно ястие по време на Великденските пости...

Имаме хубава библиотека, но хората, които взимат книги да четат, много намаляха в последно време. Днес младите са на компютъра и телефона. Честно казано останалите малко млади хора в селото нямат и интерес към това, което ние правим. А ние вече остаряваме и подновяването на певческата ни група е неизбежно..."


"Животът в селото е и лесен, и не е", обяснява кметският наместник на Гаврил Геново, Филип Филипов:

"Селото ни като площ е доста голямо, но като брой, хората са малко. Населението е застаряващо- повечето са възрастни баби и дядовци, но най-вече баби. А възрастните хора изискват и повече грижи. Сега идва една програма за домашен помощник и трябва да търсим хора, които да се грижат за тези, които имат нужда. Притеснявам се само, че няма да имам хора, които да се заемат с тази дейност.

В момента тук живеят 157 души. 15 деца има и в Центъра на настаняване от семеен тип. Навремето тук е имало Детски дом за деца и юноши, но повече от 10 години вече е закрит.

Основната цел в третия ми мандат е чистотата в селото. Не можем да се научим още да пазим средата в която живеем- битовите отпадъци да са в контейнера, а не извън него, да не се разхвърлят изнесените от дворовете лозички, клони и др...

Имаме сключен договор с фирма, която извозва отпадъците три пъти месечно, контейнерите са достатъчно, но нямаме все още нужната култура в тази област..."


Какви са още бъдещите планове на кметския наместник; как решава проблема с поддържането на двата гробищни парка в селото; къде учат малкото останали деца тук и какви придобивки ще има за тях; какво предстои по отношение на пътната инфраструктура и облика на селото, както и рецепти за постни ястия от този край в навечерието на Великденските пости, можете да чуете в звуковия файл.  
 

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21