Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът Вени Петков: Музиката е живот

3
Снимка: Радио Видин
На гости в радио Видин е известният видински музикант Вени Петков, творческият му път е дълъг, започва да свири на акордеон на 8 години и до днес не е спирал. Най-интересното е, че никога в живота си не е имал учител, самоук е и силното желание да свири го прави един от най-добрите музиканти. Вени Петков е роден на 15 октомври 1949 г. в село Коста Перчово, тогавашна Кулска околия. Семейството му се занимава със земеделие. Баща му вижда  силното желание на Вени да свири и му купува акордеон. Вени започва да свири това, което чува по радиото, първо го чуват роднините, после махалата, продължава да свири на вечеринки и забави и става все по-добър и по-добър. 


Завършва 7-ми клас в училището в Коста Перчево, продължава да учи в Грамада. Успехът му е отличен и това му дава възможност да продължи средното си образование в Механотехникума във Видин, специалност "Електроенергетика". Там  веднага е поканен  да свири в танцовия състав, започва да работи и като корепетитор. От Профсъюзния дом на кулутурата също го канят да свири на техни изяви. След казармата през 1972 година постъпва на работа като акордеонист в Дома на кулутурата към завод "Вида".  През 1975 година постъпва в Ансамбъл "Дунав",  където работи активно и ползотворно цели 13 години. През 1991 г. е ангажиран към танцовия ансамбъл на Дома на културата при Стопански химически комбинат - Видин.
Получава най-високата категория за музикант - солист-водач, документ, който се издава от Държавната комисия към Министерство на културата и му дава възможност да работи на много места, включително  и като преподавател по музика.  


През 1978 г. прави първите си записи на акордеон в БНР. През 1987 година основава и става  ръководител  на оркестър "Видин".  През следващата 1988 година прави серия от записи в Националното радио. Оркестър "Видин"  гостува във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Полша, Русия и др. През 1994 г. оркестъра издава дългосвиреща плоча в "Балкантон", а през 2009 г. и първия си компактдиск със заглавие "Дунавско веселие".


Детството и музиката
"Аз умирах за народната музика и за акордеона още от малък. Имаше едни радиа "Христо Ботев" и като пуснеха, тогава бяха на мода Борис Карлов, Мишо Гюров, Ибро Лалов, Иван Шибилев, Емил Колев, това са най-старите акордеонисти, които впоследствие станаха и композитори и водещи в българската народна музика... И аз исках да ми купят акордеон. Да съм бил 7-8 -годишен. И баща ми е споделил с хора от село, че съм много малък и че ще го счупя. А в моето село имаше само една духова музика и не е имало човек, който да ми покаже как се свири на акордеон. И най-интересното - понеже нямам инструмент и не мога да свиря, аз съм пял... Имахме един орех в двора и аз се качвам горе и почвам да пея народни песни... И един ден, си спомням, баща ми без да ми казва с един негов първи братовчед са дошли във Видин и са купили на неговия син и на мен акордеони, на мен - зелен, на него - черен. Народните песни ги научавах от радиото, майка ми не е пяла, но бащата на майка ми е бил кавалджия. Мисля, че съм взел негов ген. И най-интересното е, че нямаше кой да ми показва. Аз от такава голяма любов това, което ми звучи в главата като мелодия, аз почвам да го търся по клавишите. И сам съм започнал да свиря. Беше на мода една песен "Марина, Марина", първо нея я научих. Не съм знаел, че акордеонът има тоналности, с които се свири по-леко. Лятно време привечер, излизам на втория етаж на къщата, сядам и започвам да свиря. Свиря каквото знам и махалата слуша. това няма да го забравя никога! И след като ми купиха акордеон, съм престанал да пея завинаги. А дотогава умирах да пея..."


Механотехникумът във Видин
"Аз бях напреднал вече с акордеона, тук имаше един Сашо Ортов, забавен музикант и корепетитор на танцовия състав в Механотехникума. И ме поканиха веднага да свиря в танцовия състав още тогава и като корепетитор. Аз съм с най-много трудов стаж от всички акордеонисти. Аз бях много упорит и знаех, че когато си неграмотен музикант един ден ще ти потрябва да знаеш ноти и т.н. Имаше двама музиканти от Ново село - Ганчо Манджуков и Софроний Ангелоев, и аз им казах: "Искам да ми помогнете да си ограмотя", и така започнах с уроци. Благодарение на моя упорит труд и допълнителна работа вкъщи, съм научил нотите  и сега имам претенции, че мога да разчета какъвто и да е нотен материал. "


Военнопочивен дом на Министерство на народната отбрана на Витоша
"Там изкарах моята военна служба. Ние свирихме понеделник, сряда и петък на забави, двама акордеонисти, един китарист и един барабанист.  Имаше и танцов състав, аз бях отново корепетитор, имаше и народен хор. Върнах се във Видин и започнах да свиря на много места. Свирил съм на новобрански по 1000 човека, на сватби, само във Винарово имаше по 20 веселби на годината, само във Винарово! Ние, музикантите, бяхме на голяма почит, такова уважение имаше... Правех записи в БНР, защото исках да си създам име и да се докажа като акордеонист, може би тази невероятна любов към народната музика ме е подтиквала да направя записи. Музиката ми дава живот, тя ме крепи, ако остана у дома, ще се разболея. Най-много харесвам народната музика, с това ми е минал животът."

Най- важното
"В един момент най-важното е какво свириш и какво можеш. Аз съм дал най-много от всички музиканти за този край, но нямам нито една награда, нито от община Видин, нито от Министерство на културата. Ето сега имам три нови неща и ги давам на Ансамбъл "Дунав", но да намерим човек, който да ги оркестрира и да ги свирят,  аз не искам никакви пари. Защото са много мелодични и са от нашия край. Няма кой да плати. Много ме удовлетворява да чуя нещо, което съм създал."


Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41