Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирана операция на територията на Монтана, няма задържани

Иван Гешев: "Целта на акциите е жителите на малките населени места да живеят спокойно"

3
Снимка: Любо Андреев

Специализирана акция срещу битовата престъпност провеждат в област Монтана под ръководството на главния прокурор Иван Гешев. 

От рано сутринта полиция заварди ромската махала в село Габровница. Проверени са още селата д-р Йосифово и Войници, и квартал "Кошарник" в Монтана. "Проверките имат голям ефект, за да бъдат по-спокойни жителите на малките села", заяви Иван Гешев:


"В Монтана и областта има чувствителен спад, в сравнение със същия период на миналата година, на регистрираните престъпления в сегмента битова престъпност. Надявам се това да не е временен резултат, а към края на годината да се запази същата тенденция на спад с около 1/3 на битовата престъпност. Работата на прокуратурата и на МВР е, освен да преследват за извършени вече престъпления, които за нещастие са се случили, но и с присъствието си да действат превантивно, да предотвратяват, за нас това е по-ценното, да не се случват престъпления, особено тежки...  В тези села живеят по-възрастни хора, социалното разслоение също е видимо, целта е тези хора да са сравнително спокойни- за себе си, за собствеността си, за животните си... Не можем да предотвратим всичко, но се надяваме до края на годината да го приведем в едни прилични граници." 


Към момента няма задържали лица, съобщи Нина Борисова, окръжен прокурор в Монтана:


"Операцията е във връзка с план между Окръжна прокуратура Монтана и Областна дирекция на вътрешните работи,  който е съгласуван предварително. Такива операции ще се провеждат периодично на различни места. Към настоящия момент няма задържани лица, но все още се извършват действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания. Това, което е констатирано към момента, са наркотици, незаконна търговия с цветни метали и незаконна сеч на дърва в малки количества. Акцията продължава..."


Над 25 полицаи от Районното управление в Монтана участват в специализираната акция. За последния месец се наблюдава драстично намаление на битовата престъпност в региона, отчете директорът на ОД на МВР в Монтана старши комисар Пламен Томов:


"Целта ни е занижаване на битовата престъпност, в района на община Монтана са 11-12 села, почти всеки ден имаме посещение на полицаи в тези села. Началник-участъците ежедневно поддържат връзка с кметовете на селата, към момента нямаме оплаквания. Специализираните акции имат огромно значение за малките населени места, т.к. и превенцията е голяма, защото не се знае кога ще е акцията, в кои населени места. Затова е и този съгласуван план, който е в сила от 1 март и ще продължи- няма краен срок." 


Акцията на полицията и прокуратурата продължава до края на деня. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08