Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специализирана операция на територията на Монтана, няма задържани

Иван Гешев: "Целта на акциите е жителите на малките населени места да живеят спокойно"

3
Снимка: Любо Андреев

Специализирана акция срещу битовата престъпност провеждат в област Монтана под ръководството на главния прокурор Иван Гешев. 

От рано сутринта полиция заварди ромската махала в село Габровница. Проверени са още селата д-р Йосифово и Войници, и квартал "Кошарник" в Монтана. "Проверките имат голям ефект, за да бъдат по-спокойни жителите на малките села", заяви Иван Гешев:


"В Монтана и областта има чувствителен спад, в сравнение със същия период на миналата година, на регистрираните престъпления в сегмента битова престъпност. Надявам се това да не е временен резултат, а към края на годината да се запази същата тенденция на спад с около 1/3 на битовата престъпност. Работата на прокуратурата и на МВР е, освен да преследват за извършени вече престъпления, които за нещастие са се случили, но и с присъствието си да действат превантивно, да предотвратяват, за нас това е по-ценното, да не се случват престъпления, особено тежки...  В тези села живеят по-възрастни хора, социалното разслоение също е видимо, целта е тези хора да са сравнително спокойни- за себе си, за собствеността си, за животните си... Не можем да предотвратим всичко, но се надяваме до края на годината да го приведем в едни прилични граници." 


Към момента няма задържали лица, съобщи Нина Борисова, окръжен прокурор в Монтана:


"Операцията е във връзка с план между Окръжна прокуратура Монтана и Областна дирекция на вътрешните работи,  който е съгласуван предварително. Такива операции ще се провеждат периодично на различни места. Към настоящия момент няма задържани лица, но все още се извършват действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания. Това, което е констатирано към момента, са наркотици, незаконна търговия с цветни метали и незаконна сеч на дърва в малки количества. Акцията продължава..."


Над 25 полицаи от Районното управление в Монтана участват в специализираната акция. За последния месец се наблюдава драстично намаление на битовата престъпност в региона, отчете директорът на ОД на МВР в Монтана старши комисар Пламен Томов:


"Целта ни е занижаване на битовата престъпност, в района на община Монтана са 11-12 села, почти всеки ден имаме посещение на полицаи в тези села. Началник-участъците ежедневно поддържат връзка с кметовете на селата, към момента нямаме оплаквания. Специализираните акции имат огромно значение за малките населени места, т.к. и превенцията е голяма, защото не се знае кога ще е акцията, в кои населени места. Затова е и този съгласуван план, който е в сила от 1 март и ще продължи- няма краен срок." 


Акцията на полицията и прокуратурата продължава до края на деня. Галерия

Вижте още

Снимката на 4 юни 2020 година

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация . Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. За последното денонощие има регистриран  1 случай на коронавирус   в област Видин - жена на 76 години от Видин...

публикувано на 04.06.20 в 17:55

Врачански художнички подредиха изложба

Отркиха официално изложбата на жени-художнички от Враца в кафе-галерия Клуб на дейците на културата (КДК).  В експозицията са подредени картини на Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Ивета Михайлова, Калина Тодорова, Валентина Петрова, Татяна Вутова, Пламена Гешковска, Валентина Василева. Анализ на картините представи изкуствоведът Мариела..

публикувано на 04.06.20 в 17:30

Енергоспестяващо улично осветление ще има в Брегово

Енергоспестяващо осветление ще бъде изградено на територията на община Брегово . Решението е взето на последното заседание на местния Общински съвет. Предстои изграждането на уличното осветление в следващите месеци. "Това са капиталови средства, предоставени от държавата. Работим по конкретните ценови условия. Във всички села ще има изцяло..

публикувано на 04.06.20 в 17:01

Чистят коритото на река Лева

Почистване на коритото на река Лева организират във Враца . Инициативата е на Общината.  Служители на местната администрация, съвместно с представители на спортните клубове и граждани ще се включват в почистването на коритото на река Лева и прилежащите тревни площи.  За всички желаещи да участват са осигурени ръкавици и необходими материали за..

публикувано на 04.06.20 в 16:15

Наемат персонал за патронажна грижа в Белоградчик

В Белоградчик е обявявена е процедура по набиране на документи на кандидати за работа по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Набира се и потребители за социалната услуга , съобщиха от общината. Ще бъдат наети 5 лица на длъжност доставчик/снабдител , които..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация

Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация . Бюджетът на програмата за настоящата година е над 20 милиона лева, което ще позволи около 45 000 лица в България да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация...

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Санират кметствата в три села от община Бойчиновци

Общината откри процедура за възлагане на обществена поръчка за извършване на строително-монтажните работи по проект "Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност". Ще бъдат обновявени сградите на кметствата в селата Владимирово, Охрид и Пали лула . Финансирането е по..

публикувано на 04.06.20 в 14:04