Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родовият герб на Гаврилови

Черницата във Василовци- страж и ням свидетел на живота на цял един род

4
Черницата във Василовци, под която са израснали шест поколения
Снимка: Радио ВИДИН

В "Неделник" тръгваме по следите на една черница, пренесена от Боровица във Василовци преди повече от 100 години и  превърнала се в родов герб на семейството на проф. Иван Гаврилов- патриот и родолюбец, който с всяко свое дело доказва любовта си към родния край. Историята на родовия герб разказват сестрата на онколога- Сашка Гаврилова и майка му- Величка Каменова, която днес има двоен празник, защото е родена на 8 март.  

И така... 

В живота на всеки човек има неща и места, които завинаги остават с него- независимо от превратностите на времето, независимо от всичко, което се случва. А една, наглед обикновена черница, се превръща в символ и герб на един род. 

Годината е 1894-та. Двама млади се влюбват от пръв поглед. Тя е от белоградчишкото село Боровица, той- от Василовци. Съдбата ги среща случайно, създават семейство, постепенно си построяват и дом във Василовци, а насред имота засаждат черничева фиданка, донесена от Боровица. Тази черница става ням свидетел на целия им живот, на целия ни род, разказва Величка Каменова- снаха във Василовци, иначе родом от чипровското село Горна Ковачица:
"Съдбата й е отредила да бъде в този двор. Когато дядо ми, дядо Марчо станал за женитба, те си му харесали от Боровица едно момиче- баба Лозана. Когато аз влязох в този дом, баба Лозана беше на 93 години.  Когато се харесали двамата, тя се грижела за малкото си братче, но дядо Марчо я взел, заедно с братчето- на 10 години... В дома на Митрикови, където е израснал дядо Марчо, приели момчето като свой брат. Двамата се оженили и в Митриковия дом се няселяват тримата братя, с три снахи... Работели, момчето ходело с кравите, но заболява от туберкулоза и скоро умира. Баба Лозана много е тъгувала. Тогава решават да излязат от Митриковия дом, поискали от кмета място, на което да си построят дом. Кметът им предоставил място от мерата, ограждат го- близо 3 декара... Двамата млади започват да правят тухли на ръка и си издигат къща - с две стаи. Тогава баба Лозана занесла фиданка- черница от Боровица и решили да я насадят насред двора, където щели да завъдят гъски и пилета... Насадили я и тя се хванала. И започнала да расте заедно с децата..."

Раждат се четири деца- Първа, Камена, Георги и Вела. Децата растат, ресте и черницата:

"Когато аз влязох в дома, тя покриваше половината двор. Не я обичах, защото беше с черни едри плодове и където стъпиш- петите ми бяха все сини...А бяха сладки... И стана грамадно дърво. В черницата съм чула това, което го нямаше по нашия край- едни птички- гугутки... Имаха чудна песен "гу-гу-гу", и до такава степен се чуваха, че махалата ехтеше...И стана страшно дърво, което, като започнеше буря, имаше опасност клон да се откърши...Спомням си, при една силна буря, така шибаха клоните във вратите на кухнята, че ги отвориха...Беше страшно... Тогава решават да го очегарят, да намалят клоните. Мислехме, че ще изсъхне, после разбрахме, че така дървото се подмладява... И стана още по-хубаво дърво. Напукано е, но....всички го обичаме... Много знае да каже, но не може..."

На черницата в дома на Марко Качов във Василовци е посветен и един от разказите на проф. Иван Гаврилов- "Родовият герб"  .   В него  родолюбецът споделя: "От люлката до гроба, преминал през детството, всеки един от нас таи в сърцето си един малък родов герб, а всичките заедно оформят онова, което се нарича България.... От моето детство ми е останал един невероятен спомен - една стара черница. С огромен ствол, който двама души трудно биха обхванали, многократно  подрязвана и все пак величествено извисяваща се към небето, с напукана кора, в която имаш чувството, че е запечатан всеки миг от радостите и скърбите на фамилията, от която произлизам, и която нося в сърцето си като нашия герб."

Сашка Гаврилова разказва спомените си за черницатаА черницата помни много, споделя и Сашка Гаврилова- сестра на проф. Гаврилов:

"Тя е свидетел на всичко, което се е случвало в тази къща, свидетел е на отглеждането на децата на дядо Марчо, свидетел е на раждането на татко ми, на леля ми, свидетел е на нашето раждане с брат ми, на нашите деца- тук сме се събирали.... Винаги си е била тук... Ето тук стоеше съпругата на дядо Марчо, вече на преходна възраст, имаше едно столче, на което тя седеше и си почиваше....Всеки ден..." 

Там, под черницата е започвал и свършвал денят за рода Гаврилови. Под черницата е била поставяна люлката за децата, там са се съветвали и са вземали решения. Там са посрещали гостите, там са започвали и празниците. Оттам, изпратен от четирите си деца и младата си жена през Първата световна война, е тръгнал и дядо Марчо, за да стигне на Чеган, където оставя костите си завинаги, споделя в разказа си проф. Гаврилов: 

"...А тя черницата като майка-закрилница растяла, простирала клони към небето, станала толкова голяма, че все едно искала да запази двора и обитателите от всички човешки несгоди. В клоните й птиците виели гнезда, благославяйки я с песни, а невероятно вкусният й плод давал наслада на напукани устни. Там до нея беше пещта за хляба и от моето детство си спомням онзи незабравим аромат на топъл хляб, а по Великден - и на козунаци и на още нещо, което не можех да го оприлича, а по-късно осъзнах, че е от черницата. ...Накъдето и да тръгнеш и погледнеш, погледът и стъпките неминуемо минават от там. Оттам е тръгнал моят прадядо, мобилизиран през Първата световна война, изпратен от четирите си деца и младата си жена. Пак там са получавани редките писма и вести, а през началото на август 1916 г. той, вече старши кандидат подофицер, с Георгиевски орден за храброст, получил три дни домашен отпуск да види децата си и да помогне за прибирането на житото, т. е. хляба. Оттам е изпратен, за да стигне на Дойранския фронт, да участва в епичната битка на Чеган...

...Пак там са ме донесли като бебе - мен и по-късно сестра ми, носеща името на баба Александра. Под омаята на това вековно дърво израснахме заедно с братовчедите ми и в големия двор до късно не стихваха игрите и детския глъч. Там получих и запомних първите уроци по трудолюбие и обичта към земята от баба и мъдростта на съвета на дядо да не се опитвам да прескоча слънчевата си сянка, за цял живот...

...До огромния й ствол майка и татко, баба и дядо, посрещнаха моята бъдеща съпруга Таня, а после и дъщеричката ни Ива, децата на сестра ми, а по-късно и техните деца - шест поколения. Оттам, под притихналия шепот на скърбящите листа, изпратих за вечен покой прабаба, в чиито гроб символично са погребани и дрехите на прадядо, за да бъдат духовно заедно така, както са се врекли пред черницата, дядо, татко - според изричното му желание, независимо, че десетилетия живееше в големия град, а после и баба..." 

На повече от 100 години, черницата е видяла много болка и мъка, но е била свидетел и на много щастие и радост, чула е и много детска глъч. 

Все още родният дом във Василовци, с черницата в двора, са мястото, към което проф. Иван Гаврилов винаги се връща, не само в спомените си. В разказа си споделя: "Нищо, че сега в огромния двор много по-рядко се чува весела глъч, но когато това стане, имам чувството, че всяка наша дума се попива, одобрява и отбелязва на ствола на нашата черница, а когато остана сам нощно време, под нея сякаш съзирам сенките на предците си. Ето защо, когато отивам там, първо целувам ствола на черницата, прекланяйки й се и имам чувството, че тя ме разбира и обича. 

Моля Бог да ми даде възможност и аз да предам мъдростта, заветите и примера под клоните на черницата на внуци - историята за нашия герб, за да я има България", завършва изповедта си проф. Гаврилов. 

А тя, черницата, като пазител на Рода, стои на мястото си, вижда и чува молбите му- сигурна съм! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30