Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Славяна Младенова: Хората трябва да ползват само квалифицираната адвокатска услуга

Снимка: Радио Видин


 

Славяна Младенова е днешната гостенка в "Калейдоскоп". Определя себе си като "необикновена жена, положителна, слънчева и спокойна в повечето случаи".  Славяна работи като адвокат вече 20 години. Член е на Видинската адвокатска колегия. Наскоро отбеляза своята 50-та годишнина. За юбилея си издаде първата своя стихосбирка "Бяла роза". Поетичната  книга включва творби, написани преди повече от 20 години.

Славяна Младенова е родена е в село Дреновец, на 24 февруари 1970 година. Учи в училището в село Дреновец. Когато е на 10 години, се премества със семейството си да живее в Сандански. Още от съвсем малка знае, че иска да учи и да работи в областта на правото.  През 1989 година завършва средното си образованиe. Към дипломата й за средно образование получава и документ за професия "Администратор-документалист" със специалност "Стенограф-машинописец". Продължава образованието си в ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград, специалност "право".  Учи задочно и работи, тъй като родителите й нямат възможност да я издържат. Завършва висшето си образование с 8 години стаж зад гърба си. Обича да чете всякаква литература, предпочита книгата в нейния класически хартиен вариант. Днес живее и работи  във Видин, има една дъщеря.  


Коя е Славяна Младенова


"Необикновена жена съм, положителна, слънчева, спокойна в повечето случаи, и се опитвам да се усмихвам, вероятно успявам, защото има хора, които искат да се видят с мен, чувстват се добре след контакт с мен. За 8 март - за моето поколение това е денят на мама. В живота ни има достатъчно драма и не е оправдано да се лишаваме от празници. За мен 8 март е прекрасен празник, хората около мен винаги са го празнували и аз винаги съм го празнувала. И много дни от живота ми са като 8 март."

Родителите

"Родителите ми са хора положителни, обичащи се. Израснала съм в семейство с уважение, обич един към друг и отношение към личните празници. Боледувах много като дете и сме живели с майка ми в Сандански заради моето здравословно състояние. На село предимно четях на двора, четях много, четях всичко, мога да твърдя, че 90% от богатата библиотека на читалището съм я прочела. Родителите ми бяха много четящи хора, чета и днес по всякакъв повод, обичам да чета книга на хартиен носител и да взема книга в ръка, да усетя аромата на хартията, усещането е друго. Баща ми беше ловен надзирател. Майка ми по професия е тъкачка на килими, но почти не е работила по професията си. Предимно се грижеше за мен заради моето здравословно състояние."

 Училището

"Завърших средното си образование по време на системата на УПК. Аз лично мога само да съм благодарна на този етап от моето образование. Излизахме с професия. Моята професия е "Администратор-документалист" със специалност "Стенограф-машинописец". Работила съм по тази си специалност. Първите ми собствени пари съм ги изкарала като стенограф."

Правото

"Аз знаех какво искам да работя и знаех какво трябва да уча, за да работя това, когато бях на 10 години. Знаех, че ще работя в сферата на правото и ще уча право.
Беше много трудно влизането в специалност "Право". Първо трябваше да имам диплом от средното образование 6.00. Желаещите бяха много, местата -ограничени. Приеха ме в Бургас и в Благоевград, може би деветте години в Сандански са ми дали сигурността това че познавам онзи край, чувствам го по-близък и избрах Благоевград. Въпреки че бях приета редовна форма на обучение, родителите ми нямаха финансова възможност да ме издържат, затова избрах задочната форма. Живеех на село, работех през цялото време и учех. Нямах студентски години, но имах житейска школа. Завърших висшето си образование с 8 години стаж зад гърба си.Правното образование е много тежка специалност. Изучава се 5 години, след това има една година стаж, след което има практико-теоретичен изпит, завършва се с три държавни изпита."

Правна помощ

"Във Видин много малък процент от хората, около 10% могат да си позволят да се обърнат към адвокат  и да си позволят финансово тази услуга, каквато и да е тя. Законодателството, за съжаление, отне много от потенциалната сфера на работа на адвокатурата, голяма част отиде към частните съдебни изпълнители, към нотариусите. Най-голям проблем за адвокатурата е това, че хора, които нямат право да упражняват адвокатска практика, извършват адвокатска дейност, нерегламентирана. ...Хората, за съжаление, им се доверяват, така се създават проблеми, и когато дойдат при нас, проблемът вече е много по-трудно решим, понякога и нерешим. Адвокатите могат да защитят авторитета на професията си като обединят усилията си и дадат на обществеността да разбере, че само квалифицираната адвокатска услуга трябва да бъде ползвана. И адвокатите са тези, които могат да са отговорни за правната услуга, която предоставят. Защото хората, които не упражняват тази професия, те не носят отговорност. Забъркват кашата и не носят отговорност. А човекът е отишъл при тях, защото са му казали по-ниска цена...
Не се занимавам с данъчно право и осигурително право. В началото най-трудно ми беше да кажа на клиента, че услугата ми струва пари."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00