Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. архитект Тодор Булев: Романтиката на стария Видин е голям ресурс за развитието на туризма в града



Представям ви днес в "Калейдоскоп" един уважаван архитект- професор Тодор Веселинов Булев. Известен е в научните, професионалните и културни среди като проектант,  научен  работник, организатор на архитектурната общност, преподавател, архитект на свободна практика, критик и публицист в специализирани и масови издания.

 

Роден е на 21 април 1944 година в село Изгрев, община Левски. Завършва висшето си образование в Московския архитектурен институт, става доктор на архитектурните науки през 1973, през 2007 вече е професор , член на Руската академия за архитектура и строителни науки (Москва). Заместник-председател на Съюза на архитектите в България (от 2004 г. до 2009 г.), а днес е председател на УС на Съюза на архитектите в България, преподавател във ВСУ "Л. Каравелов"- София и НХА. Живее и работи в София.


Автор на множество проучвания в областта на териториалното устройство, ландшафта, градоустройството, градската естетика, архитектурната композиция, архитектурното наследство. Участва в разработването на Единния устройствен план на България (1976-1982), Регионално-устройствени схеми и планове, Общите устройствени планове на София, Варна, Пловдив, Плевен, Шабла. Автор е на Подробни устройствени планове, проекти за пешеходната зона  "Витоша" в София, Сандански и Севлиево.


Архитект Булев е автор на проекти и реализации за редица архитектурни обекти, сред които особено популярна е реставрацията и модернизацията на ансамбъла от сгради на "Посолството на Светия Престол" в София, където е автор и на цикъл монументални художествени творби - дърворезби, фрески, архитектурен декор.


Автор е на редица концептуални проучвания и идеи за градската среда на София. Има над 300 публикации в различни специализирани и масови издания. Носител на награди от редица архитектурни конкурси и Националните прегледи на архитектурата. Награден с почетен знак "Златна значка" на САБ и "Златна значка с циркон". Наскоро завърши  петтoмния си тpyд "Изĸycтвoтo apxитeĸтypa" ("Cъщнocт", "Фopмa", "Eзиĸ", "Koмпoзиция", "Битиe").

Корените на проф. арх. Тодор Булев тръгват от Видин
, оттук е родът на неговата майка и тук в красивия крайдунавски град протичат много негови прекрасни лета. Връщаме се към слънчевите спомени на неговото детство, свързани с Видин:

Видин Баба Вида
"Родово съм свързан с Видин, тук са израснали майка ми, нейните три сестри и вуйчо ми, те са били пет деца. Аз си спомням много добре даже къщата, в която те са били като малки. И четирите сестри бяха учителки... Идвах тука като малък от 1950 година натам в тези следвоенни години, сложни години....Израснал съм в София, но по цяло лято изкарвах тука. Беше много романтично, Видин беше изключително романтичен град. Първо беше едноетажен и двуетажен. На улица "Широка" имаше много едноетажни сгради с почти румънски характер, с големи дворове, с едни арки като ренесансови постройки. Нашата къща беше в непосредствено съседство с "Къщата с куклите". Но я разрушиха, когато започнаха да се правят големите блокове. Едно от характерните неща за Видин бяха улиците, които бяха застлани с речни камъни ....Някои от нашите големи удоволствия бяха свързани с ловенето на риба, ние обикаляхме каналите на Видин, ходехме и на самия Дунав, забивахме едно колче с кюспе на десетина метра навътре в брега, уклейката се събираше и започвахме да ловим. Къпехме се, разбира се, кой е тоя видинлия, който няма да се изкъпе или да плува в реката... Главната улица беше много хомогенна с архитектурата си, за съжаление една част от тази атмосфера беше унищожена със сгради, започнати 60-80 години на 20 век и все пак има много запазено. Видин има много неща, които може да възстанови, да покаже, да запази... Все пак романтиката, която имаше старият град присъства и тя представлява един много голям ресурс за развитието на туризма във Видин.  Действително историческото наследство на Видин е уникално, на други места няма толкова запазени следи от една средновековна улична планировка. Калето е един квартал, който с много малко усилия може да стане изключително интересен, било да се върнат стари занаяти, търговски практики, да се възстановят и други стари сгради. Целият комплекс "Пазвантооглу" трябва да бъде по-силно експониран.."
Баба Вида Видин, Колаж Ваня Минева

Пътят към архитектурата

"Повече бях ориентиран към пластичните изкуства, и тук в стария Видин много съм обикалял и съм рисувал, имаше запазени стари възрожденски къщи, ...може да се каже, че атмосферата на Видин ми е помогнала да се развия и като художник и като архитект. Как се ориентирах към архитектурата - малко трудно. Аз винаги съм си представял, че се занимавам с пластически изкуства. Бях един от най-добрите по математика. Завърших Втора мъжка гимназия, много прочута по онова време. Тогава беше популярно кръжочното движение и аз ходех на кръжок по рисуване към Пионерския дворец....Аз нямах проблем с приемните изпити, приеха ме и математика, и архитектура. Математика кандидатствах по настояване на баща ми, все пак записах архитектура."

Архитектурата 

"Търсех някак си авангардното, различното, новото и по тая причина някои мои състуденти си спомнят как съм спорил с преподавателите на различни теми... В края на третата година реших, че трябва да потърся някаква възможност да продължа на по-различно ниво отколкото българската политехника. ...По това време се появи възможност да продължа да уча в Москва. По онова време Москва се свързваше с т.нар. Сталински барок, аз обаче знаех, че 20-те години в Москва се развива другата голяма художествена школа в архитектурата на 20 век, това е ВХУТЕМАС- Высшие художественно-технические мастерские, това е техният Архитектурен институт, който е равностоен на "Баухаус" в Германия и бях сигурен, че ще намеря следи. Като отидох, не само че намерих следи, но и попаднах в момент, когато нещата се променяха. Специално в института заварих да преподават хората, които през 20-те години са били знакови имена на руския авангард. И това беше уникално, че този Московски архитектурен институт беше успял да осъществи приемственост с 20-те години. Атмосферата беше уникална, голяма динамика. Дипломната ми работа беше архитектурно-социологическо проучване и концепция за университета- върху тази основа започнах да работя върху дисертация.

Архитектурата трябва да отговаря на комплекса от потребности на хората, да бъде свързано със спецификата на местната култура, и архитектът трябва да умее да чувства тези разлики, да вижда кои са плюсовете и минусите във всеки отделен случай, да използва това, което е хубаво и съответно да коригира недостатъците."

Люлин

"Аз от самото начало започнах да давам предложения в тогавашната архитектурна общност как от жилищен комплекс "Люлин" да се превърне в един истински град, това стана причина да стана главен архитект на комплекса... Работих точно пет години от април 1987 до април 1992 година. Не успях много да направя, за съжаление, дойдоха промените и цялата система на проектиране и на строителство се промени. Но все пак успях да променя отношението на самия комплекс. Привлякох добри архитекти да проектират, опитах се да допълня панелната архитектура с по-интересни други сгради, ниско етажно строителство, да се изградят елементи на обществен център, мечтаем за културна зала, за спортна зала, и това все не се получава."

Повече може да чуете в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00