Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Часът на Земята" поставя на фокус българските гори

Снимка: Радио ВИДИН

"Часът на Земята" през 2020 година поставя на фокус българските гори. Тази година WWF /Световен фонд за дива природа/ посвещава глобалната си инициатива на основния съюзник срещу климатичната криза. "Часът на Земята" в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата.

"През последните десетина години създаваме и нови гори. Залесяваме, възстановяваме един много рядък тип природно местообитание, каквито са крайречните гори", каза Нели Дончева- ръководител на програма "Гори" във WWF.

Организацията работи в защитена зона "Река Марица", която е част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Близо до град Стамболийски, на площ от около 30 декара, се залесява с 8 различни вида, характерни за крайречните гори- източен чинар, бяла топола, черна топола, бряст, полски ясен, летен дъб, черна елша, бяла върба. Крайречните гори в България са били унищожавани в продължение на десетилетия, с цел освобождаване на територии за селското стопанство, изграждане на мини ВЕЦ, изкопаване на инертни материали, прочистването на речните корита. Крайречните гори за важни за опазване на биологичното разнообразие. Те предоставят различни екосистемни услуги и ползи за хората. В защитена зона "Мартен- Ряхово" WWF, заедно с държавно горско стопанство "Дунав" и с Регионалната дирекция погорите- Русе, WWF също възстановява крайречни гори. Там е залесявано основно с бяла върба и с черна топола. Премахват се и инвазивните видове- друг голям проблем за крайречните гори в България:

"Навлизането на чужди видове, които имат инвазивно поведение- изместват местните растителни видове. Там и това нещо правихме. Те много бързо изместват местните видове, съответно се нарушава екологичното равновесие."

При създаването на нови гори най- важно е да се изберат правилно мястото и дървесния вид:

"Понякога има вандалщини. Проблемите с промените в климата, върху които трудно можем да влияем. Това също е голямо предизвикателство. То налага да се полагат много повече грижи за отглеждането на тези млади горички", допълни Нели Дончева- ръководител на програма "Гори" във WWF.

WWF работи и за идентифициране и картиране на старите гори в България, най- ценните от гледна точка на биологичното разнообразие. През 2016 година, по инициатива на Министерството на земеделието и храните, с участието на НПО, бяха определени 109 000 хектара гори във фаза на старост гори за опазване:

"Последните две години WWF е фокусирала усилията си в проучване и картиране на стари гори, които са общинска собственост и в момента преговаряме с общините, за които сме успели да проучим старите им гори, да ги обявят за опазване."

Подобряване на законодателството, незаконният дърводобив и въвеждане на горската сертификация по системата FSC са другите теми, по които природозащитната организация работи. Над 40% от държавните гори вече са сертифицирани по тази система. Създадена е платформата gis.wwf.bg, която има и мобилна версия, чрез нея всеки човек може да изпрати сигнал за проверка в случай, че има съмнения за незаконна сеч.

Милиони хора от над 7000 града в 180 държави се подготвят да отбележат Часа на Земята- най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом- планетата Земя. Тази пролет събитието, организирано от международната природозащитна организация WWF, ще се състои за 13-а поредна година. По традиция в последната събота на месец март (28.03.) между 20:30 и 21:30 ч. милиони хора от цял свят символично ще изгасят осветлението в домовете си, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.

Втората тема в "Еко Свят" е за участието на петокласници от СУ "Христо Ботев" в град Враца в националното състезание "Уроците на гората", което се провежда за първи път. Организирано е от Министерството на земеделието, храните и горите. Учениците са се подготвили по предварително изпратени учебни материали за биологичното разнообразие, значението на горите, проблемите в горския сектор, защо е важно за опазване растенията и дърветата, как да познаваме горските видове и животните, които обитават гората. Първият крък на състезанието се проведе в училищата, които са заявили желание да участват.

"Експерт от Природен парк "Врачански Балкан" на място предостави тестови задачи, които учениците имаха възможност да решават в рамките на един учебен час. Тестовите задачи са основно върху материалите, които ни бяха предоставени. Всички ученици, които надхвърлят 60% от точките, между тях се излъчват победители от този първи кръг. След това от всички училища в областта се излъчват тези победители, които ще участват в областен кръг.", обясни Гергана Комитска- старши учител и ръководител на училищния екоклуб "Детелини".

Областният кръг от състезанието "Уроците на гората" ще бъде в края на март. В него ще участват 7 деца от СУ "Христо Ботев" Враца. Състезанието ще бъде на открито- на трасе с няколко пункта, на които учениците ще решават задачи. На всеки пункт ще има квестор. В края ще бъде излъчен победител, който ще участва в националния кръг. Последното състезание ще бъде на 6 април в град Кърджали. Предвидени са състезателни интерактивни игри, в които децата могат да покажат и практически умения.

И третата тема в предаването- ИАРА поднови внезапните проверки по река Дунав, които имат за цел да спрат бракониерския улов на моруни. Тази година вече се проведе първата такава. Служители на ИАРА от областите Монтана, Враца и Видин, под ръководството на началник отдел "Рибарство и контрол  - Западна България", проведоха акция срещу незаконния улов на есетрови риби. По течението но река Дунав, от град Козлодуй до Оряхово, са извадени и иззети 19 броя лави кърмаци. Проверките продължават и в други райони на реката. Добри резултати от акцията отчете Росен Николов - началник отдел "Рибарство и контрол - Западна България":

Снимка: ИАРА"Извадени са лави в района между Оряхово и Козлодуй и Козлодуй - Лом. Дължината е около километър. Риба нямаше на кърмаците.... Доста рибари бяха проверени, всички бяха редовни, дори имаше с хубава слука на сом. Всичките бяха с допустимите размери, всичките бяха в разрешен период."

Моруната е преходна риба и влиза в река Дунав, за да си хвърли хайвера. Заради топлото време по- рано е навлязла в реката, затова и проверките започнаха сега. Проверя се основно за кърмаци:

"Да не допускаме улова на моруната, която е на изчезване и която е забранена за улов с 5-годишна забрана, от дълги години се удължава. Знаете, че тя е единственият вид, останал с такива размери и е нещо много ценно, което трябва да запазим", допълни Росен Николов.

Снимка: ИАРАОколо 1000 евро струва на черния пазар 1 килограм хайвер от дива моруна. Една от тези риби може да има между 20 и 45 килограма хайвер, в зависимост от големината.

Резултат от проверките има, категоричен е Росен Николов:

"Миналата година имаше страхотен резултат. Поне едно 80% от възможния улов сме го предотвратили. Продължаваме да водим борбата с бракониерството на тази риба."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50