Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Влошено е снабдяването на аптеките във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Видинските аптеки поддържат запаси от базови лекарства, защото снабдяването е влошено. Някои фирми изпълняват доставки през ден, обясни председателят на Регионалната фармацевтична колегия Николай Тодоров. По думите му, най-търсени са дезинфектантите и имуностимулантите:

"Най-голям е проблемът по отношение на дезинфектантите, тъй като хората панически изкупуват абсолютно всички дезинфектанти, което не е лошо, лошото е, че няма как да се отговори на потребностите, защото явно ситуацията е извънредна... Снабдяването с обикновени лекарства вече имаме през ден за някои фирми, които не смогват. При основните имуностимуланти има някакъв баланс и снабдяване. Бих казал, че засега се закрепва положението... В момента са търсени имуностимулантите от всякакви групи и класове, особено имуностимуланти, които повдигат неспецифичния имунитет, а отговора към всякакви видове вируси. Разбира се, сезонният грип също е актуален, така че и "Тамифлу" върви. Витамин D почти няма, има го в някои комбинации..."

Видинските аптеки са поддели инициатива за доставка на предпазни маски за многократна употреба, които се изработват от шивашки фирми, обясни още Николай Тодоров:

"Надявам се до края на седмицата да имаме поне нещо, появило се, функционално, а и освен това да закрепим лекарствата за общата популация, защото с това снабдяване през ден нещата стават малко критични - някои лекарства липсват, хората чакат отвън, след това се оказва, че тяхното лекарство не е пристигнало, ще пристигне утре. Това са много сериозни лекарства, за онкоболни и т.н. и не трябва да прекъсваме всички останали дейности, освен коронавируса...Хората да не се отчайват, ако днес лекарството го няма, обикновено повечето терапии могат да се прекъснат за 1-2 дни, с някои изключения. Но лекарства има и ще се снабдят. Така че спокойно, всичко е под контрол, ние се грижим."

Аптеките работят според инструкциите на Международната фармацевтична организация. Осигурени са базови количества препарати за дезинфекция на аптеките, фармацевтите разполагат с гелове за дезинфекция на ръце, маски и ръкавици, обясни още председателят на Регионалната фармацевтична колегия във Видин.Вижте още
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето.  През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока..

публикувано на 01.06.20 в 16:40