Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Без)отговорни ли сме в условия на извънредно положение

Снимка: Радио ВИДИН

67 са вече официално потвърдените случаи на коронавирус в България, а колко е реалният брой на заразените, никой не се наема да прогнозира. От няколко дни страната е в условия на извънредно положение заради нарастващия брой поразени от пандемията. Държавата въведе безпрецедентни мерки, целящи по-малко физически контакти и ограничаване на заразата. Въпреки непрекъснатото говорене и предупреждаване за мерките обаче, редица наши сънародници и съграждани не спазват забраните. Председателят на националния щаб ген.-майор Мутафчийски направи извънредно обръщение, но и това явно не даде максимален ефект. Във Видин например непрекъснато има публикации за завърнали се от засегнатите Италия, Испания и други европейски държави наши съграждани, които не спазват доброволна карантина, а напротив- спокойно се разхождат по улиците на града, пазаруват и се срещат с други видинчани. Има и сигнали за работещи заведения за хранене и напитки, въпреки забраната за това, за струпване на хора пред хипермаркетите. Центърът на града си остана пълен с хора, спокойно общуващи на припек. Това провокира областният управител Момчил Станков и кметът на Видин Цветан Ценков също да излязат със специално обръщение.

Отговорни и дисциплинирани ли сме в условията на извънредно положение? Спазваме ли стриктно наложените мерки или постъпваме безотговорно и твърдоглаво? Това попитахме в "Посоките на делника".

Сондаж на "Галъп интренешънъл" показа, че огромното мнозинство твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки.

"Резултатите показват широко предразположение сред българите по отношение на извънредните мерки. Сондажът е правен през миналата седмица и още тогава огромната част от запитаните казаха, че вече са взели някакви мерки. Само 6-7% отговаряха, че още не са взели мерки. Разбира се, в такава ситуация отговорите съдържат и голяма част декларативен елемент, което означава, че част от хората може да не са докрай искрени. В общи линии изводът е, че обществото е заживяло с тази тема и свиква с мисълта, че трябва да си наложи някакви ограничения. Не бих бързал с големите изводи, но 83% от респондентите отговориха, че биха се лишили дори от своите права, ако това ще помогне срещу разпространение на коронавируса. Това означава, че хората съзнават, че в тази ситуация известни ограничения ще бъдат нужни", обясни изпълнителният директор на социологическата агенция Първан Симеонов.

Ситуацията с извънредното положение и разрастването на епидемията от коронавируса поставиха българското общество пред сериозно изпитание. Сега ясно се вижда дали сме способни да спазваме правила, да мислим не само за себе си, а и за околните, дали можем да се вслушваме в съветите и призивите на нашите лидери. По темата разговаряме и с психолога Валери Димитров:

"Дисциплината е сестра на отговорността. Хората, които са отговорни, са и дисциплинирани. Към момента дисциплината, според мен, е на задоволително ниво, но би могло да се очаква и повече. Другият вариант обаче също не е препоръчителен- нещата да стигат до паника и психоза. Бих се обърнал и към нашите лидери: при цялото ми уважение, последното, от което се нуждаем в момента, е да виждаме на екрана едни хора, които наричат себе си "лидери", а изглеждат и се държат като траурни агенти на погребална церемония. Нека тези хора си дадат сметка, че всички ги гледаме и че последното, от което се нуждаем в момента, е пораженчество. Ако не могат да покажат мъжество, сила, твърдост и желание да се борят и справят с проблема, по-добре да не се изправят пред камерите."

Валери Димитров е на мнение, че заплахата от коронавируса не бива да ни паникьосва излишно. Да, трябва да спазваме мерките и ограниченията, които ни налагат от медицинския щаб, но това не означава, че светът и животът са свършили, съветва той.

"Нормално е да се страхуваме- това е инстинкт за самосъхранение. Лошото в случая с коронавируса е, че заплахата е невидима. Моят личен пример е да се опитвам в поведението ми да няма разлика от преди- продължавам да се усмихвам, да се шегувам, да се държа нормално, въпреки че според някои хора това не е съвсем приемливо, но се чувствам комфортно. В крайна сметка животът ни е нещо, което ни е дадено, възползваме се от него и в един момент то си заминава. Точно в такива случаи няма нужда да се самозатваряме. Да, спазвайте тези инструкции, които са дадени- те са важни, но не се поддавайте на тотална изолация, защото няколко крачки по-напред идва враждебното поведение, което би могло да настъпи от всеки към всеки. Кому е нужно това? Сега е моментът, в който хората трябва някак си да са "заедно". Има всякакви начини- социални мрежи, телефони, виртуални контакти, медиите. Продължавайте да се усмихвате, да се радвате на живота си. Паниката в никакъв случай не може да отклони нещо, ако то е неизбежно, само усложнява нещата. Не прекалявайте с информацията за коронавируса, няма смисъл непрекъснато да сте нащрек- това само вплътнява вашето лошо самочувствие."

Не се отчайвайте, но и не пренебрегвайте правилата за собствена, на близките ви и на обществото безопасност, съветват още психолозите.

"Аргументите, които биха дали едни такива хора, които отказват да спазват мерките, за своето поведение, са безбройни, но каквито и да са, е нещо, което е безкрайно осъдително. Тук трябва да дойде това, което се нарича ред, правила, дисциплина и наказания, когато те биват нарушавани. Ние, хората, така сме устроени- за да започнем да правим нещо, което не ни е приятно или не искаме, единственият начин да го направим е страхът от наказание. За нарушаването на тези инструкции и указания, които се дават в момента и които следва да се спазват, трябва да има наказания и публичност. Хората трябва да разберат, че тези и тези, и тези... са нарушили правилата и инструкциите и са наказани по такъв и такъв начин. Това е най-сигурният начин", обясни Валери Димитров.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00