Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да вземем своя кръст и да Го последваме

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! В средата на Великия пост ние по особен начин си спомняме за страданията на Христа Спасителя. В средата на храма се изнася кръст и в продължение на цялата седмица ние се покланяме на Живоносното Дърво, целуваме кръста Христов и възпоменаваме Неговите страдания, затова и неделята се нарича Кръстопоклонна.

Неслучайно именно в средата на поста ни се предлага да се замислим за страданията на Спасителя. Чрез кръста се открива самата тайна на битието и в светлината на това, което означава кръста, ни е по-лесно да разберем и смисъла на въздържанието, смисъла на поста.

Откъсът от Евангелието от Марка, който ние току-що чухме, ни дава възможност да поразмишляваме за смисъла на кръста. Добре известни са думите: "Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си Ме последва" (вж. Мк. 8:34). Свети Филарет Московски, размишлявайки над темата на това Евангелие, казва следното: "Отричането не е пренебрегване нито на душата, нито на тялото. Защото душата, според словото Божие, е безценен дар, а тялото, според думите на апостола, изисква естествено удовлетворяване. Да се отречеш, продължава светителят, значи да се откажеш от пристрастяване. Не удовлетворяването се порицава, а пристрастяването".

От друга страна, човек, побеждаващ страстта, освобождава душата от похотта на плътта, придобива и сила, и търпение, и вътрешна свобода. И тогава всяко приемане на кръста, всяко преодоляване на страданията, които ни изпраща животът и които ни възлага Господ, ще станат благи и леки бремена.

Към тази вътрешна духовна сила и към вътрешна свобода ни призовава кръстът Христов. А за да можем да придобием тези спасителни сили и качества, ни се дава постът като някаква школа за борба със своите пристрастия. Дава ни се време, когато ние можем да проанализираме своя живот, да го подложим на критика, саморазобличение и, по Божията милост, да принесем истинско покаяние на Бога, свличайки от себе си тлението на страстите и намирайки свобода в Христа. И, прекланяйки колена пред кръста Господен, нека помним забележителните думи на свети Филарет Московски, които днес споменахме и които ни помагат да разберем разликата между удовлетворяването на потребностите на душата и плътта и пристрастяването към тях, разрушаващи духовния живот на човека. Амин."

Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

В рубриката "Съвременна Библия" - по повод публикуваните мерки на СЗО в борбата срещу коронавируса, Би Би Си показа интересна статистика. 30% от градското население на света живеят в крайно бедни условия, в които спазването на хигиенни правила е невъзможно. Никой жител на тези гета не може да си мие ръцете многократно, нито да пази дистанция. Водата и сапунът са дефицитна стока, а болен човек не може да бъде изолиран в карантина. Такъв e квартал "Мукуру", в покрайнините на Найроби. Но бедността не е единствената пречка пред спазването на хигиенните норми. Не напразно има съвет да не докосваме лицето си. Едно изследване показва, че абсолютно всеки човек докосва лицето си напълно несъзнателно. Това е зависимост, която имаме всички. Правим го от 3 до 20 пъти за час. Тези факти говорят едно – всички хора сме уязвими. За да не бъдем уязвими е нужно да бъдем всемогъщи. Кой човек е всемогъщ? Във време на криза имаме нужда от Един, който е всемогъщ. Наричаме го БОГ!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00